kako-do-cvrstih-trbusnih-plocica-kako-izgraditi-trbusne-misice-kako-hr

Kako do čvrstih trbušnih pločica | Kako izgraditi trbušne mišiće

U nastavku ćemo vam prikazati samo neke od osnovnih vježbi za gornje, donje i bočne trbušne mišiće. Ovaj program za trbušne mišiće bi trebao trajati oko 15 minuta i odraditi ga najmanje dva puta tjedno. Trebalo bi izvesti 3 do 4 seta za svaku od vježbi. Između 10 i 20 ponavljanja za početnike, progresivno napredovati do 30 ponavljanja.

1. GORNJI TRBUŠNI MIŠIĆI

Lezite se na leđa i stavite noge na loptu ili bench klupicu, savijene pod kutom od 90 stupnjeva. Stavite vaše ruke na prsa. Podižite glavu i ramena dok vaše tijelo nije pod kutom od 45 stupnjeva s tlom. Vratite se u početni položaj. Izdahnite kada podižete tijelo i održite polagani tempo da bi pravilno odradili vježbu.

Prilikom podizanja nemojte gledati ispred sebe već u strop kako bi vrat bio potpuno izoliran.

2. DONJI TRBUŠNI MIŠIĆI

Sjednite se na ravnu klupice. Ruke stavite iza stražnjice i uhvatite se za klupicu. Nagnite se natrag i podignite noge nekoliko cm od klupice. Savijte koljena, uspravljajući torzo sve dok se ne dotaknu kvadricepsi i prsa. Vratite se u početni položaj. Tenzija mora biti na trbušnim mišićima.

Noge nemojte spuštati do kraja na pod kako bi vam trbušnjaci uvijek bili napeti tokom vježbanja.

3. BOČNI TRBUŠNI MIŠIĆI

Ova vježba pogađa vaše bočne trbušne mišiće. Stanite se uspravno, noge u širini ramena. Primite bućicu u desnu ruku s dlanom prema unutra. Držite vaša leđa uspravno, nagnite se u desnu stranu koliko možete, zatim se vratite u početni položaj. Nakon odrađenog željenog broja ponavljanja, ponovite vježbu i s drugom stranom tijela. Zapamtite da se savijete samo u struku.

Pripazite da NE radite preveliku amplitudu prilikom izvođenja ove vježbe.

Najbitnija je upornost i kontinuitet i ako ste zaista čvrsto odlučili “dobiti pločice” nema razloga da u tome i ne uspijete. Kao i svaku drugu mišićnu skupinu trbušnjake isto tako morate redovito “odrađivati” kako bi rezultati bili vidljivi. I na kraju, da li ste znali da zdravlje kralježnice uvelike ovisi i o jačini i stabilnosti vaših trbušnih mišića?

Ana Janušić