online-prijevare-za-vrijeme-black-friday-crni-petak-ponuda-kako-hr

Online prijevare za vrijeme Black Friday ponuda

Blagdani mogu biti radno vrijeme i za kupce i za hakere. Crni petak i njegov noviji rođak, Cyber ​​ponedjeljak, veliki su gospodarski događaji.

Samo prošle godine Amerikanci su potrošili oko 5 milijardi dolara u 24 sata koji čine Crni petak. Cyber ​​ponedjeljak bio je još veći: Amerikanci su potrošili više od 6 milijardi dolara na online kupnju. Naravno, brojke poput ovih privlače pozornost svih vrsta hakera, željnih iskorištavanja kupaca koji pokušavaju rano krenuti u božićnu kupovinu.

Razgovarat ćemo o nekim od hakerskih omiljenih tehnika za otimanje vaših financijskih podataka — i o tome što možete učiniti da zaštitite svoje podatke na mreži.

1 – Phishing

Phishing je popularna metoda prijevare korisnika jer zahtijeva samo nešto znanja o društvenom inženjeringu i sposobnosti sastavljanja uvjerljive e-pošte. S obzirom na to da su ljudi već spremni na trošenje tijekom blagdana, njihov je posao već napola obavljen.

Phishing napadi mogu varirati od e-poruka koje nude nevjerojatne rasprodaje za Crni petak, do besplatnih darovnih kartica ako ispunite anketu, do lažnih e-poruka podrške u kojima se tvrdi da ste propustili dostavu. Općenito, ovi lažnjaci pokušavaju oponašati poznate robne marke kako bi pridobili vaše povjerenje. U prošlosti su Amazon, Walmart i Kohl’s korišteni u phishing prijevarama.

2 – Lažne web stranice

Iako je tehnički zahtjevnije od izrade phishing e-pošte, stvaranje uvjerljivog klona stranice službenog prodavača ipak je prilično jednostavno. Hakeri će stvoriti web-stranice koje izgledaju poput Amazona i dovesti vas u iskušenje nevjerojatnim ponudama za unos podataka o vašoj kreditnoj kartici.

Dok kvaliteta lažiranja varira, od lažnih web-mjesta prepunih gramatičkih pogrešaka do klonova koji se gotovo ne razlikuju od prave web-lokacije, najlakši način da uočite lažiranje je provjera URL-a. Radije provjerite .com nego .net ili .co i pripazite na slične znakove, poput “0” umjesto “o”.

3 – Maliciozne reklame

Još jedna uobičajena taktika na koju treba biti oprezan su zlonamjerni oglasi. Stvaranje uvjerljivih oglasa čak je lakše nego stvaranje web stranice koja izgleda autentično. Osobito vješti prevaranti mogu čak postaviti svoje oglase na glavne platforme kao što je Google. Blagdani pokazuju porast lažnih oglasa i, nažalost, teško ih je provjeriti.

Najbolji savjet koji možete dati u vezi s lažnim oglasima jest da jednostavno izbjegavate klikanje na oglase općenito. Ako ste zainteresirani za ponudu u oglasu, najsigurnije je da sami odete na web stranicu trgovca i tamo je pronađete.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

8 savjeta za zaštitu vaših podataka od prijevara za vrijeme trajanja Black Friday-a

1 – Pregledajte sve poveznice prije nego što kliknete

Procjenjujući promotivne e-poruke ili oglase ove blagdanske sezone, provjerite hiperveze prije nego što kliknete na njih. To možete učiniti tako da pokazivač postavite iznad hiperveze bez klikanja na nju. URL za vezu će se pojaviti, obično u donjem lijevom kutu vašeg preglednika. Ako URL nije za istu tvrtku koja vam je poslala e-poštu ili ako izgleda sumnjivo, nemojte kliknuti na njega. Također budite vrlo sumnjičavi prema svim poveznicama koje pronađete putem društvenih medija, posebno prema skraćenim URL-ovima koje je puno teže procijeniti.

2 – Nemojte nepotrebno dijeliti svoje podatke

Ako se u e-poruci traži da odgovorite osobnim ili financijskim podacima, shvatite to kao crvenu zastavu. Nikada ne dijelite osjetljive podatke s korporacijama putem e-pošte. Nadalje, nikada ne biste trebali dijeliti više od svog imena, adrese i telefonskog broja kada kupujete na mreži. Nikada ne bi trebalo biti pitanja o privatnosti ili sigurnosti kada se odjavljujete.

3 – Pronađite ponudu sami

Ako ste zainteresirani za neku od promocija u oglasu ili e-poruci, mnogo je sigurnije ako u svom pregledniku otiđete izravno na web-mjesto trgovca i potražite željeni proizvod umjesto da kliknete na oglas ili link u samoj e-poruci.

4 – Provjerite je li web mjesto na kojem se nalazite sigurno

Prije nego što unesete bilo kakve osjetljive podatke — ime, adresu ili brojeve kreditnih kartica — na web mjesto, provjerite koristi li web mjesto enkripciju i provjerite njegov certifikat. Web-mjesto je kriptirano ako njegov URL počinje s “https:”, a ne s “http:”, a pokraj URL-a nalazi se zeleni lokot. Klikom na ovaj lokot pojavit će se certifikat web stranice. Provjerite da certifikat dolazi iz pouzdanog izvora, kao što su VeriSign, Symantec ili Entrust. Također provjerite da je izdana za organizaciju koja posjeduje web stranicu na kojoj se nalazite; i da vrijedi samo godinu-dvije.

5 – Koristite provjerene aplikacije

Ako kupujete na svom mobilnom uređaju, svakako kupujte samo putem aplikacija preuzetih sa službenih tržišta aplikacija, kao što su Google Play ili Apple App Store. Čak i tada budite skeptični prema novim ili nedavno objavljenim aplikacijama koje tvrde da potječu od velikih marki. Svake blagdanske sezone nova serija lažnih aplikacija preplavi tržište, dok većina velikih trgovaca svoje aplikacije ima već nekoliko godina.

6 – Zaštitite svoju internetsku vezu

Najbolji način da to učinite je korištenje VPN usluge. Ovo sprječava zlonamjernu WiFi pristupnu točku ili DNS poslužitelj da vas preusmjeri na stranicu za krađu identiteta ako ste na nepouzdanoj mreži. Korištenjem VPN-a sprječavate hakere da nadziru vašu mrežnu aktivnost, osobito kada koristite javni WiFi.

7 – Postavite upozorenja o kreditnoj kartici

S obzirom na dodatni rizik da haker ukrade podatke o vašoj kreditnoj kartici, nije loša ideja postaviti upozorenje o kupnji kod vaše banke. Mogu vam poslati e-poruku ili SMS svaki put kada se vaša kartica tereti. Pobrinite se da postavite ograničenje što je niže moguće kako hakeri ne bi mogli skupiti stotine naknada od 19,99 USD neopaženo.

8 – Imajte malo zdravog skepticizma

Ako nađete nevjerojatan posao ili ako vam se nasumičnom e-poštom pošalje nevjerojatna ponuda, velika je vjerojatnost da ste prevareni. Ako oglas nudi nečuvenu ponudu, nemojte kliknuti na njega. Pokušajte ga sami pronaći na stranici te tvrtke. Upamtite, ako dogovor izgleda previše dobro da bi bio istinit, vjerojatno i jest.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić