mrlje od sminke

Kako ukloniti mrlje od šminke – pudera, tuša, maskare

Uklanjanje i čišćenje mrlje od šminke s tkanine može biti težak zadatak – osim ako ne poznajete nekoliko korisnih trikova. Imajte na umu da različite vrste makeupa zahtijevaju i različite tehnike čišćenja, a uspješno uklanjanje mrlje ovisi o poznavanju najboljeg rješenja za tu vrstu mrlje.

Postoje dvije vrste šminke – masna i nemasna. Nemasni makeup su sjenila, rumenila, puder u prahu. Masni pak su ruž, maskara, tekući puder, sjenilo u kremi.

Svaka vrsta zahtijeva specifičan način čišćenja. S obzirom da je u pravilu masni makeup problematičniji više ćemo se koncentrirati na njega, jer uklanjanje mrlje od šminke nije jednostavan zadatak.

Svaka vrsta šminke zahtijeva specifičan način čišćenja, a uklanjanje takvih mrlja nije nimalo lak zadatak
Najbolji način za uklanjanje mrlja je da to učinite što prije, ukoliko je moguće. Što dulje čekate, to će vam biti teže ukloniti mrlju. Dobra stvar je što se ovakve mrlje u pravilu dosta brzo primijete pa se odmah može riješiti problem nastanka mrlje.

Mrlje od ruža

U velikoj većini slučajeva obični medicinski alkohol će ukloniti mrlje od ruža. Nemojte trljati mrlju – jer ćete je samo još više utrljati u tkaninu. Uklonite je tapkanjem čistom krpicom natopljene alkoholom, i to od rubova mrlje prema sredini kako se mrlja ne bi proširila na ostatak tkanine. Nakon toga odjevni predmet operite kao i uobičajeno.

Zatim, dovoljno je da nasprejate malo laka za kosu na mrlju, ostavite nekoliko minuta i lagano istrljajte. Ponovite proces dok mrlja gotovo ne nestane, onda operite na uobičajeni način deterdžentom.

Ostale mrlje od šminke – maskara, tuš za oči i tekući puder

Maskara, tuš za oči i tekući puder spadaju u masni makeup te je potrebno prije nego što operete odjevni predmet,  nanijeti na njega malo soli. Isto tako, prije nego što odjeću na kojoj je ostala mrlja od pudera bacite u pranje, na mrlju nanesite pjenu za brijanje ili šampon.

›› Čišćenje masnih mrlja i masnoća s odjeće ‹‹

Još korisnih savjeta

Ako ste tek napravili mrlju – pokušajte je odmah očistiti uz pomoć maramice za skidanje šminke ili dječje vlažne maramice – nemojte trljati već tapkati.

Za većinu makeupa, bilo da se radi o podlozi, sjenilu, rumenilu ili maskari – pomoći će pasta od sode bikarbone i vode. Blago je utrljajte u mrlje od šminke i ostavite sat ili dva i onda isperite hladnom vodom i operite kao i uobičajeno.

Ana Janušić