ciscenje zlatnog nakita

Kako očistiti zlato i zlatni nakit | Čišćenje zlata, zlatnog nakita i zlatnine

Nije dovoljno samo posjedovati skupi nakit i paziti da se ne ošteti na bilo koji način, već trebate voditi računa o tome da ga održavate čistim. Ne samo iz estetskih razloga, već i iz higijenskih. Naime, nakit je u stalnom dodiru s kožom pa se na njemu nakupljaju mrtve stanice kože i masnoća, te ga je potrebno redovito čistiti.

Kako očistiti zlato i zlatni nakit? Čišćenje zlata, zlatnog nakita i zlatnine

Ukoliko se radi o većim popravcima i čišćenjima, svakako se obratite zlatarima, no ako se tu pak radi o uklanjanju nakupljenih nečistoća, vraćanju prvotnog sjaja i slično, nastavite čitati, kako bi isprobali neke od naših savjeta za učinkovito čišćenje zlata i zlatnog nakita.

Rješenje br. 1

Zlato ćete najbolje očistiti običnim deterdžentom za pranje rublja. U kipuću vodu stavite deterdžent, te ostavite nakit uronjen kojih sat vremena, nakon toga ga uronite u hladnu vodu. Osušite nakit, koji bi trebao imati svoj originalni sjaj.

VEZANI ČLANCI:

>> KAKO OPRATI BIJELE STARKE
>> KAKO OČISTITI MRLJE OD CRNOG VINA

____________________

Rješenje br. 2

Drugi vrlo učinkovit način je pomoću piva, a dovoljno ga je nanijeti na mekanu krpu i njime ispolirati ogrlicu ili narukvicu. Nakit potom treba dodatno prebrisati suhom krpom kako ne bi ostali tragovi kapljica. Pripazite da nakit nije ukrašen cirkonima, jer ih pivo može uništiti.

Rješenje br. 3

Zlato možete očistiti tako da ga uronite u alkohol, ostavite ondje nekoliko minuta, te dobro obrišete čistom pamučnom krpom, pri tome uklanjajući nakupljene masnoće.

Rješenje br. 4

Ako vam s vremenom zlato izgubi na sjaju, operite ga vodom i neutralnim sapunom.