kako-osigurati-automobil-auto-osiguranje-kako-hr

Ugovorite auto osiguranje | Kako osigurati automobil

Prema zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, donesenom 9. prosinca 2005. godine, svaki vlasnik automobila obvezan je ugovoriti auto osiguranje. Osiguranje vozila se obnavlja svake godine, i što god vam rekli, niste dužni imati policu isključivo kod dosadašnjeg osiguravatelja i niste dužni izraditi policu kod istog posrednika ili auto-kuće od koje ste kupili vozilo, iako možete imati pogodnosti.

Auto osiguranje i police osiguranja

Postoje više vrsta polica osiguranja. Osnovna je tzv.“Auto-odgovornost“ koja pokriva štete počinjene na drugim vozilima, pruža naknadu za ozljede onima koji podižu pravnu prijavu protiv vozača, a u slučaju smrti, obitelj može podnijeti prijavu za naknadu štete protiv vozača koji je skrivio prometnu nezgodu. Također, ako je ugovorena polica prema „trećim licima“, koju imaju svi renomirani svjetski osiguratelji, tu je i mogućnost nadoknade štete prema drugom vozilu.

Proširena pokrića auto osiguranja

Iako vozač koji je počinio prometnu nezgodu, nema pravo na naknadu štete nastale ozljedama ili smrti, postoje proširena pokrića. Proširena pokrića najčešće su pod nazivom,“AO plus“ ili „AO-XL“ ili „mini kasko“. Pružaju mogućnost naknade, iako je vozač isključivi krivac za prometnu nezgodu. Proširena pokrića se ugovaraju zasebno i ovise o željama vozača za zaštitom od neželjenih posljedica u slučaju prometne nezgode. Najskuplje, ali i police s najviše vrsta pokrića, su tzv.“kasko osiguranja“, koja mogu pokriti štete nastale na vozilima i ljudima, tzv“materijalne i nematerijalne štete“,bez obzira čija je krivica.

Osobno pokriće od nesreće, troškove liječenja putnika u automobilu te gubitak ili oštećenje predmeta u automobilu. Tu još može biti pokrivena i krađa vozila, šteta koju je prouzročilo kradljivac na vozilu prilikom krađe, uništenje vozila u požaru, kao i druge vrste pokrića.

Kasko osiguranje

„Kasko“ osiguranje je poželjno kod kupnje novog vozila. Šteta izazvana prometnom nezgodom na novim vozilima mnogostruko je veća od štete izazvane na vozilima starim nekoliko godina. Također, osiguranje je dobrodošlo i za starija vozila, jer cijena „kaska“ ovisi i o starosti vozila. Što je vozilo starije to je cijena niža, što nije loša stvar jer vas oslobađa od posljedica koje možete izazvati prometnom nezgodom. Jedino što „kasko“ police ne pokrivaju jesu štete koje su nastale upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju.

Vozači novog vozila posebno trebaju biti na oprezu. Vožnja u alkoholiziranom stanju je isto što vožnja bez police osiguranja. Dužni ste nadoknaditi štetu bez obzira kakvu „kasko“ policu imate i koliko ste je platili pa nekoliko stotina kuna za taksi koji će vas sigurno odvesti do vašeg doma i nije toliko skupa investicija, zar ne?

Auto osiguranje i ostvarivanje popusta

Kad ugovorite auto osiguranje, imat ćete pravo na ostvarivanje bonusa za popust. Osiguravateljska tvrtka oduzet će popust od vaših premija ako niste uložili zahtjev za potraživanje ili ako nitko nije imao potraživanja od vas. Većina osiguravateljskih tvrtki daje 30 posto bonusa nakon jedne godine bez potraživanja, a on može narasti na 60 ili 65 posto u roku od pet godina. Prijenos bonusa kod druge osiguravajuće kuće je nešto što bi se trebalo podrazumijevati kod ponude drugih kuća.

Ugovaranje police osiguranja

Uvijek se raspitajte za sve informacije. Za početak, za svoju postojeću policu, da imate početnu točku i referencu od koje možete graditi ponudu za željenu zaštitu i pogodnosti. Kod ponuda, neka vam posrednici, auto-kuće ili tvrtke koje imaju više osiguravateljskih kuća za partnere, a specijalizirane su za kompletan osigurateljski dio. TRebaju imati položen ispit pri Hanfa-i, pokrivene zakonske norme i cijelu sliku osigurateljnog tržišta.

Primjerice, osiguranje života, imovine, radne odgovornosti i/ili privatne odgovornosti, lom stroja, transporta i slično). Na taj način ćete si uštedjeti novce, a imati više mogućnosti za ugovoranje polica.

Isto tako, neke se tvrtke mogu radi ulaska na tržište i dobre suradnje s klijentom odreći provizije i zaračunati manji tzv.“režijski dodatak“. Dodatak služi za isplatu provizije, čime se smanjuje cijena police. Mogu povećati druge bonuse koji nisu vezani uz bonus za obvezno osiguranje vozila. Iz toga razloga je izuzetno bitno sve dobro proučiti.

Takve tvrtke su specijalizirane za cjelovito poslovanje s osiguravateljskim kućama, bankama i svim drugim financijskim institucijama. Uz višestruko manje troškove za klijente (smanjena potreba za reklamiranjem, financijske institucije dobiju sve „na gotovo“) se dobivaju sve potrebne i željene informacije i usluge na doslovno jednom mjestu.

Ana Janušić