misli

Kako privući bolji život s ponavljanjem afirmacija i pozitivnih misli

Nevjerojatan je broj misli koje nam svakodnevno prolaze kroz glavu. Nažalost, većinu tih misli hrane naša podsvjesna negativna uvjerenja i koče nas na putu do ljubavi ili uspjeha. Evo kako možete reprogramirati svoj život uz pomoć afirmacija.

Prema nekim istraživanjima, dnevno nam kroz glavu prođe između 45 000 i 51 000 misli, što dođe na otprilike 50 misli u minuti, a od toga je, kod većine ljudi, 80-90 posto tih misli negativno. Zvuči strašno? Ono što vam se može činiti još strašnije, jest da upravo te negativne misli hrane naša negativna unutarnja vjerovanja. Većina nas pod takvom bujicom jednostavno nema snage osloboditi ih se i postane bespomoćno zarobljena u negativnim razmišljanjima. Naučimo li zamijeniti te negativne misli pozitivnima, otvorit će nam se novi obzori – preoblikovat ćemo život i zdravlje, povratiti životnu radost i strast te ćemo moći ostvariti što god poželimo. Razvijanje pozitivnog načina razmišljanja nije podli marketinški trik suvremenog self-help pokreta, već jedna od najmoćnijih i najvažnijih životnih strategija.

Kako stvaramo vlastitu stvarnost kreiranjem pozitivnih misli

Misli su moćne – mogu se prenijeti s osobe na osobu, promijeniti naš mentalni sklop, iscijeliti bolesti.
Njima stvaramo vlastitu stvarnost – ako su pozitivne, i stvarnost je plodonosna, no ako su mračne i negativne, i život nam postaje takav. Ako osvijestimo osnovno pravilo da je naša sadašnjost rezultat naših prošlih misli i da će se budućnost odviti shodno našim trenutačnim mislima, otvorit ćemo mnoga vrata prema pozitivnim životnim situacijama, u čemu nam nadasve može pomoći tehnika pozitivnog afirmiranja i kreiranje pozitivnih misli.

Ponavljanje afirmacija prisiljava nas da se usredotočimo na unutarnje ciljeve i podsjeća da svjesno razmišljamo o svojim riječima i mislima. Važno je shvatiti da ako ponavljamo afirmacije nekoliko minuta, a ostatak dana razmišljamo negativno, to će neutralizirati učinak pozitivnih misli. Dakle, želimo li pozitivne rezultate, trebamo odbiti razmišljati negativno. Svjesno se koristeći ovom tehnikom, utjecat ćemo na svoju podsvijest i tako preoblikovati stajališta, navike (primjerice prestati pušiti), ponašanje i reakcije te ukloniti štetu uzrokovanu negativnim, bilo vlastitim bilo tuđim ponavljanjima (o našem izgledu, mogućnostima, kvalitetama).

Pozitivno “pranje mozga”

Osvijestite da su afirmacije puno više od samog ponavljanja riječi. To je cjelovit proces reprogramiranja u kojemu postajemo svjesni svojih svakodnevnih misli i riječi, odabirući da mislimo i projiciramo samo pozitivno. Možemo reći da je to svojevrsno „pranje mozga“ kod kojeg izabiremo koja negativna vjerovanja želimo isprati. Um će lakše prihvatiti promjenu ako ga prvo umirite (šetnjama, vježbama disanja, laganom glazbom) te postupno afirmacijama naviknete na pozitivan način razmišljanja.

Što je koncentracija dublja, što više vjere i osjećaja ulažete, rezultati će biti brži i snažniji. Uz izjave možete primijeniti i vizualizacije, primjerice zlatne zrake ili mekanu srebrnu maglicu kako se magično slijevaju na vas, nekoga drugog ili jednostavno odlaze u okoliš čineći sve ljude sretnima i ispunjenima.

misli

Pogreške kod kovanja afirmacija

Osnovna smjernica u radu s afirmacijama jest da prvo dobro razmislite kakav biste željeli da vam bude život te o područjima koja biste željeli unaprijediti. Zatim kraj svake bilješke dodajte nekoliko pozitivnih afirmacija (koje se odnose na nju). Afirmacije trebaju biti kratke, točno određene, jednostavne za zapamtiti, u sadašnjem vremenu te pozitivne i konstruktivne, usmjerene na ono što želite, a ne na ono što ne želite. Primjerice, ako ste kao jednu od važnih stvari koje želite poboljšati napisali „posao koji me ispunjava“, onda bi jedna od afirmacija koja se nadovezuje na tu želju mogla biti „Imam prekrasan posao koji me ispunjava na svim razinama“. Najčešće pogreške kod kovanja afirmacija bi glasile ovako: „Imat ću prekrasan posao koji će me ispunjavati na svim razinama“ ili „Ne radim više ovaj iscrpljujući posao“. Cilj želite ostvariti upravo sada, a ne u nekoj nedefiniranoj budućnosti i sve riječi u afirmaciji moraju biti pozitivne.

Odaberite pravo vrijeme

Afirmacije možete izabrati iz svetih spisa, svoje omiljene knjige ili ih sročiti sami. Budite jedinstveni i njima izrecite ono što vrijedi baš za vas u sadašnjoj situaciji, čime će one postati vaša osobna molitva, kodirana za vaše potrebe i želje. Iako s afirmacijama možete raditi bilo kada i bilo gdje, bilo bi dobro da za njih odredite poseban dio dana, najbolje ujutro ili navečer prije spavanja jer ih tada najlakše utiskujemo u podsvijest. Na taj način započet ćete dan jasnom vizijom ciljeva i pozitivnim raspoloženjem te ga završiti pozitivnim razmišljanjem, što će vam pomoći da lakše utonete u san i ostavite podsvijesti da dalje čini svoje.

Započnite s pet

Može se dogoditi da imate mnogo afirmacija kojima se želite koristiti, no započnite samo s pet; kako napredujete, ostvarene afirmacije zamijenite novima. Nije na odmet naglasiti kako je važno da su ciljevi koje si zacrtamo ostvarivi, a očekivanja realna, te da će jedino tada afirmacije relativno brzo i potpuno djelovati. Način na koji ćete se njima koristiti ovisi isključivo o vama. Trebate ih mentalno ili na glas ponavljati dvadesetak puta, a možete i više. Ako imate slabiju koncentraciju, zapisujte ih u dnevnik namijenjen za to te ih nakon toga polagano i glasno pročitajte dopuštajući svakom slovu da se upiše u pamćenje svake vaše stanice.

Nekima izvrsno pomaže ako snime afirmacije (u drugom licu, primjerice „Ti si puna samopouzdanja“) te ih slušaju dok tonu u san. Ako tijekom dana zaboravite ponavljati afirmacije, osim podsjetnika u mobitelu ili u osobnom računalu, možete ih napisati i na papiriće ili kartice te polijepiti oko radnog stola ili mjesta gdje najviše boravite. Također, ako tijekom bilo kojeg afirmiranja osjetite da ih želite pjevati, nemojte se ustručavati – mnogima um lakše prihvaća nove ideje ako su ispjevane! K tomu, možda će vam pomoći i da se gledate u oči u ogledalo dok ih izgovarate.

Primjeri afirmacija

Set afirmacija možete započeti općenitim izjavama kao što je „Imam moć stvaranja života kakav volim“, na što možete nadovezati izjave o zdravlju poput „Svaki dan moje zdravlje se poboljšava“ ili „Svi moji tjelesni sustavi rade savršeno“. Zatim izrecite nešto o sreći, primjerice „Zaslužujem biti sretna sada“, „Dopuštam da se sreća očituje u mom životu“. Nakon toga neka uslijede afirmacije za uspjeh („Uspjeh me voli i uvijek me prati“ ili „Svemir/Bog mi pomaže da ostvarim svoje ciljeve“), ljubav („Znam da zaslužujem ljubav i prihvaćam je sad“ ili „Dajem ljubav i ona mi se vraća višestruko“) i vezu („Imam prekrasnog partnera i oboje smo sretni i u miru“ ili „Privlačim samo zdrave veze“). Dalje možete nizati prema želji, dajte mašti na volju.

Pozitivnom razmišljanju nemojte se okretati samo kad zagusti, već ga prigrlite kao životni stil, kao dio sebe. Zaronite u dubinu svojih misli, počupajte korov, odbacite trule misli i dajte prostora svježim, kreativnim i pozitivnim mislima da bujaju. Otvorite vrata uma te dopustite da pozitivnost i uspjeh budu stalan dio vašeg života.

Moglo bi vas zanimati:

>>> Kako probuditi svijest, postati svjestan života te početi uistinu živjeti <<<