Kako organizirati svoj ormar s odjećom

Kako organizirati ormar s odjećom

Jeste li ikad otvorili svoj ormar i bili šokirani neredom? Jeste li se ikada pronašli da kopate po ormaru da biste odjenuli nešto i otkrili da je sve zgužvano i prljavo? Zvuči kao ormar kojem treba makeover! Evo nekoliko savjeta kako razvrstavati odjeću i ideje kako organizirati svoj ormar i ladice.

Razvrstavanje odjeće

Izvadite svu svoju odjeću. Prvi korak u organizaciji odjeće je razvrstavanje odjeće. To možete učiniti tako da sve izvadite iz svog ormara, polica/ladica i složite na pod ili krevet. Ako svoju odjeću držite na više mjesta, razmislite o tome kako složiti svaki od pojedinačnih mjesta. Npr: Ako odjeću držite u ormaru i komodi, prvo razvrstajte i organizirajte svoj ormar. Zatim, nakon što završite, ponovite cijeli postupak sa svojim komodama.  Razmislite o nabavci kutije ili košarice za predmete za koje utvrdite da ne spadaju u vaš ormar, ili komodu.

Razvrstajte odjeću u dvije hrpe. Napravite dvije različite gomile: hrpu “zadrži” i hrpu “riješi se”. Odjeću koju nosite stavite u hrpu “zadrži”, a odjeću koju više ne nosite u hrpu “riješi se”. Pokušajte ne trošiti više od nekoliko sekundi kad odlučujete u koju ćete hrpu nešto staviti. Ako vam treba više od nekoliko sekundi da odlučite hoćete li opet nešto odjenuti ili ne, razmislite o stvaranju treće hrpe. Ova će hrpa biti gomila “možda” i u njoj će se nalaziti predmeti o kojima trebate više razmišljati. Također možete koristiti košare ili kutije za držanje odjeće dok ih razvrstavate umjesto da ih samo složite na pod ili krevet.

Unutar  “zadrži” hrpe, razdvojite odjeću koju je potrebno oprati (ovu odjeću možete odmah staviti na pranje i na taj način olakšati posao kasnije) od one čiste odjeće koju je moguće objesiti ili složiti.

Unutar hrpe „riješi se“ dio odjeće je sigurno za baciti, dok se drugi dio može donirati. Odvojite odjeću koja je još uvijek u dobrom stanju od odjeće koja je rastrgana ili zaprljana. Odjeća koja će se donirati trebala bi biti u pristojnom stanju. Ne bi trebalo biti nikakvih pukotina, mrlja ili blijeđenja.

Organiziranje ormara

Stvorite odjeljke u svom ormaru. Razvrstavanje odjeće prema vrsti moglo bi vam brže pronaći ono što tražite. Također, vaš ormar će izgledati urednije i organiziranije. To možete učiniti tako što ćete ormar podijeliti u različite odjeljke i objesiti odjeću na te odjeljke. Primjeri odjeljaka uključuju: košulje, suknje, hlače, haljine i kapute.Ako ste stvorili odjeljak za košulje, razmislite o tome da ga podijelite dalje na košulje s kratkim rukavima i košulje s dugim rukavima. Da biste organizirali izgled, možete napraviti male oznake iz papira i objesiti ih između različitih odjeljaka radi lakšeg snalaženja.

Ako odjeću slažete unutar ladica ili na police, posvetite po jednu ladicu/policu svakoj vrsti odjeće. To znači da sve svoje košulje ili majice staviti u gornju ladicu/policu, hlače i suknje u sljedeću ladicu/policu, a manje istrošenu odjeću i onu van sezone na dno. Ako vaš ormar ima i male ladice, razmislite o korištenju istih za male predmete, poput čarapa i donjeg rublja. Možete napraviti vlastite razdjelnike ladica tako što ćete kartonske kutije obložiti šarenim papirima za recikliranje. Također možete umetnuti nekoliko malih kutija u ladicu za bolju organizaciju manjih stvari, poput donjeg veša i čarapa.  Razmislite o slaganju odjeće okomito. Ako imate puno majica, možete uštedjeti prostor tako da ih presavijete i složite okomito unutar ladice umjesto da ih slažete jedan na drugi.

Rotirajte odjeću u ormaru prema godišnjim dobima

Možete uštedjeti prostor u svom ormaru i osloboditi mjesta za više odjeće spremanjem one za koju znate da vam neće trebati neko dulje vrijeme u ladicu ispod kreveta. Također, ako imate neku dodatnu prostoriju unutar stana/kuće,  garažu ili spremište, odjeću van sezone možete složiti u kutije  kako bi oslobodili ormar za sve ono što vam je trenutno potrebno.