jednodnevni-izlet-u-park-prirode-biokovo

Jednodnevni izlet u Park prirode Biokovo | Kako se provesti na Biokovu

Park prirode Biokovo je planina koja izranja iz mora i pruža nezaboravne panoramske poglede na Makarsku rivijeru i Zabiokovlje. Proglašen je parkom prirode 1981. godine zbog svoje jedinstvene geomorfologije i bioraznolikosti.

Park prirode Biokovo, nudi posjetiteljima nezaboravne panoramske poglede i bogatstvo prirodnih fenomena. Park je poznat po svojoj geomorfologiji, bioraznolikosti i brojnim biljnim i životinjskim vrstama, uključujući mnoge endeme.

Park se prostire na površini od 19,330 hektara i obuhvaća planinski masiv od prijevoja Dupci do Gornjih Igrana, u dužini od oko 30 kilometara.

Geomorfologija i bioraznolikost

Na Biokovu su prisutni svi tipični fenomeni krša – vrtače, škrape, kamenice, spilje, ledenice te jame, među kojima je najdublja jama Njemica, peta po dubini u Hrvatskoj. Planina, na prvi pogled siromašna i gola, obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Uz mjestimične prašumske šume bukve, jele i crnog dalmatinskog bora, na Biokovu raste veliki broj biljnih vrsta, uključujući endeme kao što su biokovsko zvonce, slava klisura i uskolisna zečina. Životinjski svijet je raznolik s brojnim endemima i tercijarnim reliktima, dok podzemna fauna krije pravo bogatstvo s čak 90 biokovskih endema.

Značajni lokaliteti

Park prirode Biokovo obiluje tragovima suživota čovjeka i planine, uključujući arheološke ostatke, crkvice, kapelice i pastirske stanove. Do najvišeg vrha Biokova, Sv. Jure, osim planinarskih staza, vodi i cesta dugačka 23 km, koja je ujedno najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj. Vidikovci s kojih se pruža prekrasan pogled uključuju:

 • Botanički vrt Kotišina: Smješten na primorskoj padini Biokova iznad sela Kotišina, vrt nudi pogled na autohtone biljne vrste.
 • Vidikovac Staza: Na 897 metara nadmorske visine, pruža prekrasan pogled na Makarsku rivijeru i otoke.
 • Podglogovik: Najveće i najzanimljivije sekundarno stočarsko naselje, danas napušteno.
 • Ravna vlaška: Vidikovac na 1228 metara nadmorske visine poznat po Nebeskoj šetnici (Skywalk).
 • Vidikovac Vošac: Na 1422 metra nadmorske visine, do kojeg se dolazi srednje teškom pješačkom stazom.
 • Sveti Jure: Najviši vrh Biokova na 1762 metra nadmorske visine, do kojeg vodi cesta duga 23 km, najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj.

Poučne staze

 • Geološka staza pod Vilovikom: Počinje na devetom kilometru biokovske ceste, između Lemesinih dolaca i Jakičuše. Staza je lagana i ima planinarsku markaciju, a obilazak traje oko pola sata.
 • Putovima drevne Berulije: Vodi od Prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo “Brela Gornja” do crkve sv. Nikole. Na stazi su postavljene poučne ploče koje prikazuju život stare Berulije i njezinih stanovnika.

Kako provesti dan

 1. Početak izleta: Počnite kod ulaza Vrata Biokova gdje možete parkirati i dobiti informacije u infocentru.
 2. Nebeska šetnica: Posjetite Skywalk na Ravnoj Vlaškoj i uživajte u spektakularnim pogledima.
 3. Planinarenje do Vošca: Nastavite do vidikovca Vošac ili se uputite do vrha Svetog Jure, najvišeg vrha Biokova.
 4. Botanički vrt Kotišina: Prošetajte botaničkim vrtom i upoznajte se s autohtonim biljnim vrstama.
 5. Poučne staze: Prošetajte jednom od poučnih staza i saznajte više o geologiji i povijesti Biokova.

Zaključak

Park prirode Biokovo pruža jedinstveno iskustvo prirodne ljepote, bioraznolikosti i kulturne baštine. Bez obzira jeste li ljubitelj planinarenja, biologije ili jednostavno uživate u spektakularnim pogledima, Biokovo ima nešto za svakoga. Pripremite se za avanturu, ponesite dovoljno vode, odgovarajuću opremu i uživajte u otkrivanju prirodnih ljepota ovog predivnog parka. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama parka: Park prirode Biokovo.

Izvor: Parkovi Hrvatske, Grupa autora

Ana Janušić