Žumance izlazi iz jajnika i ulazi u gornji dio rasplodnog kanala; tu se stvara bjelance. Potom oni idu dalje, u donji dio kanala, gdje se oko žumanceta i bjelanceta stvaraju opne i ljuska. Tada je jaje spremno da bude sneseno!
Ljuska jajeta je tvrda, ali porozna. Dok tekući sadržaj jajeta isparava kroz pore na ljusci, zrak ulazi i opskrbljuje zametak svježim kisikom.
“Zametak” je dio iz kojeg će se razviti mladunče. Ljuska je iznutra obložena dvjema opnama, koje se na “šotki” (tupljem kraju jajeta) razdvajaju i formiraju zračnu stanicu.
U tim opnama se nalazi bjelance jajeta (albumin). To je hladetinasta masa, bez okusa i mirisa, koja se uglavnom sastoji od vode. U bjelancetu se nalaze odebljala vlakna, čiji je zadatak da, kao nekakva viseća mreža, drže žumance u središtu jajeta i štite ga od udarca.
Žumance je okruglo; ono je hrana za zametak, koji leži u sićušnom udubljenju na njegovoj površini.
U svježem kokošjem jajetu možete opaziti zametak ako dobro pogledate žumance. Međutim, zametak u jajima mnogih drugih ptica je mali, pa se može vidjeti samo pomoću mikroskopa!
Veličina ptičjeg jajeta ne ovisi uvijek o veličini ptice, nego i o količini hrane potrebne zametku za njegov rast; dok ne dođe doba da se izlegu. Ptice koje se izlegu slijepe ili nemoćne nalazile su se u manjim jajima, gdje nije bilo dostatno hrane da se one razviju do stupnja kad se mogu, čim se izlegu, starati same o sebi.