kako_veslati_veslanje

Kako veslati | Veslanje

Današnji otvoreni kanui vrlo su slični onima sjevernoameričkih Indijanaca. Kajaci, koji se danas gotovo posvuda koriste za rekreaciju i sport, nastali su od prekrivenog eskimskog plovila s dvostrukim krajevima. Kanue pogoni kratko veslo s jednom lopatom. Kajaci imaju vesla s lopatama na oba kraja postavljenima 90 stupnjeva u odnosu jedna na drugu.

UKRCAVANJE

Privucite kanu ili kajak bliže obali, pramcem okrenutim uzvodno. Kod kajaka s velikim kokpitom te kod sportskih kanua, kleknite uz rub obale i položite veslo jednim krajem na obalu, a drugim krajem preko kanua s prednje strane kokpita, kako biste načinili most između obale i kanua.
Kod kajaka s malim kokpitom, veslo se stavlja kraćim krajem preko stražnjeg dijela kokpita, a duljim krajem naslanja se na obalu. Bližom rukom uhvatite se za stražnju stranu kokpita i vrat vesla, a drugom rukom uprite prema dolje na dijelu vrata vesla koji leži na obali, kako bi vam pružilo oslonac dok ulazite u sjedalo. Bližom nogom zakoračite u plovilo tek nešto dalje od središnje linije. Pridružite i drugu nogu stavivši je odmah ispod palube (u kajaku) te ujedno zauzevši sjedeći položaj.

VESLANJE U KAJAKU

Najprije podignite vrat vesla na glavu tako da vam oba lakta budu pod pravim kutom. Označite položaj ruku komadom trake, pazeći pri tome da budu na jednakoj udaljenosti od svakog kraja vesla. Držite veslo rukama postavljenima na označene položaje. Posegnite naprijed bez sagibanja u struku, zakrenuvši gornji dio tijela. Uronite jednu lopatu dobrano naprijed u vodu tako da samo lopata bude uronjena. Potom povucite lopatu unatrag u vodi tako da izravnate tijelo kako bi se suprotna ruka pokrenula naprijed. Kad uronjena lopata bude u ravnini vaših kukova, izdignite ju iz vode, zakrenuvši članak ruke kako biste okrenuli suprotnu lopatu. Posegnite naprijed suprotnom lopatom i ponovite radnju otprije. Vesla ravnih lopata mogu se koristiti s bilo koje strane. Zakrivljena ili žličasta vesla moraju odgovarati ruci koja kontrolira radnju zakretanja — recimo, ako je to desna ruka, desna žlica okrenuta je prema dolje dok je lijeva u vodi.

VESLANJE U KANUU

Držite veslo jednom rukom na dršci, a drugom rukom oko 150 mm iznad lopate. Posegnite naprijed i uronite lopatu u vodu, povlačeći veslo unatrag sve dok vam lopata ne bude u ravnini s kukovima. Izvadite veslo, zamahnite prema naprijed i preko kanua te ga uronite s druge strane.

KORMILARENJE I ZAUSTAVLJANJE

Da biste, na primjer, okrenuli kanu udesno, možete to učiniti snažnijim lijevim zaveslajem ili zamahom vesla u širokom polukrugu od pramca do krme.
Da biste zaustavili kajak, učinite to kratkim, čvrstim zaveslajima unatrag s obje strane.

SIGURNOST

Uvijek nosite pomoćni pojas za plutanje ili pojas za spašavanje. Pomoćni pojasevi za plutanje najbolji su za riječnu vožnju kanuom, dok su pojasevi za spašavanje neophodni na moru ili na većim vodenim površinama.