srčani udar

Prva pomoć: Kako samostalno preživjeti srčani udar

Mnogi ljudi su sami kada dobiju srčani udar, bez pomoći i imaju svega desetak sekundi prije nego li izgube svijest.

Srčani udar može se prepoznati po oštrim bolovim u prsnom košu, koji se brzo proširuju na ruke i lice.

Kako postupiti ako je posrijedi srčani udar

  1. Ne paničarite. Počnite energično i što je češće moguće kašljati.
  2. Prije svakog kašljanja duboko udahnite. Kašalj mora biti tako dubok i dugotrajan, kao da želite proizvesti sluz duboko iz prsnog koša.
  3. Udisaji i kašalj se moraju ponavaljti svake 2 sekunde, sve dok pomoć ne stigne ili srce ne počne ponovno normalno udarati.

Duboki udisaji opskrbljuju pluća kisikom, kašalj pritišće srce i održava cirkulaciju krvi. Pritisak na srce također pomaže normaliziranju njegovog ritma te bi time trebalo biti moguće stići do bolnice.

A što napraviti kad netko od vaših bližnjih doživi srčani udar ili infarkt?

Ako sumnjate da osoba ima srčani udar, odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć (112), neovisno jeste li sigurni da je posrijedi srčani udar, oboljeli mora primiti stručnu pomoć što je prije moguće.
Ako ste u mogućnosti, odvezite oboljelog do zdravstvene ustanove kako bi se igubilo što manje dragocjenog vremena. Ukoliko nemate prijevozno sredstvo, a nalazite se daleko od ustanove hitne pomoći, kontaktirajte dom zdravlja u blizini, liječnik će doći na intervenciju.

U cijeloj situaciji, najvažnija je prisebnost i pravilno provođenje ovih preporučenih radnji:

  • Ukoliko je oboljeni pri svijesti i ne povraća, učinite sve kako biste ga smirili. Mirovanje mu je ovom trenutnu najpotrebnije i ne smije apsolutno ništa raditi za to vrijeme, pa čak ni preoblačiti se i tražiti zdravstvenu iskaznicu. Postavite ga u sjedeći položaj. Dajte mu usitnjenu tabletu acetilsalicilne kiseline od 300 mg (Andol, Aspirin) ili neka je sam sažvače. Druge lijekove nemojte davati, osim ako se radi o osobi koja se liječi od angine pektoris, kojoj treba dati uobičajenu tabletu pod jezik (Nitroglicerin, Tinidil, Angised). U slučaju da imate vozilo, oboljelog prenesite do vozila (ne smije hodati) i odvezite ga u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemate vozilo, nazovite hitnu medicinsku pomoć i dočekajte ih s oboljelim.
  • Ukoliko oboljeli povraća, pridržite ga i pomognite mu kako ne bi udahnuo povraćeni sadržaj, a nakon toga postupite kao smo prethodno naveli.
  • Ukoliko oboljeli nije svjestan, provjerite diše li i čuju li se otkucaji srca. Ako diše i srce radi, postavite ga u bočni položaj. Nazovite hitnu pomoć i do njihovog dolaska provjeravajte disanje i rad srca.
  • Ukoliko oboljeli nije pri svijesti, ne diše i srce mu ne radi, nemojte gubite vrijeme i odmah s postupkom oživljavanja (reanimacije). Najprije mu oslobodite dšni put te pristupite davanju umjetnog disanja uz masiranje srca (2 udaha; 30). Uspjeh oživljavanja ovisi i o tome ukoliko ste stigli pristupiti oboljelom u pomoć u prve četiri minute od prestanka rada srca. Postupak ponavljajte do uspostavljanja disanja i rada srca, odnosno do dolaska hitne medicinske pomoći.

Moglo bi vas zanimati: Prelazak na vegeterijanstvo smanjuje rizik od zatajenja srca za 42 %

Volite znanje? Primajte ovakve članke na e-mail i naučite nešto novo svaki dan.

ZANIMA ME

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.