kako-napraviti-test-na-trudnocu-i-pravilno-ocitati-rezultate-kako-hr

Kako napraviti test na trudnoću i pravilno očitati rezultate

Pročitajte uputstva na kutijama svih testova na trudnoću i izaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj situaciji. Neki testovi su osjetljiviji na hormon trudnoće, hCG (humani korionski gonadotropin) i mogu se uzeti nekoliko dana prije početka menstruacije dok drugi daju najbolje rezultate tjedan dana nakon što vam mjesečnica kasni. Izaberite test koji ima lako čitljiv prozorčić koji prikazuje rezultat.

Testovi se razlikuju u odnosu na to kako pokazuju rezultat: neki koriste plus ili minus kako bi odredili rezultat, neki dvostruku crtu, a neki imaju dva prozorčića, jedan kao kontrolu i drugi kao rezultat testa. Izaberite onaj koji ćete najlakše moći interpretirati. Kupite paket s dva testna štapića. Mnogi proizvođači nude pakiranja s dva testa za samo malo više novca nego jedan test. Njihova prednost je ta što imate jedan test više u slučaju da prvog nepravilno iskoristite ili ga uzmete prerano u vašem ciklusu.

U ovih nekoliko koraka saznajte kako koristiti test na trudnoću i kako ga očitati:

1. Test napravite odmah ujutro kako bi dobili najpouzdanije rezultate.

2. Pažljivo pročitajte upute kako koristiti proizvod. Uporaba testa varira ovisno o proizvođaču. Neki daju čašicu za urin u koju onda stavljate štapić, dok su drugi dizajnirani tako da ih držite direktno u tok urina.

3. Provjerite na uputama koliko dugo štapić morate držati umočen u urin. Većina testova zahtijeva da vrh bude natopljen i uronjen ne duže od 10 do 15 sekundi.

4. Nakon što ste ga natopili urinom, odložite test na ravnu i suhu površinu i namjestite sat na broj minuta koji je naveden u uputstvima. To će varirati od proizvođača do proizvođača, ali rezultati se obično mogu pročitati nakon 3 do 5 minuta.

5. Nakon što sat odzvoni odmah pročitajte test. Ovisno o vrsti testa, znak plus, linija u kontrolnom i testnom prozorčiću ili dupla linija u prozorčiću indikatori su pozitivnog rezultata.

6. Ako pretpostavite da je i slaba linija pozitivan rezultat, pričekajte nekoliko dana pa ponovite test. Osobito ako ste test provodili u okviru datuma kada trebate dobiti mjesečnicu, slaba linija može isto tako značiti da su razine vaših hCG hormona niske.

7. Dogovorite sastanak s ginekologom kako bi potvrdio pozitivan rezultat ako unutar nekoliko dana nakon negativnog testa još uvijek niste dobili mjesečnicu.