srčani udar

Prva pomoć: Kako samostalno preživjeti srčani udar

Mnogi ljudi su sami kada dobiju srčani udar, bez pomoći i imaju svega desetak sekundi prije nego li izgube svijest.

Srčani udar može se prepoznati po oštrim bolovim u prsnom košu, koji se brzo proširuju na ruke i lice.

Kako postupiti ako je posrijedi srčani udar

  1. Ne paničarite. Počnite energično i što je češće moguće kašljati.
  2. Prije svakog kašljanja duboko udahnite. Kašalj mora biti tako dubok i dugotrajan, kao da želite proizvesti sluz duboko iz prsnog koša.
  3. Udisaji i kašalj se moraju ponavaljti svake 2 sekunde, sve dok pomoć ne stigne ili srce ne počne ponovno normalno udarati.
Duboki udisaji opskrbljuju pluća kisikom, kašalj pritišće srce i održava cirkulaciju krvi. Pritisak na srce također pomaže normaliziranju njegovog ritma te bi time trebalo biti moguće stići do bolnice.

A što napraviti kad netko od vaših bližnjih doživi srčani udar ili infarkt?

Pozovite hitnu medicinsku pomoć (112), neovisno jeste li sigurni da je u pitanju srčani udar, oboljeli mora primiti stručnu pomoć što je prije moguće.
Ako ste u mogućnosti, odvezite oboljelog do zdravstvene ustanove kako se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme.

Ukoliko nemate prijevozno sredstvo, a nalazite se daleko od ustanove hitne pomoći, kontaktirajte dom zdravlja u blizini, liječnik će izaći na intervenciju.

 

U cijeloj situaciji, najvažnija je prisebnost i pravilno provođenje ovih preporučenih radnji:

  • Ukoliko je oboljeni pri svijesti i ne povraća, učinite sve kako biste ga smirili. Mirovanje mu je ovom trenutnu najpotrebnije i ne smije apsolutno ništa raditi za to vrijeme, pa čak ni preoblačiti se i tražiti zdravstvenu iskaznicu. Postavite ga u sjedeći položaj. Dajte mu usitnjenu tabletu acetilsalicilne kiseline od 300 mg (Andol, Aspirin) ili neka je sam sažvače. Druge lijekove nemojte davati, osim ako se radi o osobi koja se liječi od angine pektoris, kojoj treba dati uobičajenu tabletu pod jezik (Nitroglicerin, Tinidil, Angised). U slučaju da imate vozilo, oboljelog prenesite do vozila (ne smije hodati) i odvezite ga u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemate vozilo, nazovite hitnu medicinsku pomoć i dočekajte ih s oboljelim.
  • Ukoliko oboljeli povraća, pridržite ga i pomognite mu kako ne bi udahnuo povraćeni sadržaj, a nakon toga postupite kao smo prethodno naveli.
  • Ukoliko oboljeli nije svjestan, provjerite diše li i čuju li se otkucaji srca. Ako diše i srce radi, postavite ga u bočni položaj. Nazovite hitnu pomoć i do njihovog dolaska provjeravajte disanje i rad srca.
  • Ukoliko oboljeli nije pri svijesti, ne diše i srce mu ne radi, nemojte gubite vrijeme i odmah s postupkom oživljavanja (reanimacije). Najprije mu oslobodite dšni put te pristupite davanju umjetnog disanja uz masiranje srca (2 udaha; 30). Uspjeh oživljavanja ovisi i o tome ukoliko ste stigli pristupiti oboljelom u pomoć u prve četiri minute od prestanka rada srca. Postupak ponavljajte do uspostavljanja disanja i rada srca, odnosno do dolaska hitne medicinske pomoći.

Moglo bi vas zanimati: