kako_ocistiti_mrlje_od_voca_i_vocnih_sokova_kako_trajno_ukloniti_mrlje_uzrokovane_vocem_i_vocnim_sokovima

Kako očistiti mrlje od voća i voćnih sokova | Kako trajno ukloniti mrlje uzrokovane voćem i voćnim sokovima

Ukloniti mrlju od voća i voćnih sokova nije lako, a najjednostavnije rješenje je odnijeti takvu odjeću na kemijsko čišćenje. No, prije nego li se odlučite vaš odjevni predmet od tkanine odnijeti na kemijsko čišćenje i potrošiti određenu svotu novca, trebate znati kako postoji cijeli niz prirodnih i sintetskih proizvoda koji mogu učiniti čuda u uklanjanju tih tvrdokornih mrlja.

U sljedećem tekstu donosimo vam neke od tih metoda i vrijednih savjeta, koji će vam zasigurno pomoći.

Rješenje br. 1

Mrlju najprije pospite solju, te isperite u hladnoj vodi, a nakon toga operite tkaninu na uobičajeni način deterdžentom za pranje rublja. Prilikom odabira deterdženta, svakako preporučamo Persil, s obzirom da je oštar prema mrlji a blag prema vašoj tkanini.

VEZANI ČLANCI:

_______________________

Rješenje br. 2

Mješavinu limunovog soka i alkoholnog octa u omjeru 1:1, lagano vatom nanesite na mrlju, te nakon što je odstajalo nekoliko minuta operite ručno deterdžentom ili pak u perilici rublja.

Rješenje br. 3

Drugi način za uklanjanje mrlja od voća je trljanje istih, mješavinom 90-postotnog alkohola i vode u omjeru 3:1. Ako su mrlje tvrdokorne, treba ih protrljati rastopinom jednog dijela 20-postotnog vodikovog peroksida i vodom, u omjeru 1:3. Kako biste izbjegli izbijeljene mrlje, rastopinu nemojte upotrebljavati na osjetljivim tkaninama kako se ne bi oštetila i izblijedila.

Rješenje br. 4

Mrlju možete istrljati i tekućim glicerinom, kojega ćete pustiti da djeluje preko noći, ili navlažiti razrijeđenom octenom kiselinom.

Rješenje br. 5

Jedna od mogućnosti je i soda bikarbona, koju trebate utrljati u mrlju i ostaviti djelovati neko vrijeme. Ako je mrlja jača, ostavite sodu najmanje dva sata. Nakon toga, potrebno je oprati odjevni predmet na uobičajeni način.