kako_odcepiti_odvode_sto_uciniti_kod_pojave_neugodnih_mirisa_zacepljenja_i_prelijevanja

Kako odčepiti odvode | Što učiniti kod pojave neugodnih mirisa, začepljenja i prelijevanja

Postoje dvije osnovne vrste kućnih odvoda: otvoreni slivnici i zatvoreni odvodi.

Slivnici se nalaze ispod zemlje, odmah izvan kuće i primaju otpadnu vodu iz sudopera, kada, umivaonika i perilica za rublje, a također i kišnicu iz odvodnih cijevi oluka. Voda teče kroz slivnik u zatvoreni odvod. Slivnik ima rešetku u ravnini da koju možete podići kako biste ispod dosegnuli vodeni zatvarač slivnika u obliku slova U. Zatvoreni odvodi primaju otpadnu vodu iz slivnika i odvodnih cijevi zahoda te ih odvode u glavnu kanalizacijsku cijev ili kolektor. Prolaze ispod zemlje, ali kroz kontrolne komore ili šahtove do kojih možete doći podizanjem poklopca šahta.

Slivnici

Neugodni mirisi ili prelijevanja dogodit će se ako se rešetka, ili vodeni zatvarač slivnika ispod rešetke začepi — na primjer, masnoćom ili listićima čaja iz kuhinjskog sudopera, ili lišćem s obližnjeg drveća. Da biste očistili rešetku, navucite gumene rukavice pa starom vrdarskom lopaticom sastružite i odstranite otpadni materijal, zatim dignite rešetku i uronite je nekoliko puta u kantu s vrućom vodom i deterdžentom kako bi se temeljito očistila. Čistite rešetku tri ili četiri puta godišnje kako bi se odstranila masnoća, a svaki tjedan ili svaka dva tjedna i izlijte preko nje malo izbjeljivača za domaćinstvo. Ako prelijevanje ne prestane nakon što ste očistili i podigli rešetku, začepljen je vodeni zatvarač slivnika u obliku slova U ispod rešetke. Ponovno navucite gumene rukavice i starom vrdarskom lopaticom savijenom pod pravim kutom ili praznom limenkom pokupite i izvadite nakupljene ostatke u zatvaraču slivnika. Bude li potrebno, lopaticom ili drškom stare četke razbijte zapreku. Kad očistite vodeni zatvarač slivnika, isperite ga crijevom za vodu pod punim tlakom, ili u njega izlijte nekoliko kanti vode. Druga je mogućnost da kadu napunite vodom i izvučete čep.

Odvodi

Slivnik se obično prelije jer je odvod do kojega on vodi začepljen. Ako se začepljenje nalazi dalje od kuće, otpadna voda izbija van oko poklopca jedne od kontrolnih komora ili šahti. Ako je odvod samo djelomično začepljen, primijetit ćete da se kade, sudoperi i umivaonici sporo prazne. Kako biste otkrili mjesto začepljenja, pregledajte kontrolne komore ili šahte. Redom skinite poklopce šahtova, počevši od onog koji je najbliže kući. Ako je prva komora čista i ako ste očistili slivnik, začepljenje je između komore i slivnika. Ako je prva komora puna, pregledajte sljedeću i tako dalje. Kad naiđete na komoru koja je prazna, začepljenje se nalazi između te i prethodne komore. Kako biste očistili začepljenja, unajmite komplet šipki za čišćenje odvoda s gumenim otčepljivačem i navojnom glavom. Namjestite otčepljivač odvoda na navoj kraj motke. Zatim pričvrstite produžetak šipke na drugi kraj. Gurnite šipku u odvod prema začepljenju i uvrćite je u smjeru kazaljke na satu kako se produžeci ne bi odvrnuli i snažno gurajte prema začepljenom mjestu.
Ako se začepljenje ne pomakne, izvlačite šipku uz daljnje uvrtanje u smjeru kazaljke na satu. Zamijenite gumeni otčepljivač navojnom glavom i uvrnite šipku ponovno u smjeru kazaljke na satu prema mjestu začepljenja sve dok ga ne probije, a otpadna voda ne iscuri niz blagi nagib odvoda. Temeljito očistite odvod tako da ispustite vodu iz prethodno napunjene kade, pustite vodu u zahodu i otvorite hladnu vodu na slavinama u kupaonici. Stijenke kontrolnih komora ili šahtova te njihove rubove i poklopce isperite gumenim crijevom, ili ih očistite kantama vode. Očistite šipke zalijevajući ih vodom s dodatkom dezinfekcijskog sredstva iz kante za polijevanje. Bacite rukavice. Kako biste spriječili širenje neugodnih mirisa iz kanalizadjskog otvora, prije vraćanja poklopca na mjesto, možete namazati rubove mazivom za automobile. Ako su sve kontrolne komore oko vaše kuće pune, začepljenje se nalazi na zatvaraču ugrađenom u komori najbližoj glavnom kanalizacijskom odvodu. Možete ga očistiti kroz otvor za čišćenje — začepljeni kraj cijevi postavljen iznad zatvarača. Morat ćete ga pronaći među otpadom, skinuti mu čep i kroz njega ugurati šipke. Ili možete platiti usluge lokalnog komunalnog poduzeća koje će doći pročistiti odvode otpadnih voda umjesto vas. Također će ispitati odvode koji nisu začepljeni, ali ispuštaju neugodne mirise -vjerojatno zbog curenja.