kako-ukrasiti-uskrsnja-jaja-tehnike-za-bojanje-pisanica-kako-hr

Kako ukrasiti uskršnja jaja – tehnike za bojanje pisanica

Jaja možete ukrasiti prije no što ih poslužite za jelo, na primjer za uskrsne blagdane. Također, iglom možete probušiti rupicu na oba kraja jajeta, ispuhati sadržaj u posudu, a za bojenje meko kuhanih jaja upotrijebite jaja bijele ljuske i stavite ih u ključalu vodu s prethodno stavljenom bojom za jaja – možete nabaviti plavu, zelenu, crvenu i žutu. Dodajte u vodu dvije žlice octa jer će boja bolje prianjati za ljusku.

Ako kuhate jaja u čistoj vodi u koju ste dodali ljusku crvenog luka, jaje će poprimiti crvenkastozlatnu boju. Prije kuhanja u kipućoj vodi, na ljusku jajeta također možete prisloniti cvjetne latice, cvjetić ili list zanimljiva oblika, obložiti sve ljuskama luka i umotati u bijelu krpu (ili staru »hulahopku«). Na crvenkastozlatnoj ljusci ostat će svijetli otisak cvijeta ili lista.

Jaja za ukrašavanje

Za oslikavanje složenijih, višebojnih uzoraka, slično Batik tehnici, upotrijebite tvrdo kuhana jaja (skuhana jaja treba odmah ohladiti pod mlazom hladne vode kako žumance ne bi promijenilo boju).

1. Za ovakvo ukrašavanje potrebno vam je nekoliko različitih biljnih boja, tanak kist za bojenje ili igla i otopljeni pčelinji vosak ili vosak svijeće, a možete upotrijebiti i bijelu voštanu bojicu. Umočite kist ili iglu u vosak, ili upotrijebite bojicu, pa iscrtajte dio uzorka koji će biti bijele boje.

2. Jaje uvijek najprije uronite u najsvjetliju boju koju namjeravate upotrijebiti, na primjer žutu. Nekoliko puta okrenite jaje kako bi se boja ravnomjerno nanijela i ostavite pet minuta ili dulje da postignete željeni intenzitet boje. Neka se prvi sloj boje osuši.

3. Nakon toga, voskom premažite mjesta na kojima želite zadržati prvi sloj svijetle boje, a zatim uronite jaje u drugu boju i tako redom, od najsvjetlije do najtamnije boje.

4. Na kraju, stavite jaje u toplu pećnicu, ali vrata pećnice ostavite otvorena. Ostavite jaje u pećnici sve dok vosak ne postane sjajan. Izvadite jaje iz pećnice, a vosak pažljivo obrišite papirnatim ubrusom.