kako_igrati_poker_kartaske_igre

Kako igrati poker | Pravila pokera i osnove igranja

Znate li kako igrati poker?

Uvod u Poker: Pravila igre i osnove igranja

Za poker se koristi standardan špil od 52 karte, ali neke poker igre zahtijevaju manji ili veći broj karata. Zajedničko pravilo svim igrama jest dodavanje jokera kada se to zahtijeva. Karte su rangirane od najviše prema najnižoj, ali u nekim igrama primjerice As može biti najslabija karta. Većina igara podrazumijeva dijeljenje pet karata. Međutim, također su popularne igre koje uključuju dijeljenje sedam karata, kao što je 7 Card Stud.

Ako se koriste joker karte, one mogu predstavljati bilo koju vrijednost ili boju. Dijeljenje karata ovisi o tome koju poker varijaciju igrate. Standardne 5 Draw igre podrazumijevaju dijeljenje 5 karata svakom igraču, licem prema dolje. Neke poker igre, kao što je Texas Hold’em Poker, određene karte se dijele okrenute prema gore kako bi ih svi vidjeli.

Poker: Cilj kartaške igre

U kućnim poker verzijama tipično za igrače jest ulagati manje, inicijalne količine novca – takozvani ante. Casina uglavnom koriste među igračima poznati blind (inicijalni ulog prije samog dijeljenja). Ovi inicijalni ulozi predstavljaju određenu vrstu motivacije za igrače na ulazu u novu rundu. Inicijalni iznosi su smješteni na sredini stola, najjača dobitna kombinacija osvaja cijeli pot.

Neki igrači mogu odustati prije kraja same runde. Ukoliko dva ili više igrača do kraja igraju nerješeno, uobičajeno pravilo jest da se pot jednako dijeli između pobjednika. Proces ulaganja također ovisi o specifičnim pravilima pojedine poker varijacije, koju igrate.

Ulaganje obično počinje od igrača koji se nalazi lijevo od dijeljitelja i nastavlja se u smjeru kazaljke na satu. Ako nitko ne postavi određeni ulog na raspolaganju su dvije mogućnosti: Open (početni ulog) ili Check (propuštanje kruga).

Open jednostavno znači postavljanje prvog uloga nakon utvrđivanja inicijalnog pota. Ukoliko nijedan ulog nije postavljen, a ne želite ni vi – pozovite Check i propustite aktualni krug. Navedeno znači kako ne želite više ulagati, ali isto tako niste voljni napustiti igru.

Nakon što je ulaganje ipak otvoreno na vama stoje tri moguća izbora: See, Raise ili Fold. See ili Call podrazumijeva situaciju kada želite ostati u igri, ali ne i dodatno ulagati. Da bi ostali u igri morate uložiti onaj iznos koji je postavljen od zadnjeg puta kada ste igrali. Ako ste inicijalno uložili $5, a drugi igrač $15 – potrebno je uložiti dodatnih $10 kako biste ostali u igri. Ukoliko želite ostati u rundi i namjeravate uložiti više od postojećeg iznosa – podižete ulog, radite takozvani Raise.

Da bi povisili ulog morate najprije pratiti ranije postavljeni, a zatim ga povisiti za željeni iznos. Ako ste inicijalno uložili $5 i drugi igrač $15, a namjeravate podići ulog na $20 – uradit ćete slijedeće. Pratit ćete postavljenu igru sa $10 i uložiti dodatnih $5 kako bi dostigli razinu od $20. U pojedinim poker igrama postavljeni su limiti do kojih se ulozi mogu podizati. Igre koje podrazumijevaju fiksne limite karakteriziraju casino igre, dok su otvoreni i neograničeni limite ipak dio privatnih-kućnih zatvorenih varijanti.

Igre bez limita su manje zastupljene, ali pojedine igre dobro funkcioniraju baš iz tih razloga.

Posljednja opcija koja vam je na raspolaganju jest Fold (odustajanje). Kada položite karte izašli ste iz igre i gubite svaku mogućnost za osvajanje postavljenog pota. Zašto bi to uradili? Odustajanje vam omogućuje izbjegavanje lošeg kruga i osigurava vas od daljnjeg gubitka novca. Može biti veoma korisno pravilo kada se pravovremeno koristi.

Ana Janušić