zlatna-groznica-kako-je-otkriveno-zlato-kako-hr

Zlatna groznica: Kako je otkriveno zlato i kako je privuklo pažnju primitivnih ljudi

Gotovo je izvjesno da je zlato bilo prva kovina koju je čovjek upoznao, budući da se zlato u prirodi može pronaći u slobodnom stanju, nepomiješano s ostalim kovinama ili stijenama.

Svijetla žuta boja i sjaj svakako su privukli pažnju primitivnih ljudi. Kada se je to točno zbilo, ne može se točno reći. jer se to u svakom slučaju dogodilo davno, mnogo prije nego što je započela pisana povijest.

Neki od najstarijih podataka o zlatu stari su preko 5.500 godina! Postoje i podaci o tomu kako su Asirci, 2470. godine prije naše ere, osvojili zemlje svojih susjeda i odnijeli sa sobom opljačkano zlato.

Grčki i rimski vladari također su voljeli zlato. Do zlata su dolazili najviše pljačkom u osvojenim zemljama i korištenjem robova, koji su zlato kopali u rudnicima. U srednjem vijeku ljudi su toliko žudjeli za zlatom da su pokušavali na razne načine ostale kovine pretvoriti u zlato. Stoga su miješali različite kovine, ali, naravno, nikad nisu uspjeli dobiti zlato. Nešto kasnije, Španjolci su slali brojne istraživače da po cijelom svijetu traže zlato.