savrsen poklon-za-valentinovo-dan-zaljubljenih

Kako odabrati poklon za Valentinovo, dan zaljubljenih

Ovaj tekst namjenjen je muškarcima, koji nemaju ideju što pokloniti za Valentinovo. Ovisno o tome koliko ste romantični i igra li Valentinovo u vašem životu manju ili veću ulogu. Rođeni cinici, u potpunosti cijepljeni od romantike tvrde da su ovaj praznik izmislili pohlepni cvjećari i slastičari. Ruku na srce, vjerojatno ima i u tome neke istine. Sjetite se samo onog silnog cvijeća i bombonijera koje tog dana gradom nose sramežljivi muškarci.

Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat.

No u to doba živio je i svećenik Valentin. Svećenstvo je moralo poštovati odluku, no Valentin je ipak ostao pri svojim životnim ciljevima i potajno vjenčavao one vojnike koji su to htjeli. Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

TRADICIJE RAZLIČITE U CIJELOM SVIJETU

U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu.
U Walesu se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku “ti imaš ključ mog srca”. U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega. Danas je Valentinovo dan povećen izražavanju ljubavi.

KAKO ODABRATI POKLON ZA VALENTINOVO

Ako ste tek započeli vezu, besmisleno je razmetati se skupocjenim darovima, posebno ako vaš partner nema iste namjere. Naći ćete se u neugodnoj situaciji budete li, primjerice, pred dragu stavili najnoviji model luksuznog sata, a ona za vas ima tek jednu sitnicu. Ako ste u dugoj vezi ili braku, teško ćete iznenaditi partnera, ali barem imate asa u rukavu – poznajete ukus i afinitete drage osobe.

CVIJEĆE JE OBAVEZNO

Cvijeće je uvijek lijep poklon, a na Valentinovo ima posebno značenje i upravo je obavezno – barem kao dodatak poklonu koji ste joj namijenili. Koje cvijeće odabrati, pitate se? Ako se barem malo razumijete u to što koje cvijeće govori, možete se upustiti u biranje neke složenije kombinacije. Ali ako vam je to potpuno nepoznata tema, onda se slobodno odlučite za CRVENE RUŽE i sigurno nećete pogriješiti.

Crvene ruže simbol su ljubavi.Možete ih pokloniti djevojci s kojom ste tek na početku veze, jednako kao i supruzi nakon dvadeset godina braka. Možete ih pokloniti čak i jako dobroj prijateljici, ali pazite da vas ne shvati krivo.

Bijele ruže simboliziraju čistoću i nevinost. Poklanjajući njih dat ćete naglasak na romantični, platonski segment vaše veze i ljubavi.

Žute ruže su znak su ljubomore. Da, znamo da su u muškom oku to samo lijepe ruže, ali žena kojoj ih poklonite zamislit će se nad porukom koju joj cvijećem šaljete i teško ćete ju uvjeriti da ste ih poklonili bez nekog dubljeg razloga.

Ljubičasto cvijeće E to nemojte poklanjati mladim djevojkama, jer simboliziraju ozbiljnost i često se povezuju uz tužne događaje.

SLATKIŠI

Djevojke vole paziti na liniju, no teško će odoljeti kutiji ručno izrađenih pralina ili jagoda prelivenih čokoladom. A da ne pričamo o, primjerice, palačinkama sa sladoledom i preljevom od čokolade i karamele koje ste sami ispekli. Slađi poklon ne možete odabrati. Poklon joj donesite ujutro, u krevet.

KOZMETIČKI TRETMAN

Djevojke se vole dotjerivati, no bile bi vrlo sretne kada bi to ponekad netko drugi radio za njih. Nemojte joj pokloniti poklon bon za depilaciju ili anticelulitni tretman, već bon za manikuru, pedikuru i sl.

DONJE RUBLJE

Ovaj poklon poklonite djevojci jedino ukoliko ste potpuno sigurni u to. I neka bude seksi, a ne vulgaran, jer biste je mogli uvrijediti. Dakle, zaboravite na crvenu boju, koliko god je voljeli, te igrajte na sigurno i kupite crni set ili ovisno o osobnosti vaše djevojke. Također budite oprezni jer ovakav poklon otvara previše pitanja poput “Zašto želi da to nosim?”, “Nisam li mu dovoljno lijepa i seksi?” U svakom slučaju, sačuvajte račun, pa ako joj osmjeh baš ne bude kakav ste očekivali, poklon možete zamjeniti. I zapišite veličinu njezinih grudnjaka i gaćica i pokažite ih teti u dućanu!

PARFEM

Čarolija za osjetila, parfem, još jedan poklon s kojim uistinu ne možete pogriješiti. Ovi tekući dragulji na svakoga ostavljaju dojam glamura i elegancije, jedne od mnogih stvari koje nježniji spol očajnički priželjkuje. Zato će objeručke prihvatiti parfem bilo koje vrste. No i sa ovim poklonom kao i sa donjim rubljem morate biti oprezni. Vjerovatno vaša draga ima svoj omiljeni parfem te se potrudite da joj poklonite onaj koji ona preferira.

TEČAJ PLESA ZA DVOJE

Većina cura voli plesati, a vi vjerojatno i niste neki fan. Razmislite malo voli li ona latinoameričke ritmove ili je više za standardne. Možda ste oboje više za nekakav break dance ili možda da upišete capoeiru za dvoje. Imat ćete novu zajedničku aktivnost i naučit ćete nešto novo.

BON ZA WELLNESS

Vjerovatno se pitate “kakav wellness, to košta, gdje je tu ljubav…”. Ne bilo kakav bon za wellness. Vi ćete doma (posudite od frenda stan ako nemate prostor, potplatite nekog, istjerajte roditelje na jednu noć – nek idu u posjet rodbini u Dalmaciju, snađite se) složiti neku laganu večericu, upaliti svijeće po stanu, napuniti kadu pjenušavom kupkom, upaliti neku romantičnu glazbu (predlažemo Sade ili Seala) i uručiti dragoj bon koji uključuje i masažu poslije svega. A poslije masaže će vam biti tako zahvalna da će ovo Valentinovo biti nezaboravno za oboje.

URADI SAM

Ručno napravljeni pokloni, srca, čestitke, itd., također ne ostavljaju ravnodušnim nježniji spol. Ponekad je puno bolje poklon izraditi sam negoli ga kupiti. Kažu da napravljeni poklon ima komadić duše onoga tko ga poklanja. Ako je to istina, što još čekate – bacite se na posao i zadivite ju.

Što NE pokloniti za Valentinovo?

Također postoji i ona grupa poklona na koje će vaša draga samo dignuti obrvu i zapitati se: “Pa sa kakvim sam ja to kretenom u vezi?

“SELF HELP” KNJIGE

Knjige za samopomoć totalan su promašaj. Izbjegavajte poklone kojima joj dajete do znanja da nije savršena i da treba poraditi na sebi.

KARTE ZA UTAKMICU

Ako je ikada spomenula da voli nogomet, to je učinila samo zbog vas. Nemojte joj pokvariti Valentinovo kartama za tako neromantičan događaj.

JEFTIN NAKIT

Većina žena ne voli kada na poklon dobije jeftin nakit. Djevojke će same za sebe ponekad i odabrati neku narukvicu ili ogrlicu od bižuterije, no kada je riječ o poklonima one zasigurno ne vole da dobiju jeftin i bezvrijedan nakit.

ČLANSTVO U FITNESS KLUBU

Vaša djevojka neprestano priča o odlasku u teretanu ili možda čak o yogi, te vi pomislite da bi idealan poklon bio uplaćivanje mjesečne članarine u neki fitness klub. No, griješite! Takvim poklonom biste samo poslali pogrešnu poruku, odnosno vaša djevojka bi pomislila da je smatrate debelom, te da želite da ona izgubi nekoliko kilograma.

KUĆANSKI APARATI

Nemojte ni pomišljati na nešto takvo. Samo zato što je nedavno spomenula da joj treba nov usisavač ili mikser, ne znači da će se raveseliti ako ga dobije za Valentinovo.