Kako se zaraziti i lijeciti od zausnjaka Djecje bolesti

Kako se zaraziti i liječiti od zaušnjaka | Dječje bolesti

Zaušnjaci također spadaju u oboljenje koje izazivaju virusi. Dojenčad i malena djeca obolijevaju dosta rijetko. Bolest najčešće zahvaća školsku djecu.

KAKO SE PRENOSI ZARAZA

Zaraza se prenosi pljuvačkom, ali je potreban neposredan dodir da bi se bolest i prenijela.

KAKO NAPREDUJE BOLEST

Od zaraze do početka bolesti prođe obično tri tjedna. Javlja se povišena temperatura, te oteknu pljuvačne žlijezde koje se nalaze ispred uha, ispod donje čeljusti i pod jezikom. Najčešće oteknu žlijezde ispred uha. Oteklina je osjetljiva na pritisak i potiskuje donji dio uha prema van. Ako je oteklina veoma velika — a može se javiti ili s jedne strane ih na obje — osjećaju se boli u ušima i teškoće pri žvakanju. U prva tri dana oteklina se povećava, a u naredna tri-četiri dana prilično brzo splasne.

Zaušnjaci obično nisu teško oboljenje, ali se u pojedinim slučajevima upala može proširiti na moždane ovojnice, gušteraču i spolne žlijezde, te je tada potrebna liječnička pomoć, da ne bi nastupile teže posljedice. Bolest je zarazna jedan do dva dana prije nego što oteknu žlijezde, pa sve dok oteklina ne splasne.

Lijeka protiv uzročnika te bolesti nema. Zato dijete treba mirovati sve dok traje povišena temperatura.

Liječnici zaušnjake dijagnosticiraju procjenom izloženosti virusu u prošlosti te postojanjem simptoma, kao što su natečene i osjetljive podušne žlijezde. Osim toga, virus mumsa se može izolirati iz uzorka urina, sline ili koštane srži, te se još može mjeriti i količina antitijela koja se razvila u organizmu kao odgovor na zarazu virusom mumsa. Budući da je mums virusna bolest, ne može se liječiti antibioticima. Poput mnogih drugih virusnih bolesti, mums jednostavno treba preboljeti, odnosno preležati. Ako mums nije uzrokovao nikakve dodatne komplikacije, simptomi u većini slučajeva traju od deset dana do dva tjedna. Pojava komplikacija je moguća i potencijalno ozbiljna, ali isto tako i vrlo rijetka. Pratite svoje zdravstveno stanje i posjetite liječnika ako uz simptome mumsa osjetite i popratne komplikacije poput čestog povraćanja, ukočenosti u vratu ili jake glavobolje te dehidracije. Posavjetujte se s liječnikom i u slučaju da otekline potraju dulje od tjedan dana, ako groznica ne nestaje niti nakon četiri dana, testisi postanu bolni ili se pak pojavi bol u trbuhu.