govor tijela

Kako saznati sviđate li mu se sa sigurnošću prateći govor tijela

Govor tijela je jedan od najvažnijih načina komunikacije među ljudima. To je način na koji izražavamo svoje emocije, stavove i namjere, čak i prije nego što izgovorimo riječi. Govor tijela može biti vrlo važan u određivanju kako se osjećamo, što mislimo i kako drugi doživljavaju našu prisutnost.

Položaj tijela, geste, mimika lica i kontakt očima sve su to aspekti govora tijela. Ove izraze tijela koristimo da bismo prenijeli svoje emocije i namjere drugim ljudima. Na primjer, ako se osjećamo nesigurno ili nervozno, naša tijela će vjerojatno reflektirati tu nesigurnost, na primjer, slabo držanje, skrivanje lica ili izbjegavanje kontakta očima. S druge strane, ako smo samouvjereni, naše tijelo će pokazati odlučnost i sigurnost, na primjer, uspravno držanje, čvrst stisak ruke ili čvrst kontakt očima.

NLP (neuro-lingvističko programiranje) je disciplina koja se bavi povezivanjem našeg govora, ponašanja i unutarnjeg stanja. Jedna od primjena NLP-a je proučavanje govora tijela kako bi se bolje razumjela međuljudska komunikacija. Osim što nam omogućuje bolje razumijevanje drugih ljudi, poznavanje govora tijela može nam pomoći da sa sigurnošću saznamo sviđamo li se nekome ili ne.

Prvo što treba znati je da je govor tijela kompleksan i podložan različitim interpretacijama. Međutim, postoje neki znakovi koji su gotovo uvijek univerzalni i govore o tome što osoba zaista osjeća.

1. Ispitajte njegove pokrete tijela

Položaj tijela vrlo je važan pokazatelj privlačnosti. Ako se netko okreće prema vama i pruža vam cijelo svoje tijelo, to je znak da vam se sviđa i da je otvoren za komunikaciju. S druge strane, ako se netko okreće od vas ili drži prekrižene ruke i noge, to može biti znak zatvorenosti i nezainteresiranosti.

Ako mu se sviđate, primijetiti ćete da vam rijetko okreće leđa, često se naginje prema vama, a isto tako da vas puno gleda. Ako sliježe ramenima kad je u vašoj blizini, on je romantičan i brine o tome što imate za reći. Ako on usmjeruje ramena i zdjelicu prema vama dok sjedi, on definitivno osjeća nešto za vas.

2. Obratite pažnju na kontakt očima

Jedan od najznačajnijih znakova da nekoga privlačite je kontakt očima. Ako osoba provodi vrijeme gledajući vas u oči, to je dobar znak da joj se sviđate. Međutim, ako izbjegava kontakt očima, to može biti znak nezainteresiranosti ili anksioznosti.

Naravno, važno je zapamtiti da govor tijela nije univerzalan za sve ljude i da svaka osoba može drugačije interpretirati znakove. Važno je obratiti pažnju na kontekst situacije. Na primjer, ako je netko sramežljiv, može izbjegavati kontakt očima čak i ako mu se sviđate.

Ako mu se sviđate, on ili može pogledati brzo u drugu stranu ako je sramežljiv, ili će pokušati uhvatiti vaš pogled i zadržati ga neko vrijeme ili napraviti smiješnu ekspresiju na licu. To može biti neugodno ako se on vama ne sviđa. Ako se osjećate kao da ste zadržali kontakt s očima samo djelić sekunde duže nego što bi s drugima, ili ako on pogleda brzo, u drugom smjeru, tada budite sigurni da se nešto događa. Kad se nalazi u vašoj blizini i kaže/ učini nešto smiješno i svi se nasmiju, njegove oči će zatreperiti prema vama, kako bi pogledao da li se i vi smijete.

Njegove zjenice se mogu rastegnuti ako mu se sviđate, ali to je prilično teško za vidjeti, a vi ćete ispasti pomalo čudni gledanjem u njegove oči. Ako se češće viđate, shvatiti ćete to postupno.

3. Poslušajte što on govori

Ako mu se sviđate i on je nervozan, vjerojatno će početi govoriti o sebi. Mnogo puta dečki osjećaju potrebu da se dokažu, pogotovo ako se govori o nekom drugom u vašem društvu.

4. Budite svjesni dodira

On može staviti svoju ruku na vašu ruku kad se smije i neće premjestiti svoju nogu kada vas dotakne, ili vas može zagrliti za male stvari – sve su to dobre stvari kako znati da mu se sviđate, ali pazite da ne naletite na „igrača“ koji to radi sa puno djevojaka.

5. Pogledajte njegove ponašanje i postupke oko drugih djevojaka i vidite da li je prema vama drugačiji

Neki dečki flertaju sa drugim djevojkama da bi zadobili vašu pažnju. To im pomaže da vide da li se vi njemu stvarno sviđate. To možete vidjeti u onom vremenu kada on ipak pogleda malo prema vama i nastavi flertati i dalje. Njegove oči će preletjeti preko vas. Još jedan znak je da kada vi otiđete, on odmah prestaje pričati sa drugom djevojkom. To će biti teže za zamijetiti ali ostavite drugu prijateljicu ili prijatelja koji će vam kasnije reći što je bilo. Nekada morate biti domišljati kako biste saznali da li vas dečko stvarno „voli“.

6. Ustanovite da li on mari za vaše interese

Na primjer, ako volite određeni žanr muzike koji on isto tako voli, on može predložiti bend ili stvar koju biste trebali poslušati. Još jedan primjer, ako trenirate i bavite se sportom koji oboje volite, on bi trebao predložiti da igra protiv vas i da se pohvali kako je dobar u tome što vi volite i tada vam isto tako može udijeliti komplimente.

7. Tražite znakove nervoze

Znakovi nervoznog smješkanja, znojni dlanovi, duboki uzdasi, igranje s prstima, možda čak i brzi pogled u drugu stranu kada ga pogledate – sve su to dobri znakovi koji govore da ga privlačite i da mu je stalo do vas.

8.Obratite pažnju na njegove prijatelje

Ako oni znaju da je on zainteresiran za vas, mogu ga zafrkavati kad se nalazi u vašoj blizini, to je znak vama da mu se sviđate i čak to da oni probaju saznati da li se on sviđa vama. Pratite reakcije na vas, da li se smiju, da li se okreću njemu, da li rade neke grimase koje vam govore da oni znaju nešto što vi ne znate.

9. Nemojte ga ignorirati

Ako pokaže interes prema vama, nasmiješi vam se u hodniku, na poslu, u prolazu –bar otiđite u šetnju ako vam se sviđa.

10. Pratite ukoliko vas imitira

Ukoliko radi zrcaljenje i oponaša ono što vi radite, to radi sigurno mu se sviđate.

11. Obratite pozornost ako vas zadirkuje

To je znak da ste mu jako dragi, ali naravno da to ne radi svim ostalim djevojkama.

12. Ako vas lagano dodirne po ruci, to može značiti da mu se sviđate

On samo želi izazvati vašu reakciju i izvući vaš osmijeh. Vi ćete se osjećati neugodno ako se on vama ne sviđa, ali ako se oboje sviđate jedno drugome, dodirnite ga natrag to je znak koji će njemu reći da se i on vama sviđa.

13. Potvrdite i dajte do znanja da ste primili kompliment koji vam je upućen

Ako složite drugu frizuru ili šminku i dečko to primijeti, to je dobar znak da mu se sviđate. Većina dečkiju neće primijetiti i neće ništa reći ako mu se ne sviđate. Sve poput „ Izgledaš lijepo danas“, „Sviđa mi se tvoja majica“ „Što si napravila sa svojom kosom, izgleda fora“ su pokazatelji da bi mogao biti zainteresiran za vas.

Važno je zapamtiti da je komunikacija dvosmjerna i da nije uvijek jednostavno dobiti točan odgovor na pitanje sviđamo li se nekome ili ne. Ponekad je najbolje jednostavno pitati osobu izravno. Otvorena komunikacija je uvijek najbolji način da saznamo što druga osoba misli i osjeća.

Ana Janušić