Kako funkcioniraju cilindrične, a kako rotacijske kosilice za travu

kako-funkcioniraju-cilindricne-a-kako-rotacijske-kosilice-za-travu-kako-hr

Kosilica reže travu oštrim noževima. Kod cilindrične kosilice lopatice su raspoređene u valjak što se okreće i potiskuje travu prema nepomičnom nožu. Lopatice rotacijske kosilice se okreću i izravno sijeku travu. Kosilicu može pokretati benzinski motor ili električna struja.

Na cilindričnoj kosilici valjkaste lopatice i nepomičan nož sijeku travu poput škara. Valjak okreću kotači, a kod nekih kosilica kotači služe i za ravnjanje trave. Na kosilicu se može priključiti dodatak za skupljanje odrezane trave. Kosilice se dijele na dvije osnovne skupine: cilindrične i rotacijske.

Cilindrične kosilice se mogu gurati ručno ili ih pokreću mali benzinski ili električni motori. Postoje i velike kosilice u koje se vrtlar može popeti.

Rotacijske kosilice imaju niz horizontalnih lopatica koje pokreće električni ili benzinski motor. Neke rotacijske kosilice stvaraju zračni jastuk, pa prilikom košenja lebde iznad trave.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.