Kako se zastiti od karijesa Zastita od karijesa

Kako se zaštiti od karijesa | Zaštita od karijesa

Zaštita od karijesa treba početi već od malena, i to u vrijeme trudnoće jer se dijete razvija od materijala koje dobiva od majčinog tijela. Razvoj dječjih zubi i njihova otpornost na karijes ovisi u velikoj mjeri o tome da li je majka za vrijeme nošenja zdrava i da li u hrani dobiva dovoljno sastojaka koji su potrebni za izgradnju dječjih kosti i zubi.

To su minerali i vitamini. Potrebni minerali jesu: kalcij, fosfor, željezo, bakar, cink, mangan. Najvažniji su kalcij, fosfor i željezo. Od vitamina su najvažniji B, C, A i D.Te sastojke nije potrebno posebno dodavati ako se trudnica uputi u to iz koje se hrane dobiva najviše svakog od tih sastojaka, i ako dobiva potrebne količine hrane (osobito bjelančevine).

Hrana se treba pripremati od svježih namirnica, da sadrži što više sviježeg voća i povrća, a variva se ne smiju dugo kuhati i podgrijavati jer se tako uništava većina vitamina.

KAKO I GDJE NAĆI VITAMINE

Vitamina »A« ima naročito u maslacu, žumanjku, kelju, suhim smokvama, ribi, ribljem ulju i njegovim preparatima.

Vitamina »B« ima u kvascu, goveđoj jetri, lješnjacima, orasima, leći, žumanjku, raženom grubom kruhu, špinatu*, kelju, rotkvicama, svježem mesu, mlijeku, grahu i krumpiru.

Vitamina »C« ima naročito u povrću, jagodama, limunu, špinatu i kupusu (salati od sirovog kupusa, te u rasolu od kupusa).

Vitamina »D« ima u ribljem ulju, ribi (tuni, sardelicama, skušama itd.), maslacu i žumanjKu.

Potrebnih minerala ima u hrani sastavljenoj od gore navedenih namirnica, no dobro ih je uzimati malo više, a fosfora i kalcija naći će se dosta i u pola litre mlijeka dnevno. Svi vitamini i potrebni metali mogu se davati i kao gotovi lijekovi.