kako-smanjiti-unos-kolesterola-i-zivjeti-dulje-kako-hr

Kako smanjiti unos kolesterola i živjeti dulje

Kolesterol, tvar bijele boje i sapunaste strukture nalik na mast, prirodno proizvodi sam organizam jer je neophodan za život. Kad je riječ o lošem kolesterolu, može se nataložiti na stijenke arterija mnogih ljudi koji boluju od srčanih tegoba. Takve naslage ograničavaju količinu krvi koja prolazi arterijama, što s vremenom u pojedinim slučajevima dovodi do srčanog udara.

Neke namirnice, kao što su jaja i meso, sadrže kolesterol te se nekada smatralo kako je dodatni kolesterol unesen u organizam hranom odgovoran za povišenje razine kolesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da nije tako: organizam u tom slučaju proizvodi manje kolesterola kako bi uspostavio ravnotežu u odnosu na količinu kolesterola unesenog hranom.

Sada je poznato da je krivac masnoća u namirnicama — posebice zasićene masnoće koje se nalaze u vrhnju, siru i nekim vrstama margarina. Izgleda da prehrana koja uključuje mnogo zasićenih masnoća (životinjskoga podrijetla) potiče organizam na veću proizvodnju kolesterola, dok se prehranom u kojoj se upotrebljavaju ulja biljnoga podrijetla proizvodi manje kolesterola
u krvi.

Kako održati nisku razinu kolesterola

To se jednostavno može postići smanjenjem količine masnoća životinjskoga podrijetla u svakodnevnoj prehrani.

  • Kuhajte na ulju biljnoga podrijetla, kao što su suncokretovo, kukuruzno, sojino, repičino i maslinovo ulje.
  • Izbjegavajte prženu hranu.
  • Upotrebljavajte obrano mlijeko s manjim postotkom mliječne masti.
  • Primijenite ravnotežu prehrane u korist povrća i mahunarki (grah, leća, grašak itd.) izbjegavajući meso.
  • Prije pripreme, obrežite vidljive dijelove masnoće na mesu, a s mesa peradi odstranite kožicu.
  • Upotrebljavajte one vrste margarina koje sadrže visoke postotke nezasićenih masnoća (biljnoga podrijetla).
  • Jedite manje kolača i keksa jer oni sadrže puno masnoća.

Ana Janušić