razgovor

Kako započeti i održati ugodan razgovor bez neugodne tišine

Održati razgovor ponekad može biti zaista teško, pogotovo kad nastupi svima znana “neugodna tišina”. Slijedite ove savjete i primjere nekih općenitih pitanja kako biste vodili igodan razgovor s bilo kime.

1. Recite neki kompliment tipa: “lijepo izgledaš u tim cipelama” ili “izvrsno si odradio tu prezentaciju danas” ili “super sviraš gitaru”. Neka u toj rečenici bude sadržano ono što je on/ona radio/la, jer ćete na taj način moći nastaviti konverzaciju s pitanjima kako su to napravili. Ako nekome kažete kako ima lijepe oči, razgovor tu i završava, jer nema drugih pitanja koja bi se mogla nadovezati na to.

2. Pitajte o njihovim putovanjima, “Gdje ste bili? Kako vam je bilo? Kakva je to zemlja?…”. Ako nigdje nisu bili uvijek možete pitati gdje žive i kakav je život tamo, bi li se rado preselili ili živjeli na tome mjestu

3. Pitajte ih o njihovoj omiljenom piću ili hrani. Doduše piće može biti nezgodna tema, ako pričate s liječenim alkoholičarem ili oobom koja još uvijek ima problema s alkoholizmom. Hrana je pogodna za razgovor, ako ste i na dijeti nemojte to previše isticati, jer bi razgovor mogao teći u krivom smjeru.

4. Pričajte o poslu/školi/fakultetu. U ovom segmentu razgovor bi mogao pomalo zvučati kao intervju za posao, te nemojte previše ispitivati jedino o poslu.

5. Pitajte ih o njihovim hobijima i interesima. Postavljajte ne toliko osobna pitanja. Neki tipovi pitanja: “Što radite u slobodno vrijeme? Kakvu vrstu muzike slušate? Kakve filmove volite? Koja vam je omiljena igra?”


Potrudite se saslušati i budite uvijek potpora u razgovoru!

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.