Neke namirnice, kao što su jaja i meso, sadrže kolesterol te se nekada smatralo kako je dodatni kolesterol unesen u organizam hranom odgovoran za povišenje razine kolesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da nije tako: organizam u tom slučaju proizvodi manje kolesterola kako bi uspostavio ravnotežu u odnosu na količinu kolesterola unesenog hranom.
Sada je poznato da je krivac masnoća u namirnicama — posebice zasićene masnoće koje se nalaze u vrhnju, siru i nekim vrstama margarina. Izgleda da prehrana koja uključuje mnogo zasićenih masnoća (životinjskoga podrijetla) potiče organizam na veću proizvodnju kolesterola, dok se prehranom u kojoj se upotrebljavaju ulja biljnoga podrijetla proizvodi manje kolesterola
u krvi.
Kako održati nisku razinu kolesterola
To se jednostavno može postići smanjenjem količine masnoća životinjskoga podrijetla u svakodnevnoj prehrani.
- Kuhajte na ulju biljnoga podrijetla, kao što su suncokretovo, kukuruzno, sojino, repičino i maslinovo ulje.
- Izbjegavajte prženu hranu.
- Upotrebljavajte obrano mlijeko s manjim postotkom mliječne masti.
- Primijenite ravnotežu prehrane u korist povrća i mahunarki (grah, leća, grašak itd.) izbjegavajući meso.
- Prije pripreme, obrežite vidljive dijelove masnoće na mesu, a s mesa peradi odstranite kožicu.
- Upotrebljavajte one vrste margarina koje sadrže visoke postotke nezasićenih masnoća (biljnoga podrijetla).
- Jedite manje kolača i keksa jer oni sadrže puno masnoća.