rizik od zatajenja srca

Prelazak na vegetarijanstvo smanjuje rizik od zatajenja srca za 42 %

Zdrava prehrana uključuje cjelovite žitarice, ribu, mahunarke i tamnozeleno lisnato povrće. Hrana koju treba izbjegavati uključuje rafinirane ugljikohidrate i hranu bogatu dodanim šećerima. Znanstvenici su proučili pet različitih dijeta, kako bi donijeli najnovije zaključke.

Znanstvenici su otkrili kako vegetarijanska prehrana prepolovljuje rizik od zatajenja srca. Oni koji u svojoj prehrani zamijene prerađeno meso i masnu hranu, s uglavnom biljnom prehranom, vjerojatnost od zatajenja srca smanjuje se za čak 42 posto. Dijeta koja uključuje cjelovite žitarice, ribu, mahunarke i tamnozelene lisnato povrće, dovodi do zdravog stila života, izjavili su znanstvenici s Icahn School of Medicine u New Yorku.

Prehrambeni proizvodi koje bi trebalo izbjegavati uključuju rafinirane ugljikohidrate, hranu bogatu dodanim šećerima, trans masti, zasićene masti i prerađene mesne proizvode.
U istraživanju koje je proveo dr. Kyla Lara, stručnjaci su ispitivali pet jela od crvenog mesa, biljna jela, slatkiše i alkohol tijekom četiri godine. Hrana poput jaja, prženih jela, alkohola i salate nisu bila povezana sa smanjenim rizikom od zatajenja srca.

Kronična bolest srca odgovorna je za gotovo 70.000 smrtnih slučajeva u Britaniji svake godine – ta statistika odnosi se na jednog od sedam muškaraca i jednu od jedanaest žena, što čini prosjek od 190 ljudi dnevno.

Smanjen rizik od zatajenja srca u korelaciji s različitim čimbenicima

Dr. Lara je preispitivao prethodne studije koje su ukazivale na to da ono što ljudi jedu, može imati utjecaj na arteriosklerozu, sužavanje arterija koje su temelj srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca. Istraživači su koristili podatke prikupljene u studiji Razlozi geografskih i rasnih razlika u moždanom udaru, opservacijsko istraživanje čimbenika rizika za moždani udar kod odraslih osoba starijih od 45 godina.

Ukupno 15.559 sudionika prijavilo je svoje dijetne programe, pomoću upitnika o učestalosti ishrane, prateći što su jeli iz pet skupina prehrane. Te skupine prehrane odnosile su se na jela koja sadrže crveno mesa, tjesteninu, prženi krumpir, brzu hranu, hranu biljnoga podrijetla koja se sastoji od tamnog, lisnatog povrća, voća, graha, ribe, zatim slatkiša, koji se sastoje od deserta, kruha, slatke hrane za doručak, čokolade, bombona, pržene hrane, mesa iz organskog uzgoja, prerađenog mesa, šećerom zaslađenih pića i alkohola / salata s dresingom, zelenog lisnatog povrća, rajčice, vina, maslaca, likera.

Od pet skupina različite prehrane, najveća korelaciju sa smanjenim rizikom od iznenadnog zatajenja srca imala je upravo biljna prehrana, a u obzir su uzeti i ostali rizični čimbenici poput dobi, spola i rase sudionika i slično. Za preostale četiri skupine prehrane nisu pronađene nikakve slične poveznice.

Dr. Lara je rekao:

Prehrana sadržana većinom od tamnozelenog lisnatog povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i riba, uz ograničen unos prerađenih mesnih proizvoda, zasićenih masti, trans masti, rafiniranih ugljikohidrata i hrane s visokom razinom dodanih šećera, predstavlja zdravi stil života za vaše srce i može pomoći spriječiti zatajenje srca i smanjiti rizik od zatajenja srca, ali rizik postoji.

Studija je predstavljena na konferenciji American Heart Association u Anaheimu u Kaliforniji.

Loše strane prelaska na vegetarijansku prehranu

Vegetarijanci često vole isticati zdrave koristi svoje prehrane bez mesa. Ali odustajanje od piletine i govedine u korist mrkve i brokule ih u konačnici čini nezadovoljnima, potvrdili su stručnjaci Sveučilišta Bristol u kolovozu.

Takva prehrana može dovesti do nedostatka vitamina i minerala koji mogu utjecati na njihovo mentalno zdravlje. Dvostruko je veća vjerojatnost da će muškarci koji su prestali jesto meso i mesne proizvode razviti neki od oblika depresije, za razliku od onih koji su na uravnoteženoj raznovrsnoj prehrani.

Prva pomoć: Kako samostalno preživjeti srčani udar

Ana Janušić