prijelom potkoljenice prva pomoć

Kako prepoznati i pravilno postupiti u slučaju prijeloma potkoljenice

Prijelome potkoljenice (obje kosti) nazivamo potkoljeničnim prijelomima. Oni nastaju posrednim i neposrednim djelovanjem sile. U današnje vrijeme velik dio tih prijeloma posljedica su prometnih nesreća, i to od udarca automobilskog branika. Iz toga se može zaključiti, da se u većini slučajeva radi o stvorenim prijelomima, što umanjuje izglede za brzo ozdravljenje.

PRIJELOM POTKOLJENICE – OBILJEŽJA:

1. Potkoljenica je izobličena.

2. Postoji veći ili manji otok.

3. Bolovi su jaki

4. Primjećuje se i neprirodno pomicanje i pucketanje kostiju.

KAKO IMOBILIZIRATI:

1. Imobilizacija se obavlja na dva načina, što zavisi od raspoloživog materijala.

2. Običnim prutovima, koji su postavljeni s vanjske i unutrašnje strane potkoljenice i koji se trebaju pružati od sredine natkoljenice pa sve do stopala. Postiže se dobra imobilizacija.

3. Prutovi se moraju učvrstiti iznad koljena, zatim iznad mjesta prijeloma, ispod prijeloma i oko skočnog zgloba.

4. Drugi način imobilizacije postiže se postavljanjem potkoljenice na tvrdu podlogu, tj. daščicu, sa stražnje strane, te se onda učvršćuje na gore navedeni način.

5. Veoma je bitno učvrsti i stopalo, ako ima priručnog materijala. Pomicanje stopala može, naime, dovesti do novih povreda mekanih tkiva na mjestu prijeloma.

Prijelom potkoljenice liječi se namještanjem koštanih ivera i sadrenog povoja. Ako uobičajeno namještanje ne uspije, tada se vrše razne vrste operacija čiji je jedini cilj da se potpuno učvrste koštani iveri i tako omogući normalno zacjeljenje.

Osim prijeloma potkoljenice mogu postojati i pojedinačni prijelomi goljenice i lisne kosti.
Kod ovih slučajeva kost je moguće pomicati na mjestu prijeloma uz jaku bol i škripanje kostiju, ali veće izobličenje potkoljenice ne postoji.

Imobilizacija tih prijeloma jednaka je naprijed spomenutoj imobilizaciji. Nešto veću pažnju treba posvetiti prijelomu potkoljenice u visini koljena i gornjeg skočnog zgloba.

Prijelomi u visini gornjeg skočnog zgloba često su spojeni s iščašenjem skočnog zgloba prema naprijed, natrag, unutra ili van. To je veoma opasna kombinacija jer je u većini slučajeva ugrožena cirkulacija u stopalu, sa svim posljedicama.

Slika takvog kombiniranog prijeloma s iščašenjem vrlo je uočljiva. Uz znakove prijeloma postoji i neprirodan položaj stopala. Stopalo se ne da s lakoćom vratiti na svoje prirodno mjesto.