djelovanje kazeina

Kako djeluje kazein (casein) i što o njemu morate znati

– Kazein je mliječni protein koji tvori 80% proteina kravljeg mlijeka

– Micelarni kazein je sporo razgradivi protein, dok je hidrolizirani whey brzo razgradivi protein.

– U sportskoj znanosti, whey i kazein obavljanju različite poslove, zato je vrlo važno da koristite oba.

Postoje stotine, ako ne i tisuće članaka napisanih i objavljenih na internetu koji se odnose na raspravu proteinske suplementacije. 95% njih je, ono što ja volim reći, pseudoznanost. Ovi su članci napisani bez ikakvih znanstvenih dokaza i činjenica, a o kompetentnosti autora ne moramo ni govoriti jer su gotovo svi usmjereni načinu kako zaraditi više novca.

Ono što je bitno naglasiti je činjenica da proteinska suplementacija zaista daje ploda čemu u prilog ide velika učinkovitost stimuliranja sinteze mišićnih proteina. Drugim riječima, proteinska suplementacija pomaže fitness entuzijastima povećati mišićnu masu, mišićni tonus i definiciju, ali i ubrzati proces gubitka masnoća; upravo ono što želimo od njih!

Postoji bezbroj brendova proteinskih prašaka na tržištu, i naravno, veliki broj izvora iz kojih želimo svoje proteine; whey i kazein su najpopularniji. U posljednjih nekoliko mjeseci primio sam stotine (u redu, možda samo nekoliko) mailova na temu suplementacije proteinima, ali i mnogo upita po pitanju koji je bolji, whey ili kazein?

Koji je bolji, whey ili kazein?

Vrlo je teško odgovoriti na ovo pitanje. Što uopće znači pitati, „Koji je bolji?“ Što je to što diktira dobar izvor proteina? Što nije dobar izvor proteina? Ovo je rasprava koja se može protezati poglavljima i poglavljima, ali ja ću je zadržati u jednostavnom obliku.

Ovo pitanje bismo mogli usporediti s pitanjem o benzincima i dizelašima (naravno da se radi o automobilima). I benzin i dizel opskrbljuju motor gorivom, ali benzinski motor razvija veću brzinu od dizelskog. Međutim na kraju, oba tipa motora će obaviti posao, a to je prevesti vas od točke A do točke B. I samo da znate, i da me nitko ne može tužiti, ne možete usuti dizel u automobil kojeg napaja benzin.

U kasnim 90-ima, šesterostruki Mr. Olympia, Dorian Yates, je bio jedan od najglasnijih za vrijeme rasprave o suplementima i učinkovitosti pojedinih izvora proteina. Bio je strašan zagovaratelj kazeina tako  da je čak pokrenuo vlastitu liniju suplemenata na čijem su čelu bili sporo otpuštajući proteini.

Što je u stvari kazein?

Kazein je mliječni protein koji tvori 80% proteina kravljeg mlijeka. Kazein sadrži jako puno aminokiselina i gotovo je potpuno identičan kao whey, nuspojava proizvodnje sira. Ove su aminokiseline bogate esencijalnim aminokiselinama koje su odgovorne za mišićnu sintezu proteina.

Kada se unese u organizam, kazein formiram čep u želucu koji usporava proces želučanog pražnjenja, što direktno utječe na brzinu kojom se aminokiseline apsorbiraju u krvotok. Drugim riječima, zbog navedenog čepa, kazeinu je potrebno više vremena za probavu, čime usporava količinu aminokiselina koje se otpuštaju u tanko crijevo odakle kreću dalje u tijelo.

Ovako spor i miran dotok aminokiselina omogućuje konstantnu opskrbu mišića aminokiselinama čime duže vremena stimuliraju mišićnu sintezu proteina. Ova karakteristika čini kazein idealnim suplementom prije odlaska na spavanje, ili onda kada znate da će proći duži period vremena, a nećete imati priliku opskrbiti mišiće hranjivim tvarima.

Baš poput whey proteina, postoji i veliki broj izbora kada se radi o kazeinskim suplementima. Najčešći kazeinski suplement je mliječni protein i kalcijev kazeinat. Međutim, najučinkovitiji je micelarni kazein.

Micelarni kazein je sporo otpuštajući proteinski suplement, suprotan hidroliziranom wheyu koji je brzo otpuštajući protein. Ova dva proteina su vrh kada se radi o proteinskim suplementima.

Koji je najbolji oblik kazeina?

Je li to mliječni protein, kalcijev kazeinat ili micelarni kazein? Među ovim kandidatima tražimo micelarni kazein, najučinkovitiji oblik kazeina. Micelarni kazein duguje svoju sposobnost stvaranja čepa u želudcu osobinama kazeinskih micela, koje na taj način osiguravaju sporo i mirno otpuštanje aminokiselina u tanko crijevo iz kojeg dalje krvotokom putuju tijelom.