zagrljaj-dodir-seks-smanjenje stresa

Kako zagrljaj, dodir i seks utječu na vaše zdravlje i smanjenje stresa

Prema psihološkim istraživanjima i statistikama na duži rok, velika većina seksualnih odnosa uzrokuje više nevolja i nesreća nego sreće. Očito je, da stres zbog neuspjeha odnosa također ima veliki utjecaj na vaše zdravlje, emocionalno i biološki.

Čak i medicinska mišljenja vide stres kao temeljni problem, koji uzrokuje mnoge druge bolesti. Stoga, pročitajte kako zagrljaj, dodir i seks utječu na vaše zdravlje i smanjenje stresa.

Seksualni čimbenici koji mogu pridonijeti zdravstvenim problemima su sljedeći:

 • nedostaci u hrani
 • hormonska neuravnoteženost
 • bioenergetska neuravnoteženost
 • emocionalna slabost

Nekoliko od njih može biti uključeno u bilo kojem slučaju, i oni ne mogu uvijek biti identificirani.

Nedostaci u hrani odnose se uglavnom na gubitak ejakulata (sperme). Cink potiče proizvodnju sjemene tekućine i zahtijeva mnogo vitamina B6 i omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribljem ulju i lanenom ulju. Nedostatak ovih vitamina i minerala je raširena, posebno u tinejdžera s učestalim gubitkom sjemene tekućine. Isti nedostaci su česti u shizofreniji, koji počinju najčešće u tinejdžerskoj dobi. Vjeruje se da postoji uzročno-posljedična veza.

Nekada su liječnici tvrdili da pretjerana masturbacija može dovesti do ludila. Moderna medicina odbacuje to kao mit. Nedostatak cinka također dovodi do nerazvijenog muškog spolnog organa, a kasnije u životu do proširenja prostate. Ističući ove veze ne žele se stvoriti krivnje o masturbaciji nego poboljšati prehrambena svijest. Također orgazam i shizofrenija su povezani s visokom i nestabilnom razina dopamina, dok je tijekom depresije razina dopamina niska.

Medicinski stručnjaci za artritis su primijetili da artritis potpomaže prečesta ejakulacija (“Artritis može biti izliječen” Bernard Aschner, MD, Julian Press, 1957, ili Arco izdavač NY).

Hormonska neravnoteža, posebno, višak ili nedostatak dopamina čini se da pridonosi ovisničkom ponašanju, poput zlouporabe opojnih droga, kockanje, kao i agresiju, nasilje i poremećaj pomankanja pažnje. Oksitocin, s druge strane, ima blagotvoran utjecaj na ove probleme.

Glavni čimbenik u podizanju naše razine stresa je vjerojatno nemogućnost pražnjenja bioenergetske statike

Jedan od najčešćih primjera je gledanje uzbudljivih filmova koji nas “zapale”, a nakon toga odemo u krevet bez otpuštanja napetosti koja nas je “zapalila”.

Također kao i s s konvencionalnim seksom. U početku tijelo se “zapali” sa stimulacijom kožom i razmišljanjem što nas čeka, ali onda dolazi do opuštanja, posebno za žene, ako to traje manje od 30 minuta. Nije ni čudo da mnoge žene razviju emocionalne i ginekološke probleme ili pritužbe, ili se jednostavno isključe i suzdržavaju od seksa. Muškarci, manje emotivno svjesni, mogu razviti samo fizičke simptome, kao što su hipertenzija, bolesti srca, problem s prostatom ili impotencija.

Rješenje Von Urbana (psihijatar i psiholog) za ublažavanje tih problema kod frustriranih žena ili žena bez partnera, je toplo tuširanje (kupka) prije spavanja. Traje deset do dvadeset minuta i najbolje je ležati u kadi. Voda neka polako teče po vama. To je vrlo opuštajuće i nije namijenjeno poticanju orgazma, već će utjecati na smanjenje stresa i pružiti miran san.

Oksitocin se suprotstavlja učincima hormona stresa, i smanjenje stresa znači povećanje imuniteta i brži oporavak.

Sve bolesti i zdravstveni problemi spolnih organa su vjerojatno povezani s neurednim seksualnim životom. To uključuje ne samo rak i infekciju spolnih organa, već i druge dijelove tijela. Čak i rast tumora i metastaza su stimulirani od strane hormona stresa.

Oksitocin receptori također su otkriveni u tumorima. Stoga, oksitocin ima inhibirajući učinak na rak, posebno rak prostate i dojke – više oksitocina, manje tumora.

Kako povisiti razinu oksitocina i kako on djeluje na smanjenje stresa?

 • Česti zagrljaji između partnera, povezani su s nižim krvnim tlakom i više oksitocina
 • Dodir i psihološka podrška povećaju oksitocin
 • Oksitocin snažno štiti organe od oštećenja i infekcije
 • Ljubljenje može imati pozitivne implikacije kod ljudi s alergijama
 • Oksitocin ubrzava zacjeljivanje rana i smanjuje bolove
 • Oksitocin spriječava ovisnosti i potiče povlačenje simptoma
 • Oksitocin pozitivno utječe na zdravlje i smanjenje stresa
 • Oksitocin djeluje na smanjenje stresa i anksioznosti
 • Manjak oksitocina rezultira s viškom agresije i manje brige za ostale stvari
 • Oksitocin regulira staničnu proliferaciju i sprečava rak dojke i rak prostate
 • Neravnoteža oksitocina može dovesti do impotencije
 • Bolesnici s autizmom i psihičkim poremećajima dolaze k sebi s povećanjem oksitocina
 • Oksitocin je uključen u učenje i pamćenje

Hipertenzija i utjecaj na smanjenje stresa

Kao primjer koristi od zdravog seksa Von Urban (psihijatar i psiholog) spominje sljedeći slučaj. Na neuro-psihijatrijskoj konferenciji je predstavio težak slučaj izliječen svojom savršenom metodom seksa u roku od 8 tjedana. Povišen krvni tlak, čirevi na želucu i nesposobnost za rad. Vodeći stručnjak sumnja da je promjena seksualne navike mogla doprinjeti da se visoki krvni tlak normalizirao. Von Urban je tražio od stručnjaka da mu pošalju najteže i beznadne slučajeve. Deset dana nakon što je vidio pacijenta njegov krvni tlak je bio gotovo normalan.

Valja napomenuti da je Wilhelm Reich, koji se zalagao za orgazmički seks, te tako oslobađanje viška bio-energije, umro od srčanog udara vjerojatno povezanog s visokim krvnim tlakom, a njegova supruga je patila od teške hipertenzije.

Von Urban je također prikazao slučaj mlade žene koja je bila dijagnosticirana kao shizofreničar, privremeno institucionalizirana i liječena strujnim udarima. Nekoliko tjedana nakon mijenjanja seksualnih navika postala je i ostala potpuno “normalna”.

Seksualnom energijom do smanjenja stresa

Ne želi se implicirati da je seksualna energija jedini čimbenik koji uzrokuje ili liječi bolesti, jer se tu obično javlja nekoliko čimbenika koji dolaze zajedno, ali ako se jedan od njih promijenio, od štetnog do korisnog, onda to može biti dovoljno za rješavanje zdravstvenog problema.

Nadalje, većina onih s kroničnim bolestima, a posebno rakom, prilično su emocionalno krhke osobe, i uvelike im koristi, bliskost, veza i osjećaj da imaju nekoga. To podiže razinu oksitocina. Ovo je također korisno kod srčanih bolesti i mentalno-emocionalnih stanja, poput depresije i ovisnosti.

Visoka razina testosterona je negativni faktor kod karcinoma prostate, a visoka razina estrogena u većini slučajeva kod raka dojke. No, kad smo u vezi (stvara se osjećaj ljubavi – povećanje oksitocina), razina spolnih hormona postaje slična partnerovim. Muškarci postaju manje agresivni, nježniji, dok žene proizvode više testosterona da bi bile smjelije i izjednačile ravnotežu prekomjerne razine estrogena.

Nedostatak zagrljaja

Anoreksija se razvija uglavnom u tinejdžerica. To se povezuje sa seksualnošću. Jedna od više uspješnih metoda preporučuje, uz druge mjere, da se koristi topli prsluk, koji pruža osjećaj topline i zaštićenosti. To nas podsjeća na eksperiment s majmunima. Majmuni su odmah nakon rođenja odvojeni od svojih majki i odrastaju s dvije zamjenske ‘majke’. Jedna je napravljena od žićane strukture koja sadrži hranu (bocu s bradavicom), a druga od tkanine navučene preko žice, s grijanom električnom žaruljom unutra. Mladi majmuni su prihvatili “majku” napravljenu od tkanine i bili su uznemireni kada je privremeno bila uklonjena. Prva “majka”je bila samo stroj za hranjenje i oni su to tako vidjeli.

Emocionalna zrelost

Svi ovi majmuni postali su emocionalno poremećeni, kao i njihovo ponašanje tijekom odrastanja, i oni nisu bili u stanju obavljati seksualni čin kada su sazreli. Dodir je bio emocionalno važniji za njih nego hrana. To je upravo ono što se događa s anoreksijom. Iz toga je lako zaključiti da je većina korisnih metoda za mlade, kao i za druge s emocionalnim problemima, dulji dodir s kožom u sigurnom okruženju za podizanje količine oksitocina, a posebno ne-seksualni, srdačni kontakt s suprotnim spolom, koji djeluje kao bio-energetski poticaj.

Nepodnošljiva emocionalna napetost

Danas raste učestalost samoozljeđivanja, čak do 20 % tinejdžera, a u tome prednjače tinejdžerice

Dok dječaci imaju tendenciju da svoju unutarnju napetost ispolje kroz vanjske agresije i štete drugima, djevojke imaju tendenciju samoozlijeđivanja. Princeza Diana je priznala da je tako nešto pokušala. To zapravo i nije novo, a zabilježeno je u prošlim stoljećima i tisućljećima. U 19. stoljeću djevojke su koristile igle kako bi ih zabijale u kožu. Bile su medicinski poznate kao ‘igla djevojke’. Trenutno rezanje s britvicama je više moderno.

Razlog za to je nepodnošljiva emocionalna napetost. Djeluje na smanjenje stresa, a neke djevojke kažu da ih drži na životu, tako ne trebaju izvršiti samoubojstvo. Ova napetost počinje u pubertetu i slabi prema kraju tinejdžerskih godina. Samoozlijeđivanje se također odnosi na poremećaje hranjenja i prevladava u zatvorima i samostanima.

Sada možemo razumjeti takvo ponašanje prema Von Urbanovom modelu smanjenja stresa na temelju bio-energije kože. Kada su u boli, bio-energija se oslobađa uz osjećaj energije. Bol i oslobađanje bio-energije je ono što drži te djevojke “zdravima”. Bol zbog raznih poznatih ili nepoznatih uzroka može biti olakšana odgovarajućim dodirom s kožom.

Tu je, naravno, isto rješenje kao što je spomenuto gore za anoreksiju, emocionalne probleme i hipertenzije: pružanje duljeg dodira s kožom u sigurnom okruženju s nekim od suprotnog spola. Posebno vrijeme u tjednu možete odabrati kada je cijela obitelj zajedno, i gdje masira jedni druge. Posebno leđa, vrat, ramena i noge. Također držeći se za ruke pruža dobru razmjenu električne energije, posebno između desne ruke muškarca i lijeve ruke žene.

Smanjenje stresa i napetosti

Bioenergetska statika i emocionalne-energetske blokade su vjerojatno glavni čimbenici, ne samo s povišenim krvnim tlakom, duševnim problemima i drugim stvarima vezanim uz stres, već i problemima s epidemijom kuka, koljena i donjeg dijela leđa, grčevima u nogama, kao i ginekološki i drugi poremećaji u prsnom području, uključujući i impotenciju i frigidnost. Uporna bioenergetska statika i povezanost s emocionalnom blokadom uzrokuju napetost mišića s trajnim smanjivanjem protoka krvi, limfe i živaca i čine ih osjetljivima na infekcije, artritis i druge zdravstvene tegobe..

Prema nalazima von Urbana i iskustvima parova koji su prakticirali Karezzu, najlakši način za smanjenje takvih napetosti je produženo dodirivanje kože. Iako površinska napetost može biti eliminirana u prvom pokušaju, dublje mišićne napetosti uzrokovane seksualnim frustracijama kroz cijeli život, zahtijevaju ponavljanje procesa.

Emocionalno uskraćena djeca izrastu u odrasle osobe s antisocijalnim ili asocijalnim tendencijama. Na jednoj strani ljestvice to se manifestira kao nasilno, kazneno i destruktivno ponašanje, a s druge kao lijenost, nedostatak povjerenja, samoozlijeđivanje i depresija. Često su naši seksualni problemi započeti već odmah nakon rođenja, ako se djeca hrane na bocu, a ne “uživaju” majčine grudi, ili još gore, ako smo odvojeni od naše majke tijekom duljeg razdoblja. Ovaj primjer govori da se teško kasnije povezati s partnerom.

Usporedba odgoja zapadnih zemalja i starosjedilačkih društava

Usporedite običaje odgoja zapadnih zemalja i način na koji von Urban opisuje kako su djeca podignuta u nekim naprednijim starosjedilačkim društvima. On piše: “Malezijci su sigurni da djeca čiji seksualni impulsi nisu pravilno razvijeni, nikada ne mogu postati stručnjaci u ljubavi.” Seksualni trening se smatra najvažnijim za budućnost i sreću u ljubavi i životu njihove djece. Oni potiču djecu da obrate pozornost na svoje seksualne osjećaje. To je puno dodira, milovanja i dodira s kožom između odraslih i djece u starosjedilačkim društvima.

Poglavica afričkih plemena je izrazio čuđenje da zapadnjaci ne pružaju seksualnu obuku svoje djece.On je vjerovao da je to važnije od bilo koje druge vrste treninga, kao i zdrav seksualni razvoj, ne samo da pruža blaženstvo za pojedinca, već i skladan obiteljski i plemenski život.

Ono što mnogim pojedincima, a posebno ženama nedostaje čak i više od seksa je diranje i grljenje. Neki pokušavaju zadovoljiti ove potrebe s redovitim masažama. Međutim, postoji i jednostavnije rješenje, osnujte “klub za zagrljaje”. Diskretno širite riječ, i bit ćete iznenađeni koliko ih je zainteresirano.