seks i hormoni

Zašto nam je seks tako divan i kako se upuštamo u seksualne odnose

Seks i lučenje hormona

Seks je glavni uzročnik lučenja endorfina, kojeg uzrokuje lučenje oksitocina, te u manjim količinama dopamin i noradrenalin, koji stvaraju osjećaj zadovoljstva, te prolaktin nakon seksa ako se dobro izmoriš i ne zaboravimo na svima poznati adrenalin i ”hormon sreće” zvani serototin.

Oksitocin

Oksitocin je hormon koji se oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize (neurohipofiza), a stvara se u paraventrikularnom (u najvećoj meri) i supraoptičkom jedru hipotalamusa. Pri seksualnom odnosu uzrokuje lučenje endrofina.

Dopamin

Jedan od hormnona koji se luče tijekom seksualnog odnosa. Dopamin je ključan za normalno funkcioniranje organizma posebno važan za rad srca. Vrlo sličan adrenalinu.

Zašto se većini muškaraca spava nakon seksualnog odnosa

Odgovor na ovo pitanje, vrlo je jednostavan. Spava im se jer im tijelo pod opterećenjem luči hormon prolaktin. Njihov je mozak nakon orgazma preplavljen i kemijskim spojem serotinom koji izaziva san. I ranije su studije tvrdile da muškarci nisu krivi za to što žele zasluženi predah nakon seksa.

Zbog čega nam je seks tako divan

Prilikom svakog seksualnog odnosa i muško i žensko tijelo luči hormon oksitocin. Hormon oksitocin, koristan je jer kemijskim reakcijama oslobađa endorfin, poznatiji kao hormon sreće. Upravo zbog ovoga hormona javlja se želja za seksom, a javlja se i ovisnost o seksu.

Prilikom svakog seksualnog osnosa i muško i žensko tijelo luči hormon DHEA koji štiti imunološki sustav, poboljšava vid i što je najvažnije u slučaju seksa djeluje kao antidepresiv. Još jedan od razloga zbog kojih podsvijesno želimo sexualne odnose.

Estrogen koji se luči kod žena je bitan faktor borbi protiv srčanih bolesti.

To što lučenje hormona povećaje sklonost zaljubljivanju nije osobina samo ženskog organizma jer u jednom i u drugom organizmu ključ je oksitocin koji oslobađa endrofin koji je opet uzrok sreće i sklonosti zaljubljivanju.

Seks je važna osnova za psihičku stabilnost upravo zbog endrofina koji pospješuje pamćenje i čini vas pametnijim.

Recimo da su dopamin i noradrenalin najsretniji jer uzrokuju smijeh. Dok je za vrijeme seksa endrofin ”najsretniji” hormon kod žene. Za vrijeme sexa javljaju se serotonin, endorfin, te u manjim količinama dopamin i noradrenalin, koji stvaraju osjećaj zadovoljstva, te prolaktin nakon sexa ako se dobro izmorite i ne zaboravimo na svima poznati adrenalin.

Moglo bi vas zanimati: >>> Kako zagrljaj, dodir i seks utječu na vaše zdravstveno stanje <<<