kako_igrati_bejzbol_pravila_igranja_bejzbola

Kako igrati bejzbol | Pravila igranja bejzbola

Najpoznatija liga na svijetu igra se u SAD-u. MLB (Major League Baseball) i dijeli se na Američku ligu i Nacionalnu ligu. Baseball je 1. sport u Americi po gledanosti.

PRAVILA

Igra loptom u kojoj se natječu dvije deveteročlane momčadi. Po tomu se momčadi smjenjuju u igri na polju i s batom (napad), igra nalikuje kriketu. Cilj momčadi koja je u napadu jest postići što više poena trčeći oko 4 baze. Igra se sastoji od 9 izmjena.

OPREMA

Igrači ne smiju nositi nikakve oznake koje bi se mogle zamijeniti s loptom. Na dresu moraju nositi brojeve. Hvatač nosi više zaštitne opreme od bilo kojeg drugog igrača. Hvatačeva maska je načinjena od guste žice i spužvasta uloška. Svaki udarač mora nositi kacigu od čvrste plastike.

Bat za vrhunska nadmetanja izrađen je od drveta ili aluminija. Mora biti gladak i dobro zaobljen. Najveća dužina 1,07m. Lopta je izrađena od pluta ili gume, a presvučena je kravljom ili konjskom kožom. Svaki igrač u polju nosi veliku kožnatu rukavicu za lovljenje lopte.

IGRALIŠTE

Igralište se sastoji od unutrašnjeg i vanjskog dijela; izvan njega se prostire foul područje.

BACANJE

Bacač nastoji baciti loptu u strike zonu; ne smije ju baciti izravno u udarača. Loptu može trljati rukama, ali je ne smije laštiti odjećom niti trljati o tlo. Može baciti loptu do neke baze prije no što je hitne.

UDARANJE

Pri primanju lopte udarač mora stajati na mjestu za udarača. Svaka lopta upućena udaraču jest strike ili ball.

STRIKE ZONA

Ovo je područje iznad četvrte baze, a između udarčevih pazuha i koljena. uđe li lopta u ovu zonu, a udarač je propusti udariti, riječ je o strikeu. Lopta bačena izvan strike zone, koju udarač nije udario, zove se ball. Nakon 4 balla udarač može otići do prve baze.

IZBACIVANJE UDARAČA

Udarenu loptu od udarača igrča u polju hvata prije no što ona dodirne tlo. Hvatač hvata treći strike te dodiruje udarača ili pak baca loptu do prve baze. Udarač lako hvata loptu, ali ona dospijeva u foul područje; samo se prva dva foula računaju kao strike.
Udarač udara loptu tri puta te biva dodirnut prije no što je dospio do prve baze.

TRČANJE

Ako se trkač približava bazi u kojoj se već nalazi jedan trkač, onda taj trkač mora trčati do sljedeće baze (iznuđena igra). Trkač mora dotaknuti bazu prije no što njega ili bazu loptom dotakne igrač u polju. Trkač smije trčati u bazu do kse lopta baca udaraču.

NAJVIŠE HOME RUNA

Ujednoj sezoni 61 postigao je 1961. postigao je Amerikanac Roger Maris iz momčadi New York Yankeesa. Tako je srušio rekord 60 home runa koji je držao Amerikanac Babe Ruth.

Baseball za “neznalice”

Morate osvojiti 4 baze za jedan bod. Sa 4 balla osvajate jednu bazu (znači da su sve loptice bile krivo bačene). Sa 3 strikea ste izbačeni. (Ili ste pokušali udariti pa ste promašili lopticu ili je niste stigli udariti a ona je bila pravilno bačena. Kada kao udarač udarite single osvajate jednu bazu, double dvije baze i triple tri baze. Home run dobivate bod za vas i još onoliko bodova koliko se vaših igrača nalazi na bazama (koje su prije osvojili), najviše 4 boda (4 igrača u polju zajedno s vama) Nakon dva foula, možete imati neograničeno izbačenih lopti u foul područje dok god vas ne izbace sa strikeom ili vašim slabim udarcem u polje.