zlatna-groznica-kako-je-otkriveno-zlato-kako-hr

Zlatna groznica: Kako je otkriveno zlato i kako je privuklo pažnju primitivnih ljudi

Gotovo je izvjesno da je zlato bilo prva kovina koju je čovjek upoznao, budući da se zlato u prirodi može pronaći u slobodnom stanju, nepomiješano s ostalim kovinama ili stijenama.

Svijetla žuta boja i sjaj svakako su privukli pažnju primitivnih ljudi. Kada se je to točno zbilo, ne može se točno reći. jer se to u svakom slučaju dogodilo davno, mnogo prije nego što je započela pisana povijest.

Neki od najstarijih podataka o zlatu stari su preko 5.500 godina! Postoje i podaci o tomu kako su Asirci, 2470. godine prije naše ere, osvojili zemlje svojih susjeda i odnijeli sa sobom opljačkano zlato.

Grčki i rimski vladari također su voljeli zlato. Do zlata su dolazili najviše pljačkom u osvojenim zemljama i korištenjem robova, koji su zlato kopali u rudnicima. U srednjem vijeku ljudi su toliko žudjeli za zlatom da su pokušavali na razne načine ostale kovine pretvoriti u zlato. Stoga su miješali različite kovine, ali, naravno, nikad nisu uspjeli dobiti zlato. Nešto kasnije, Španjolci su slali brojne istraživače da po cijelom svijetu traže zlato.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.