kako-raspoznati-lazne-aplikacije-kako-hr

Kako prepoznati lažne aplikacije | Kako se zaštititi od lažnih aplikacija

S pametnim telefonima možete preuzimati aplikacije koje rade nevjerojatne stvari jednim pritiskom na tipku – i to često besplatno. Međutim, postoje i loše strane: lažne aplikacije zbog kojih možete ostati bez novaca.

U nekim slučajevima mogu ukrasti vaše podatke ili instalirati zlonamjerni softver na vaš uređaj.

Što je lažna aplikacija?

Lažne aplikacije dizajnirane su tako da izgledaju i funkcioniraju poput legitimnih aplikacija s kojima ste upoznati. Međutim, izvršit će zlonamjerne aktivnosti, kao što je praćenje aktivnosti vašeg uređaja, prikazivanje neželjenih oglasa ili instaliranje zlonamjernog softvera na vaš telefon.

Gdje se lažne aplikacije pojavljuju?

Postoji nekoliko načina na koje će lažne aplikacije doći do vas. Vjerovali ili ne, lažne aplikacije obično se pojavljuju u službenim trgovinama aplikacija! Također se mogu probiti kroz phishing prijevare i lažne trgovine aplikacijama.

U službenim trgovinama aplikacija

Dok bi trgovine aplikacija trebale pregledati sve aplikacije i programere, tisuće lažnih aplikacija ušuljaju im se svake godine. Evo kako lažne mobilne aplikacije završavaju u službenim trgovinama aplikacija.

 • Napadači se registriraju kao programeri u bilo kojoj trgovini aplikacija.
 • Oni će preuzeti legitimnu aplikaciju i dobiti njen kod.
 • Oni će ponovno napisati kod uz postavljeni zlonamjerni kod kako bi napravili lažnu aplikaciju.
 • Lažna aplikacija se postavi u trgovinu aplikacijama.

U phishing napadima

Drugi način na koji lažne aplikacije mogu doći do vas je putem krađe identiteta. Napadači se mogu predstavljati kao legitimna usluga koju koristite u e-poruci ili SMS-u. Prevarit će vas da preuzmete aplikaciju koja će ukrasti vaše osobne podatke ili proširiti zlonamjerni softver na vašim uređajima.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Kako prepoznati lažne aplikacije

Živimo u eri krivotvorina koje postoje u gotovo svakom sektoru industrije. Da biste ih nadmudrili, ovisi o tome možete li razlikovati lažne od pravih. Što se tiče lažnih aplikacija, sastavili smo popis tragova pomoću kojih ih možete uočiti.

– Provjerite broj preuzimanja

Popularne aplikacije lako mogu imati tisuće preuzimanja, ako ne i milijune. Ako vidite popularnu aplikaciju s iznenađujuće niskim brojem preuzimanja, to je očita crvena zastava.

– Provjerite ikonu aplikacije

Lažne aplikacije također će prikazati ikonu aplikacije koja izgleda slično pravoj, obično koristeći istu boju i oblik. Igra se na naše poznavanje ovih robnih marki pa nećemo dovoditi u pitanje njihovu legitimnost.

– Obratite pažnju na datum izlaska

Većina popularnih aplikacija već je neko vrijeme na tržištu. Dakle, ako vidite popularnu aplikaciju koja je tek nedavno objavljena, vjerojatno se radi o lažnoj aplikaciji.

– Pročitajte recenzije

Uvijek je pametno pročitati recenzije aplikacije prije preuzimanja. Evo kako recenzije mogu otkriti je li aplikacija lažna ili ne.

 • Ako je aplikacija lažna, korisnici se obično žale na nju u odjeljku za recenzije.
 • Ako recenzije zvuče predobro da bi bile istinite, vjerojatno je i aplikacija lažna. Nepotrebno je reći da su to lažne recenzije koje su stvorili kreatori lažnih aplikacija.

– Istražite ime programera

Svaka aplikacija ima programera, koji je u biti tvrtka koja je kreirala aplikaciju. Lažne aplikacije mogu koristiti ime programera koji ima slično pravopisno ime kao izvorno ime. Ako ste u nedoumici, istražite ime programera kako biste saznali više o njemu.

– Pazite na pravopisne i gramatičke pogreške

Pravopisne i gramatičke pogreške ne bi trebale biti uobičajene kod legitimnih programera aplikacija, jer oni obično imaju tim urednika koji se brinu o kopiji prije nego što objave svoje aplikacije. Ako aplikacija koju pokušavate preuzeti ima očitu pravopisnu ili gramatičku pogrešku u nazivu ili opisu aplikacije, vjerojatno je lažna.

– Pregledajte dopuštenja aplikacije

Istina, ugovore o uvjetima pružanja usluge dosadno je čitati! Ali kada sumnjate u legitimnost aplikacije, vodite računa o dopuštenjima koja se od vas traže. Lažne aplikacije često imaju čudne i nepovezane zahtjeve za dopuštenjima aplikacija. Na primjer, aplikacija za uređivanje fotografija koja traži vaš popis kontakata definitivno je crvena zastava.

Što učiniti ako na telefonu imate lažnu aplikaciju

Ako ste otkrili da na svom telefonu imate lažnu aplikaciju, odmah slijedite ove korake:

 1. Izbrišite aplikaciju kako biste spriječili nanošenje veće štete vašem telefonu.
 2. Ponovno pokrenite telefon. Ako želite biti sigurniji, vratite telefon na tvorničke postavke jer to može ukloniti sve zlonamjerne programe na vašem uređaju.
 3. Pokrenite antivirus
 4. Prijavite lažnu aplikaciju u trgovini

Kako prijaviti lažne aplikacije

Ako identificirate aplikaciju za prijevaru ili lažnu aplikaciju, prijavite je trgovini aplikacija u kojoj se nalazi i ne štedite detalje u svojoj recenziji kako biste pomogli drugima da se klone ovih lažnih aplikacija.

Na iOS-u možete prijaviti aplikaciju tako što posjetite www.reportaproblem.apple.com, prijavite se sa svojim Apple ID-om, a zatim prijavite aplikaciju.

Za Android to možete učiniti na jedan od dva načina:

 • U Trgovini Google Play prvo potražite aplikaciju > dodirnite izbornik s tri točke ⋮ u gornjem desnom dijelu > dodirnite “Označi kao neprikladno” > odaberite kategoriju za “Štetno za uređaj ili podatke” > kliknite Pošalji.
 • Na web stranici trgovine Google Play potražite obrazac za prijavu neprikladnih aplikacija i ispunite relevantne podatke.

Vrste lažnih aplikacija

Ne samo da se lažne aplikacije pojavljuju na različitim mjestima, već mogu poprimiti i različite oblike. Općenito govoreći, lažne aplikacije mogu spadati u dvije kategorije.

Krivotvorina

Ove lažne aplikacije izgledaju slično pravima. To znači da imaju sličan logotip i opis aplikacije koji je prepun ključnih riječi koje privlače korisnike koji žele preuzeti pravu aplikaciju.

Ponovno pakiranje

Ponovno pakiranje je tehnika koju koriste napadači za stvaranje lažne verzije legitimne aplikacije. To se može učiniti izmjenom izvornog koda stvarne aplikacije, koji ponekad daje legitimni programer aplikacije za javni pristup. Napadač će kodu dodati oglase i objaviti ga u trgovinama aplikacija kao legitimnog.

Zašto su lažne aplikacije opasne?

To je zato što su lažne aplikacije obično aplikacije koje su izradili kibernetički kriminalci kako bi ugrozili korisnike i njihove uređaje. Osmišljene su tako da izgledaju što sličnije legitimnim aplikacijama, ali umjesto toga provode zlonamjerne aktivnosti.

 • Kradu vaše osobne podatke: nakon što tim lažnim aplikacijama date dopuštenje, one mogu pristupiti vašim osobnim podacima kao i svaka druga legitimna aplikacija. To znači da mogu pročitati vaše ime, datum rođenja, bankovne podatke, među ostalom.
 • Inficiraju vaše telefone zlonamjernim softverom: Lažne aplikacije mogu zaraziti vaš telefon različitim vrstama zlonamjernog softvera, kao što su adware, spyware i ransomware.

Prijetnje koje lažna aplikacija može donijeti

Jednom kada se nađu u vašem uređaju, lažne aplikacije mogu vam zagorčati život na više načina. Oni variraju od smetnji kao što je više neželjene pošte do raznih oblika prijevara, pa čak i iznuđivanja putem ransomwarea. Evo 11 razloga da lažne aplikacije držite podalje od svog života:

 • Oglasni botovi: Lažne aplikacije često prikazuju mnogo neželjenih oglasa dok ih vi koristite kao način za povećanje prihoda od oglasa.
 • Prijevara s naplatom: Lažne aplikacije mogu nasumično teretiti vašu kreditnu karticu bez vašeg pristanka.
 • Botnet: Aplikacija će tajno koristiti vaš telefon kao dio spam kampanje ili DDoS (distribuirano uskraćivanje usluge) napada.
 • Neprikladan sadržaj: Lažne aplikacije mogu prikazivati ​​neprikladan sadržaj, poput govora mržnje i ekstremizma.
 • Neprijateljski preuzimatelji: Lažna aplikacija sama po sebi možda ne čini mnogo štete, ali počet će preuzimati aplikacije koje hoće.
 • Phishing: Lažna aplikacija može vas prevariti da unesete svoje informacije za prijavu. Napadač će zatim presresti vaše podatke na drugoj strani za zlonamjernu upotrebu.
 • Ransomware: Lažne aplikacije mogu zaraziti vaš telefon ransomwareom. Obično može zaključati vaš telefon dok ne platite otkupninu da biste ga otključali.
 • Rooting: Rooting je dobivanje administrativnog pristupa operativnom sustavu telefona. To nije loša stvar jer mnogi ljudi rootaju svoje telefone radi većih prilagodbi. Ali zlonamjerni softver za rootanje može dobiti pristup vašem telefonu i naštetiti mu putem lažnih aplikacija. Još jedna stvar koju treba primijetiti jest da ćete zlonamjerni softver za rootanje vjerojatno pronaći u aplikacijama koje nemaju nikakve veze s rootanjem.
 • Spam: U ovom primjeru, lažne aplikacije će slati neželjene poruke i zlonamjernu neželjenu poštu vašim telefonskim kontaktima.
 • Špijunski softver: Špijunski softver može se ušuljati do vašeg telefona putem lažnih aplikacija. Potajno će prikupljati podatke o vama i prosljeđivati ​​ih drugim stranama.
 • Trojanac: Trojanski zlonamjerni softver može se sakriti u lažnim aplikacijama i bit će instaliran nakon što preuzmete lažnu aplikaciju.

Kako se zaštititi od lažnih aplikacija

Lažne aplikacije osmišljene su tako da izgledaju kao prave, ali postoje načini da ih se identificira. Evo nekoliko savjeta o izbjegavanju lažnih aplikacija.

1 – Ne uzimajte ocjene zdravo za gotovo

Ocjene su u središtu i Apple App Storea i Google Play Storea, a za mnoge korisnike to je najbrži način da utvrde je li aplikacija legitimna. Uostalom, aplikacija ocijenjena s 4,5 zvjezdica mora biti pouzdana, zar ne?

Nije baš tako. Ocjene i recenzije vrlo lako mogu dati lažni računi koje koriste prevaranti za stvaranje vjerodostojnosti aplikacije. Izjavni znakovi uključuju recenzije napisane u jednoj rečenici i recenzije koje nemaju nikakve veze s dotičnom aplikacijom. Štoviše, neke prijevarne aplikacije mogu čak prisiliti korisnike da ostave dobre recenzije uskraćujući pristup aplikaciji dok korisnik ne dostavi visoku ocjenu.

Čitanje najdetaljnijih recenzija aplikacije, osobito onih nepovoljnih, odličan je način da saznate je li aplikacija originalna ili nije.

2 – Provjerite pojedinosti aplikacije

Lažne aplikacije i lažne kopije namijenjene su iskorištavanju popularnosti istaknutih aplikacija. Ako tražite određenu aplikaciju koja je već dobro etablirana, kao što je aplikacija za društvene medije ili aplikacija za bankarstvo, postoje načini da budete sigurni da preuzimate upravo onu koju tražite, a ne sličnu.

Pažljivo pregledajte njegov logotip, opis, podatke o razvojnom programeru, snimke zaslona aplikacije i sve druge informacije koje ste dobili te ih usporedite s onim što je navedeno na službenoj web stranici razvojnog programera (ako postoji). Učinkovit način da zaobiđete ovaj korak je da posjetite originalnu web stranicu, a zatim potražite poveznicu na njenu aplikaciju u trgovini aplikacija.

3 – Držite se uglednih programera i aplikacija

Sigurnije je izabrati velika imena razvojnih programera kao što su WhatsApp Inc i Google LLC. Za opskurnije aplikacije istražite čitajući recenzije i komentare na forumima, YouTubeu i web-lokacijama za recenzije trećih strana.

Ako ne možete pronaći informacije o njemu, vjerojatno je najbolje da ga izbjegnete i potražite bolje recenzirane alternative.

4 – Budite oprezni s beskorisnim aplikacijama i neobično visokim naknadama

Fleeceware aplikacije često su usmjerene na djecu jer je vjerojatnije da će ignorirati crvene zastavice – primjerice ako jednostavna igra nudi besplatnu probnu verziju, ali nakon toga naplaćuje više od, recimo, 50 USD mjesečno. Postavite telefone svoje djece tako da mogu preuzimati aplikacije samo uz vaše odobrenje, kao što je Appleov sustav Family Sharing.

Ako ste već instalirali aplikaciju i prijavili se za njezino besplatno probno razdoblje, možete pratiti i otkazati svoje aktivne pretplate putem postavki uređaja. Obavezno pratite svoja plaćanja za bilo kakve sumnjive ili nepoznate transakcije barem nekoliko dana nakon toga, tako da ćete moći odmah tražiti povrat od trgovine aplikacija ili svoje banke.

5 – Ne klikajte na sumnjive skočne prozore ili poveznice

U pravilu vam većina tvrtki ne šalje neželjenu e-poštu ili tekstualne poruke. Zapitajte se zašto ste trebali primiti ovaj e-mail? Vaša bi zvona za uzbunu trebala zvoniti, posebno ako e-poruka sadrži poveznice koje vas pozivaju da preuzmete nešto poput aplikacije kako biste dobili najnovija ažuriranja ili osvojili nagradu. Nepotrebno je reći da je to lažna aplikacija koja se pokušava ušuljati u vaš telefon.

6 – Nabavite antivirusnu aplikaciju na svoj telefon

Antivirusne aplikacije pomažu u traženju štetnih aplikacija na vašem telefonu tako da ih možete na vrijeme izbrisati prije nego što izazovu kaos na vašem uređaju.

kako-raspoznati-lazne-aplikacije-kako-hr

Drugi načini zaštite od prijevara

Osim što znate kako prepoznati prijevarne aplikacije, postoji nekoliko dodatnih mjera koje možete poduzeti kako biste poboljšali svoju internetsku sigurnost, kao što je korištenje jakih lozinki uz pomoć generatora lozinki, postavljanje dvofaktorske provjere autentičnosti (2FA) na vašim računima i korištenje VPN-a na svim vašim uređajima—na primjer, hide.me VPN.

Primjeri lažnih aplikacija

Samo jedno pretraživanje u trgovini aplikacija za “Angry Birds” otvorit će desetke lažnih aplikacija. Ove imitacijske aplikacije oponašaju druge popularne aplikacije kako bi dovele korisnike u zabludu da ih greškom preuzmu i naplate za njih.

Fleeceware aplikacije

Ove vrste prijevarnih aplikacija naplaćuju visoke naknade, a nude malo ili nimalo funkcionalnosti. Jedan primjer u članku Washington Posta je plaćena aplikacija za čitanje QR kodova, koja je nepotrebna jer svi pametni telefoni mogu skenirati QR kodove. Ova posebna aplikacija zaradila je 879.000 USD na popustima za korisnike App Storea. Fleeceware aplikacije mogu obećati besplatno probno razdoblje u određenom trajanju, ali vam naplaćuju prije krajnjeg datuma ili uračunavaju skrivene tekuće naknade bez jednostavnog načina za otkazivanje pretplate. Istraživači u Avastu otkrili su da je više od 400 milijuna USD izgubljeno zbog fleeceware aplikacija na iOS-u i Androidu.

Aplikacije s prenapuhanim ocjenama

Ponekad su aplikacije niske kvalitete dobro rangirane u App Storeu ili Google Playu zbog manipulacijom ocjena od strane proizvođača aplikacija. Ova taktika nije ništa novo, ali svejedno, to je metoda prevare korisnika da plate dobar novac za lošiji proizvod.

Scareware aplikacije

U nekim slučajevima oglasi plaše korisnike prikazujući im lažne poruke o otkrivenim virusima, s poveznicama na aplikaciju za prijevaru za koju korisnici misle da im je potrebna za rješavanje problema. U mnogim slučajevima scareware softver upućuje korisnike na lažne VPN aplikacije. Još jedna taktika zastrašivanja je besplatna aplikacija koja prikazuje poruke koje su izmislili korisnici o virusima ili ranjivostima koje mogu izliječiti nadogradnjom na verziju aplikacije koja se plaća.

Lažne aplikacije za upoznavanje

Skinuli ste aplikaciju za spojeve i atraktivan samac počne vam slati poruke. Nestrpljivi ste odgovoriti, ali aplikacija vam govori da nadogradite na verziju koja se plaća kako biste nastavili razgovor. Da, sve je to prijevara.

Lažne crypto aplikacije

Lažne crypto aplikacije vas mogu navesti da unesete svoj privatni crypto ključ kako bi vam otključali crypto profil.

Aplikacije za COVID-19

Napadači iskorištavaju strah koji ljudi imaju od Covida-19 stvarajući aplikacije za koje tvrde da mogu pružiti informacije o svima u vašoj blizini koji su zaraženi virusom. Nepotrebno je reći da im je namjera pratiti vašu lokaciju i ukrasti vaše osobne podatke.

FAQ: O lažnim aplikacijama

Što je popis lažnih aplikacija koje je Google zabranio?
Popis od 151 lažnih aplikacija Google je zabranio krajem 2021. Sve su bile dio premium SMS kampanje u kojoj su se žrtve nesvjesno prijavljivale na skupe SMS usluge. Ove aplikacije uključuju uređivače fotografija i videozapisa te skenere QR kodova, što čini više od 10,5 milijuna preuzimanja zajedno.
Koje su neke dobro poznate lažne aplikacije za iOS?
App Store uklonio je neke lažne aplikacije koje su kopije popularnih igara. To su Fire-Wall, Loot the Castle, Ninja Critical Hit, Racing Legend 3D, Rope Runner, Run Bridge, Shinning Gun, Tony Runs i Wood Sculptor.
Koje su neke dobro poznate lažne aplikacije za Android?
Google stalno pazi na lažne aplikacije i uklanja ih s Google Playa. Iako ne objavljuju lažne aplikacije koje su uklonili, postoje mrežni resursi na koje se možete osloniti kako biste bili u tijeku s lažnim aplikacijama

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić