odrediti-plodne-dane-simptomi-ovulacije-kako-hr

Kako odrediti plodne dane | Kako prepoznati simptome ovulacije

Postoje mnogi simptomi pomoću kojih se mogu pratiti plodni dani i ovulacija, a najuobičajeniji su praćenje promjenjivosti sluzi i mjerenje tjelesne temperature, ipak najsigurniji su testovi kojima se mjeri razina LH. S tim da se mjerenjem tjelesne temperature ne može utvrditi kada će se ovulacija desiti, nego se promjena u temperaturi događa već kada se ovulacija desila.

Kako odrediti plodne dane – metode

Mjerenjem tjelesne temperature

Odrediti plodne dane možete mjerenjem tjelesne temperaturu ujutro nakon buđenje i bilježiti promjene. Okvirno bi u urednom menstrualnom ciklusu trebala izgledati kao na slici ispod. Crvene točkice su varijacije koje će ovisiti od ciklusa do ciklusa, a zelena linja okvirna mjera. Temperatura je najniža pred ovulaciju, a zatim se nakon ovulacije povećava, da bi ponovo pala dan pred menstruaciju. Ukoliko je došlo do trudnoće temperatura neće pasti kao na slici nego će se nastaviti još malo povećavati.

Moglo bi vas zanimati:   Kako se računaju plodni i neplodni dani 

Promatranjem vaginalnog iscjetka

Prvi simptom plodnih dana je povećan vaginalni iscjedak. Odrediti plodne dane uz praćenje vaginalnog iscjetka metoda je gdje ćete uočiti da je za vrijeme ovulacije sklizak, transparentan i rastezljiv. Naprotiv, kada nema ovulacije on je ljepljiv i bijel.

Praćenjem libida

Mnoge žene tvrde da imaju jači libido u plodnim danima te i na taj način možete odrediti plodne dane.

Praćenjem izgleda

Kod mnogih žena se stanje kože popravlja, prištići nestaju i izgledaju najbolje u plodnim danima.

Bol u jednoj strani na donjem dijelu trbuha

Trećina žena osjeti slabiju ili jaču bol u predjelu donjeg dijela trbuha u blizini jajnika na jednoj strani. Bol se događa zbog putovanja jajašca kroz jajovod.