navike vjezbanja

Navike vježbanja ujutro ili navečer?

Navike vježbanja razlikuju se od osobe do osobe. Oni koji vježbaju ujutro vode se za onom ‘tko rano rani dvije sreće grabi’. No, vježbanje u kasnije doba dana poboljšava kvalitetu sna, stoga razmotrite prednosti jednih i drugih.

1. Jutarnje vježbe

Vježbanje ujutro može povećati razinu energije za ostatak dana. Ono  pokreće metabolizam na isti način kao i doručak. Termalni učinak ovih vježbi (ili aktivnosti) traje najmanje četiri sata nakon završenog termina vježbanja, povećavajući ukupnu potrošnju kalorija tijekom dana. 8-12 sati prije buđenja, tijelo se nalazilo u fazi sna, a ovisno o kvaliteti sna, u fazi regeneracije. San je vrijeme kada tijelo popravlja ‘štetu’ nastalu tijekom aktivnosti prethodnog dana, a antioksidanti popravljaju oštećene ćelije. Hrana se tada vari i pretvara u glukozu. Ujutro se koristite svježim, popravljenim, i u nekim slučajevima, novim tijelom. Tijekom REM faze sna, snovi pružaju priliku da tijelo uvježba ili čak naučni novu motornu vještinu – tako da se neke vježbe mnogo lakše izvode nego tijekom proteklog treninga zato što ste u suštini imali vremena da vježbate tijekom sna.

2. Prednosti večernjih vježbi

Snaga mišića ovisi o rastezljivosti mišića kao i o sposobnosti mišića da se dobro skupi — to jest sposobnosti mišića da se istegne. Kasnije tijekom dana, vaše tijelo se već zagrijalo. To rezultira sposobnošću da duže trenirate i podižete teže utege, te također znači da su manje šanse da ćete se povrijediti. Zglobovi također imaju koristi od zagrijavanja, a sinovialna tekućina koja ispunjava svaki članak u vašem tijelu djeluje kao mazivo. Nešto kasnije u danu, vaše tijelo je poput dobro podmazanog stroja. Vjerojatno ste već imali pet do šest malih obroka tijekom dana, a kalorije koje ste konzumirali odlično su gorivo za večernji trening.