boardanje

Snowboarding za početnike – Kako započeti i što trebate znati o boardanju

Jednom sam pročitao da je ne znati boardati ili skijati kao da ne znaš voziti bicikl. Možeš li se zamisliti da ne voziš bicikl, ili još gore da uopće ne znaš voziti?! Naravno da ne možeš.

Osnovne stvari o boardanju

Snowboarding je sport koji je izmišljen u Americi, šezdesetih godina prošlog stoljeća te je 1998. godine postao zimski olimpijski sport. Moglo bi se reći da boardanje pronalazi inspiraciju u skejtanju, klizanju, surfanju i skijanju ali ipak najviše zajedničkog ima sa surfanjem tj. daskanjem po vodi.

OSNOVNE STVARI POTREBNE ZA BOARDANJE DASKA (SNOWBOARD)

Kao što se da naslutiti, najvažnija stvar koja nam treba za boardanje je daska ili snowboard. Prije izbora daske vrlo je važno da se odlučimo za stil vožnje koji bi htjeli voziti. Postoji nekoliko stilova: · Freeriding (freeriding praktički pokriva sve – vožnju po dubokom snijegu, vožnju po pisti i izvan nje)· Freestyle (freestyle se bazira na zabavi u snowparku – skokovi, half pipe, railovi i slično)· Touring/Backcountry (duge i brze vožnje po dubokom snijegu, također uključuje i  malo planinarenja)· Alpine (brzina i carvanje) Ako se ne možete odlučiti za svoj stil, najbolje je da uzmete ”freeriding” dasku jer njome praktički pokrivate sve stilove vožnje.

Sljedeća važna stvar kod izbora daske je znanje pojedinca. Postoje vrlo velike razlike u daskama za početnike, solidne boardere i profesionalce. Zatim, važna je VISINA i TEŽINA bordera/ice. Standardno pravilo je: Freestyle – vaša visina umanjena za 20 cm Freeride/Freestyle – visina umanjena za 15 cm Freeride – visina umanjena za 10 do 5 cm Alpine – visina umanjena za 10 cm ili uvećana do 5 cm

Početnicima se preporuča kraća i šira daska, primjerice daska u visini ramena je sasvim dobar izbor za početnika. Daske za freeridanje su nešto duže od daski za freestyle, dok su daske za Backcountry još duže. Prije su ljudi s velikim stopalima često bili zakinuti za užitak u boardanju – sada to više nije slučaj pošto proizvođači dasaka sada rade i šire daske baš za takve slučajeve. I za kraj, daska bi trebala biti što uža, ali dovoljno široka da palcima ne grebete po snijegu.

VEZOVI

Kao i kod izbora daske, postoje različite verzije vezova namijenjene za različite tipove daska. Vezovi su odgovorni za prenošenje naših želja (skretanje, stajanje) na sam snowboard. I naravno, važno je pronaći vezove koji odgovaraju bucama!

BUCE

Također postoje različite varijante buca ovisno o načinu boardanja i obliku vezova. Važno je reći da su buce za bordanje puno ugodnije za hodanje od pancerica za skijanje.

OSTALO

Jakna, hlače, naočale (goggle), rukavice i kapa. Vrlo je važno da se dobro obučemo jer boardanje je zimski sport i bilo bi dobro da smo dobro zaštićeni. Samim time, boardanje će nam biti ugodnije. E sad, kada samo se lijepo obukli, kupili dasku i buce jedino što nam preostaje je samo naučiti boardati 😀

Iskreno, postoji više načina da se nauči ali je samo jedan pravi – ŠKOLA BOARDANJA! Jer, jedino tako možemo potpuno ispravno i pravilno naučiti boardati.