kako-napraviti-obiteljsko-stablo-izrada-obiteljskog-stabla-kako-hr

Kako napraviti obiteljsko stablo | Izrada obiteljskog stabla

Znate li kako započeti napraviti obiteljsko stablo? Počnite tako da pokušate slijediti svoju izravnu rodbinsku liniju preko vaših roditelja, djedova i baka i tako unatrag koliko je god daleko moguće.

Znate li kako započeti napraviti obiteljsko stablo? Počnite tako da pokušate slijediti svoju izravnu rodbinsku liniju preko vaših roditelja, djedova i baka i tako dalje. Kasnije, budete li uspješni, možete pokušati dodavati pobočne linije naprijed od daljnjeg pretka preko braće, sestara, tetaka i tetkova, strina i stričeva, ujni i ujaka te bratića i sestrični.

Za vođenje bilježaka upotrijebite bilježnicu u obliku registratora, kako biste mogli vaditi i premještati listove. Na svaki list stavite po jedno ime svojih bližih predaka, zapišite i mjesta rođenja, vjenčanja i s imena supružnika, zajedno sa svim drugim bitnim informacijama kao što su podaci o zanimanji ili pojedinosti o služenju vojsci.

Gotovo sigurno ćete moći proći sve što vam je potrebno o vašoj obitelji – o roditeljima i djede i bakama. Ali nakon toga, put može postati teži. Tražite podatke u obiteljskim dokumentima — obiteljska Biblija može sadržavati popis rođenja, vjenčanja i smrti više generacija -albumima s fotografijama ili pitajte članove rodbine. Svaki trag koji sadrži ime ili datum bit će od pomoći.

Krsni list, na primjer, može vas dovesti do crkve u određenome mjestu. Crkvene i župne matične knjige i nadgrobni spomenici često su izvori informacija.

Lokalne novine u svojim arhivima čuvaju stara izdanja gdje ćete, ako znate približne datume, možda moći pronaći pojedinosti koje vam nedostaju o rođenjima, vjenčanjima ili smrti. Ponekad ćete naći i sažetak oporuke -što je katkad neprocjenjivo pri identifikaciji “nestalih” predaka.

Odgovarajuće knjige mogu vam pomoći pronaći pretka koji je bio svećenik, liječnik, odvjetnik, državni službenik ili član oružanih snaga. Raspitajte se o tome u lokalnoj knjižnici. Sveučilišta i pojedine škole također tiskaju godišnjake završnih generacija studenata i učenika.