Kako pomoći djetetu ako ga netko zadirkuje (bullying) | Sprječite nasilje nad djecom

Ponekada je teško nositi se s time, ali najbitnije je da razumijete svoje dijete i da dijete to zna i osjeća. Poslušajte djetetove brige i objasnite mu da su u potpunosti razumne i da je u redu da se tako osjeća.

Pružite mu sigurnost i nemojte ga pokušavati uvjeriti da se ne osjeća tako; to nije pravi put.
Dok vam objašnjava svoje brige i probleme, ponavljajte njegove misli i osjećaje koristeći fraze poput: "Znam da se osjećaš zabrinuto".

Kada ga uvjerite da suosjećate s njim, kvalitetnije će prihvatiti vaše savjete i pomoć.

Pokažite mu da se svi brinu oko nečega, pa čak i odrasli. Ali opet, pokažite mu da se sve može riješiti i da će situacija uvijek biti bolja. Dokažite mu da je prvi početak razgovor koji upravo vodite. Prođite zajedno kroz neke strategije.

Probajte odglumiti situaciju što bi vi napravili da vas netko zadirkuje. Glumite, vi budite onaj kojeg zadirkuju i pokažite kako bi se vi snašli u toj situaciji.

Najbolji lijek je ako naučite vaše dijete da ignorira onoga koji ga zadirkuje, jer u najviše slučajeva to onda prestane biti zanimljivo i jednostavno odustane.

Iako djeca najčešće takve situacije sama riješe, budite uz njega i pratite što se dešava. Ponekada je ipak potrebno da porazgovarate s profesorima u školi ili s roditeljima drugog dječaka ili djevojčice.