čišćenje bijelih tenisica kako očistiti bijele starke

Kako očistiti bijele platnene tenisice | Kako očistiti i održavati bijele starke

Pranje odjeće je dio svakodnevnice gdje ni ne razmišljate o programu na perilici, već samo stavljate i radite automatski, ali što kad se radi o pranju obuće? Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili prekrasne platnene tenisice, u većini slučajeva su to starke, a da su one ubrzo nakon dva ili tri nošenja izgledale kao da ih imate sto godina? Nažalost teško ih je dugo održati čistima bez interveniranja vode i sredstva za pranje.

Ručno pranje i čišćenje bijelih tenisica

Najsigurniji način za čišćenje bijelih tenisica kako bi ponovo zablistale u punom sjaju je da ih očistite ručno, uz pomoć mješavine nekoliko žlica soda bikarbone,  2 žlice octa i tople vode, te puno četkanja. Prije svega, potrebno je skinuti vezice te očistiti gumene potplate. Nakon što ste iščetkali tenisice, ostavite ih u posudi s toplom vodom nekoliko sati, te operite još jednom deterdžentom (ručno), kako bi dobili identičnu boju kao kad ste ih kupili.

VEZANI ČLANCI:

____________________

Bijele tenisice ili starke možete na nekoliko sati natopiti u mješavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mlijeku. Ukoliko se mrlja nije uklonila, napravite mješavinu od kiselog mlijeka i octa te time dobro istrljajte tenisice. Nakon toga treba ih dobro isprati u vodi.

Gumene dijelove mogu oštetiti jaki izbjeljivači, te ih izribajte radije bijelom pastom za zube i četkicom. Isto tako, može ih se prebrisati vatom namočenom u aceton.

Pranje u perilici rublja

Za pranje u perilici rublja, iskoristite staru jastučnicu u koju ćete staviti tenisice i perite ih na 40 stupnjeva, po mogućnosti na kratkom programu, bez centrifuge. Kod odabira deterdženta, preporučamo Persil, s obzirom da je oštar prema mrlji a blag prema tkanini. Prije samog pranja skinite vezice i operite potplate na već spomenuti način.