odrediti-plodne-dane-simptomi-ovulacije-kako-hr

Kako odrediti plodne dane | Kako prepoznati simptome ovulacije

Postoje mnogi simptomi pomoću kojih se mogu pratiti plodni dani i ovulacija, a najuobičajeniji su praćenje promjenjivosti sluzi i mjerenje tjelesne temperature, ipak najsigurniji su testovi kojima se mjeri razina LH. S tim da se mjerenjem tjelesne temperature ne može utvrditi kada će se ovulacija desiti, nego se promjena u temperaturi događa već kada se ovulacija desila.

Kako odrediti plodne dane – metode

Mjerenjem tjelesne temperature

Odrediti plodne dane možete mjerenjem tjelesne temperaturu ujutro nakon buđenje i bilježiti promjene. Okvirno bi u urednom menstrualnom ciklusu trebala izgledati kao na slici ispod. Crvene točkice su varijacije koje će ovisiti od ciklusa do ciklusa, a zelena linja okvirna mjera. Temperatura je najniža pred ovulaciju, a zatim se nakon ovulacije povećava, da bi ponovo pala dan pred menstruaciju. Ukoliko je došlo do trudnoće temperatura neće pasti kao na slici nego će se nastaviti još malo povećavati.

>>> Kako se računaju plodni i neplodni dani | Tablica računanja plodnih i neplodnih dana <<<

Promatranjem vaginalnog iscjetka

Prvi simptom plodnih dana je povećan vaginalni iscjedak. Odrediti plodne dane uz praćenje vaginalnog iscjetka metoda je gdje ćete uočiti da je za vrijeme ovulacije sklizak, transparentan i rastezljiv. Naprotiv, kada nema ovulacije on je ljepljiv i bijel.

Praćenjem libida

Mnoge žene tvrde da imaju jači libido u plodnim danima te i na taj način možete odrediti plodne dane.

Praćenjem izgleda

Kod mnogih žena se stanje kože popravlja, prištići nestaju i izgledaju najbolje u plodnim danima.

Bol u jednoj strani na donjem dijelu trbuha

Trećina žena osjeti slabiju ili jaču bol u predjelu donjeg dijela trbuha u blizini jajnika na jednoj strani. Bol se događa zbog putovanja jajašca kroz jajovod.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.