Kronična bolest srca odgovorna je za gotovo 70.000 smrtnih slučajeva u Britaniji svake godine – ta statistika odnosi se na jednog od sedam muškaraca i jednu od jedanaest žena, što čini prosjek od 190 ljudi dnevno.
Smanjen rizik od zatajenja srca u korelaciji s različitim čimbenicima
Dr. Lara je preispitivao prethodne studije koje su ukazivale na to da ono što ljudi jedu, može imati utjecaj na arteriosklerozu, sužavanje arterija koje su temelj srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca. Istraživači su koristili podatke prikupljene u studiji Razlozi geografskih i rasnih razlika u moždanom udaru, opservacijsko istraživanje čimbenika rizika za moždani udar kod odraslih osoba starijih od 45 godina.
Ukupno 15.559 sudionika prijavilo je svoje dijetne programe, pomoću upitnika o učestalosti ishrane, prateći što su jeli iz pet skupina prehrane. Te skupine prehrane odnosile su se na jela koja sadrže crveno mesa, tjesteninu, prženi krumpir, brzu hranu, hranu biljnoga podrijetla koja se sastoji od tamnog, lisnatog povrća, voća, graha, ribe, zatim slatkiša, koji se sastoje od deserta, kruha, slatke hrane za doručak, čokolade, bombona, pržene hrane, mesa iz organskog uzgoja, prerađenog mesa, šećerom zaslađenih pića i alkohola / salata s dresingom, zelenog lisnatog povrća, rajčice, vina, maslaca, likera.
Od pet skupina različite prehrane, najveća korelaciju sa smanjenim rizikom od iznenadnog zatajenja srca imala je upravo biljna prehrana, a u obzir su uzeti i ostali rizični čimbenici poput dobi, spola i rase sudionika i slično. Za preostale četiri skupine prehrane nisu pronađene nikakve slične poveznice.
Dr. Lara je rekao:
Prehrana sadržana većinom od tamnozelenog lisnatog povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i riba, uz ograničen unos prerađenih mesnih proizvoda, zasićenih masti, trans masti, rafiniranih ugljikohidrata i hrane s visokom razinom dodanih šećera, predstavlja zdravi stil života za vaše srce i može pomoći spriječiti zatajenje srca i smanjiti rizik od zatajenja srca, ali rizik postoji.
Studija je predstavljena na konferenciji American Heart Association u Anaheimu u Kaliforniji.
Loše strane prelaska na vegetarijansku prehranu
Vegetarijanci često vole isticati zdrave koristi svoje prehrane bez mesa. Ali odustajanje od piletine i govedine u korist mrkve i brokule ih u konačnici čini nezadovoljnima, potvrdili su stručnjaci Sveučilišta Bristol u kolovozu.
Takva prehrana može dovesti do nedostatka vitamina i minerala koji mogu utjecati na njihovo mentalno zdravlje. Dvostruko je veća vjerojatnost da će muškarci koji su prestali jesto meso i mesne proizvode razviti neki od oblika depresije, za razliku od onih koji su na uravnoteženoj raznovrsnoj prehrani.