kartaska_igra_ubadaljka_igranje_zanimljive_kartaske_igre_za_dvoje

Kartaška igra »ubadaljka« | Igranje zanimljive kartaške igre za dvoje

Igra se standardnim špilom od 52 karte, a cilj igre je da svaki igrač pokuša osvojiti 61 ili 121 prije svoga protivnika.

Dijeljenje se određuje presjecanjem karata i najniža karta pobjeđuje. Djelitelj zatim dijeli po šest karata svakomu, jednu po jednu, a onda svaki igrač stavlja po dvije karte licem prema dolje kako bi stvorili stih za bodovanje. Ostatak špila presjeca igrač koji nije dijelio pa se ponovno složen špil ostavlja kao špil za dijeljenje. Djeliteljev protivnik potom otvara kartu s vrha tog špila i to je početna karta. Djeliteljev protivnik započinje bacanjem karte i najavom njezine vrijednosti — kraljevi, kraljice i dečki vrijede 10, asovi 1, a ostale karte boduju se prema vrijednosti koju nose. Zatim djelitelj odigra kartu i najavljuje ukupnu vrijednost dvaju odigranih karata. Igrači drže karte kojima igraju ispred sebe. Igra se nastavlja sve dok jedan od igrača ne može baciti kartu a da ukupan zbroj ne prijeđe 31. Taj igrač onda najavi »dalje« pa protivnik igra preostalim kartama kojima može, a da ni sam ne prijeđe ukupni zbroj od 31. Red se zatim vraća onomu tko je rekao »dalje« i on započinje novu rundu od početka kartama koje su mu preostale.

Bodovanje

Prilika za prikupljanje bodova javlja se kod otvaranja početne karte — ako je dečko, djelitelj dobiva dva boda. Tijekom igre karta kojom se dobije ukupan zbroj točno 15 ili 31, nosi 2 boda. Ako se ne dosegne 31, karta kojom se dobije ukupni zbroj najbliži zbroju 31, nosi 1 bod. Onaj tko odigra posljednju kartu dobiva 1 bod. Par/ dvije uzastopne karte jednake vrijednosti, donosi 2 boda; tris donosi 6 bodova; kvart donosi 12 bodova. Karte u nizu, tri ili više karata poredanih po veličini, svaka donosi po 1 bod. Bodovi idu igraču čija karta dovrši kombinaciju ili doda nizu. Bodovi se bilježe na posebnoj daščici, koja ima četiri reda po 30 rupica – po dva reda za svakog igrača — i dvije do četiri dodatne rupice za držanje čunjića na početku igre. Svaki igrač ima po dva čunjića, koje upotrebljava za bilježenje svojih bodova tijekom igre. Počinje tako da jedan čunjić zabada u rupice u vanjskome redu kako bi označio prve osvojene bodove, a zatim drugim čunjićem sljedeće bodove. Vraća se niz unutrašnji red sve dok se ne dosegne 61, ili ide još jedan krug za igru koja se po dogovoru igra do 121. Kad se odigraju sve karte iz ruku igrača, počinje druga runda bodovanja gdje protivnik djelitelja zbraja kombinacije u svojoj ruci zajedno s početnom kartom. Zatim djelitelj zbraja svoje kombinacije, također upotrijebivši početnu kartu, i onda pribraja bodove koje nalazi u štihu za bodovanje, također uključujući početnu kartu. Stih za bodovanje uvijek ide djelitelju, a onaj tko izgubi igru, dijeli sljedeću.
Kod drugog brojanja bodova, parovi, nizovi i ostale kombinacije nose isti broj bodova kao i kod igranja, no ovaj put uključujući i početnu kartu. Jedna karta može se upotrijebiti u više kombinacija. Na primjer, ruka od četiri karte 9-9-8-7 nosi sljedeći broj bodova: po tri za svaki niz od tri (7, 8, 9 dva puta), dva boda za par (dvije 9-ke) te dva boda za dvije karte koje daju zbroj 15 (7 i 8) — ukupan zbroj bodova 10. Ruka od pet karata, na primjer 9-9-8-7-6 nosi 16 bodova, a bodovi se broje na sljedeći način: petnaest za 2 (9 i 6), petnaest za 4 (ponovno 9 i 6), petnaest za 6 (8 i 7), 2 za par (9-ke) iznosi 8, i 4 za niz (6, 7, 8, 9) dva puta iznosi 16. Igrač s dečkom iste boje kao i početna karta, dodaje 1 bod. Fleš od četiri karte — četiri karte jednake boje — donosi 4 boda ako je u ruci, ali ne u štihu za bodovanje. Fleš od pet karata, ili četiri karte jednake boje kao i početna karta, donosi 5 bodova, bilo da je u ruci ili u štihu za bodovanje. Ako igrač previdi bodove u svojoj ruci, protivnik može najaviti »otimanje« i te bodove pripisati sebi.