kako_se_igra_americki_nogomet_pravila_americkog_nogometa

Kako se igra američki nogomet | Pravila američkog nogometa

Američki je nogomet glavni nacionalni sport SAD-a. U NFL-u se natječe 32 momčadi.

U igri sudjeluje sa svake strane po 11 igrača, no sa zamjenama svaka momčad broji i do 40 igrača. Momčad stječe poene zgodicima (prenošenjem lopte preko protivničke linije vrata) ili postizanjem gola nogom iz polja. Igra se odvija u četiri četvrtine po 15 minuta.

OPREMA

U američkom je nogometu mnogo tjelesnih kontakata, pa igrači nose nekoliko slojeva zaštitne odjeće. Kacige su izrađene od čvrste plastike. Igrač još ima štitnike za rebra, štitnik za prepone, štitnik za ramena, štitnike za noge, masku za lice i uske hlače koje sežu do koljena. Jajolika kožnata lopta ima vezice i posebno oblikovane krajeve radi što boljeg držanja.

GRIDIRON

Igralište se pučki naziva gridiron, što znači roštilj. Linijama je podijeljeno na jarde da bi se vidjelo koliko je momčad napredovala. Dužina igrališta je 110m a širina 49 m. Širina vrata je 5,64m a visina prečke 3,05m.

NAPAD

Momčad koja posjeduje loptu je napadačka. Ona u četiri pokušaja (down) napredovanja s loptom treba prijeći bar 10 jardi, ne uspije li to, loptu preuzima protivnička momčad.

BLOKIRANJE

Pri blokadi igrač se smije koristiti gornjim dijelom tijela da bi blokirao protivnika koji nema loptu. Rukama smije gurati, ali ne i držati protivničkog igrača. Blokiranjem se služe i ofenzivni i defenzivni igrači.

OBRANA

Momčad koja nema loptu postavlja defenzivne igrače, obično najkrupnije ljude, kako bi osujetila napadače u napredovanju i postizanju zgoditaka. Obrambeni igrači moraju biti dobri hvatači. Smiju gurati, vući i hvatati osobu koja drži loptu. Uspije li se obrana domoći lopte, ona postaje napadačka momčad.

ZGODICI

ZGODITAK (touchdown) – 6 bodova – prenošenje lopte preko protivničke linije vrata ili osvajanje lopte unutar protivničke završne zone.
GOL NOGOM IZ POLJA – 3 boda – udarac lopte nogom s mjesta kroz vratnice
SAFETY – 2boda – hvatanje protivnika koji ima loptu iz svoje linije vrata
POEN NAKON ZGODITKA – 1 ili 2 boda – udarac lopte nogom u vrata (1) ili prodor ili dodavanje u završnu zonu (2) nakon postizanja zgoditka.

Dodatne info od kluba Zagreb Thunder možete pogledati OVDJE.