kako-tretirati-dermatitits-ili-iritaciju-od-nosenja-nakita-kako-hr

Kako tretirati dermatitits ili iritaciju na koži od nošenja nakita

Dermatitis je alergijska reakcija na nakit koja uzrokuje kožni osip i svrbež. Poremećaj je obično odgovor na nikal koji se koristi kao metal za punjenje u nakitu. Stanje iritacije je tipično limitirano na nakit koji je u dodiru s uhom, zglobom ili vratom. Otprilike 10% populacije je alergično na nikal u nakitu. Iritacija može nastati nakon godina izloženosti. Ne morate posjetiti liječnika da bi liječili dermatitis; možete iskoristiti neka kućna pomoćna sredstva.

Izbjegnite uzrok

U većini slučajeva ne nošenje nakita će zaustaviti svrbež i osip. To je najlakši način za zaštitu od budućih reakcija. Liječenje je efektivno jedino ako zaustavite svaki kontakt s nakitom. Ako ćete se slučajno naći u dodiru s nakitom, odmah isperite izloženo područje sapunom i vodom.

Probajte hidrokortizonsku kremu

Pročitajte upute i zatim nanesite kremu direktno na oštećeno područje prema uputstvu. Najčešće će blaži slučajevi dermatitisa reagirati na to liječenje. Svrbež i crvenilo obično će nestati nakon nekoliko dana.

Nanesite vlažni, hladni oblog na oštećeno područje

Takvo liječenje je korisno ako se pojave mjehurići kao uzrok izloženosti nakitom. Preporuča se nanošenje hladnog obloga na oštećeno područje po 30 minuta 3x dnevno. Pored toga što će vam smanjiti osjećaj svrbeža, oblog će vas odvratiti od češanja. Sa oblogom na mjestu, mjehurići koji će se otvoriti neće širiti osip na druge dijelove tijela ili na druge ljude.

Posjetite dermatologa

Ako je alergijska reakcija snažna ili ne odlazi nakon nekoliko dana, možda ćete se morati konzultirati sa liječnikom. Jedino liječnik može odrediti ako nakit uzrokuje alergijski dermatitis. U ozbiljnim i trajnim slučajevima mogu vam propisati lijekove.