Kako usmjeriti svoje ciljeve i ostati fokusiran

Fokus

Gubitak usredotočenosti česta je pojava u nekim periodima našeg života . Kad se počnete osjećati kao da više ne upravljate svojim životom ili svojim ciljevima, odnosno da gubite fokus, vaš život počinje preuzimati kontrolu nad vama. Obično kada se ne osjećate usredotočeno, razmišljate o tome vas drugi vide i što od vas očekuju. Zapisom dnevnih zadataka, ponovnim promišljanjem ključnih sastavnica vašeg načina života i ponovnim uspostavljanjem dnevne rutine možete pronaći fokus, pa čak i održavati ga.

Za početak, probajte shvatiti zbog čega ste izgubili fokus. Ljudi često gube fokus jer previše rade ili pak s druge strane ne rade dovoljno. Kad shvatite što vas je dovelo da se ponašate na određeni način i izgubite fokus, možete reagirati u skladu s time. Ako analizirate sebe, možete upotrijebiti sljedeće korake, u skladu sa svojim razmišljanjem.

Organizirajte svoj život

Ne može vam biti jasno što radite ako ne organizirate svoje misli. Razmislite koji su vaši ciljevi. Budite vrlo jasni i promišljeni u postavljanju ciljeva. Razmišljajte o cjelokupnoj slici kada organizirate svoje misli. Odlučite gdje želite ići fizički, mentalno ili čak emocionalno. Pokušajte imati čvrst i opipljiv cilj kao što je rad ili život na određenom mjestu. Također vrlo je važno da ciljeve koje postavljate sami sebi, budu realni i razumni.

Morate znati svrhu onoga što radite

Ako želite raditi na određenom mjestu, važno je znati  zašto. Je li to za novac, za sreću ili čak za druge? Ne možete se usredotočiti ako točno ne znate zašto radite ono što radite. Ako ste nekom zadatku ili cilju rekli DA jer ste se plašili razočarati ili povrijediti nekoga, ponovno razmislite o svom cilju. Ako nešto učinite jer želite izbjeći  povrijeđivanje druge osobe, trošite energiju. U nekim stvarima morate raditi ono što je najbolje za vas, a ne za druge.

Povjerite drugim ljudima da učine neke stvari

Ne stavljajte težinu na sebe da biste negdje stigli. Postoje neki poslovi koje će drugi dobrovoljno obavljati i vaš je posao dopustiti im to. Ako na vašem popisu obaveza postoje zadaci koji vas sprečavaju da radite ono što smatrate da doista trebate obaviti, onda drugima javite da vam treba pomoć. Ako shvate da im vjerujete i mislite da su sposobni, drugi će vam pružiti ruku i pomoći vam. U početku, oodvojite kratko vrijeme da im pomognete u tome. Samo budite sigurni da ih ne kritizirate, već radije trenirajte. Oni vam pomažu, a ne obrnuto.

Redovito pazite da znate svoje prioritete

hvatite što je najvažnije za postizanje vašeg krajnjeg cilja. Svaki dan izdvojite malo vremena za sebe kako biste zapisali sve što je za vas važno. Uvijek se zaustavite i ispitujte zašto nešto radite i dvaput provjerite je li za vas to važno. Nikada ne gubite trag zašto radite određenu stvar ili ćete izgubiti fokus.

Krenite od sebe i ne bojte se ometanja

Ako se previše opterećujete, na kraju ćete se umoriti i izgubiti fokus. Neproduktivno vrijeme je apsolutno u redu. Zapravo, možda ćete otkriti da su neproduktivni trenuci u vašem životu neprocjenjivi. Ne bojte se izaći s prijateljima noć ili dvije. Ne činite to navikom, već povremeno odmorite. Kreativnost i fokus zahtijeva da sebi date malo vremena za disanje.

Temeljni fokus koji biste uvijek trebali imati je održavanje ili pronalaženje vlastite sreće. Pronalaženje ravnoteže između posla i razonode je idealno. Svakog dana se sjetite motiva zašto radite ono što radite.

___________________________________

PRIDRUŽI SE NAŠOJ INTERNOJ FACEBOOK GRUPI:

Odgovori na pitanje “Kako”
Zatvoreno grupa · 50 članova
 

Pridruži se grupi

 

Grupa je namijenjena svima koji žele biti dio community-ja gdje se pitanja i odgovori na temu “KAKO” objavljuju na dnevnoj bazi. Stoga, želite li sazn…