sto_je_nikotin_i_kako_djeluje_na_organizam

Što je nikotin i kako djeluje na naš organizam? Kako se riješiti ovinsnosti o nikotinu

Nikotin (C10H15N2) je aktivna supstanca i nalazi se u svim proizvodima od duhana; cigarete, cigare, duhan za žvakanje, duhan za šmrkanje. Nalazi se u stabljikama, lišću i sjemenkama duhana.

Izvorno je iz Južne Amerike, a u Europu ga je donio Cristofor Columbo. To je bezbojna tekućina koja pod utjecajem vatre poprima smeđu boju, a pod utjecajem zraka preuzima miris duhana.

Nikotin i djelovanje

Kao i kokain ili amfetamini, nikotin u mozgu povećava oslobađanje dopamina, neurotransmitera koji utječe na reakcije, na osjećaje i iskustvo zadovoljstva i bola. Što je više dopamina u mozgu, mi smo sretniji. Zato stvara jaku psihičku i fizičku ovisnost.

Nikotin, također, pojačava budnost i mentalne performanse, a u kardiovaskularnom sustavu povećava puls i krvni tlak i sužava krvne žile, pa tako otežava cirkulaciju. Može djelovati stimulativno i smirujuće.

Simptomi apstinencije od nikotina su: Ljutnja, strah, nemir, nervoza, depresija, problemi s koncentracijom, povećan apetit i jaka želja za nikotinom. Ti simptomi najčešće nestaju u roku 3 do 4 tjedna. Osim želje za nikotinom i pojačanog apetita koji mogu trajati još mjesecima.

Kako se riješiti ovisnosti od nikotina

Nikotin je supstanca koja uzrokuje ovisnost i neugodne simptome odvikavanja kada ga prestanete apsorbirati. Devet od deset pušača ovisno je o nikotinu i osjetit će takve simptome kada prestanu pušiti.

Smanjujući simptome odvikavanja, ili čak eliminirajući ih potpuno, proizvodi s nikotinom povećavaju vaše šanse da se uspješno odviknete od pušenja. Neki oblici tih proizvoda su dostupni svima, a neki su dostupni samo uz liječnički recept, ovisno o zemlji u kojoj živite. Flaster otpušta nikotin polagano kroz kožu tijekom cijeloga dana. Koristite ga tijekom cijelog preporučenog vremena odnosno 6-12 tjedana.

Žvakaće gume su djelotvorne ako striktno slijedite upute (žvačite određenom tehnikom, uzmite propisani broj komada i koristite tijekom cijelog preporučenog vremena).

Sprejevi za nos trenutačno olakšavaju simptome odvikavanja i čine da potreba za pušenjem nestane.

Ostali ključni faktori u vezi s uspješnim liječenjem ovisnosti o nikotinu uključuju izbjegavanje drugih pušača i mjesta na kojima se puši, kao i potporu obitelji i prijatelja. No, najvažnije je učenje vještina izbjegavanja povratku pušenja te prije svega, jak karakter.