kako_voziti_off_road_terenska_voznja

Kako voziti off – road | Terenska vožnja

Vožnja off-road vozila, kao što su terenska vozila, dirt bike ili jeep-ovi, na ne-asfaltiranim cestama i stazama zahtijeva drukčije vozačke vještine nego što koristite za vrijeme vožnje na kolniku. Za uspješnu off-road vožnju treba savladati praksu, vještinu i zdrav razum. Zato ne pokušavajte izvoditi bilo kakve vratolomije u prometu, koliko god rijedak bio, imajte uvijek „na oku“ ljude i prepreke oko sebe, da si osigurate što duži užitak u off-road vozilima.

1. Saznajte kako pravilno upravljati vašim vozilom. Prije nego ikada pokušate napustiti dom sa svojim off-road vozilom, trebate se ugodno osjećati upravljajući njime. To znači da razumijete sve sigurnosne značajke i prakticirate vožnju vozila na sigurnom području. Trebali bi znati kako brzo vaše vozilo može ići, koliko snage ima i koliko je potrebno da se zaustavi prije nego ikada krenete na stazu s vozilom. Ako vozite dirt bike, posebno je važno da ste usavršili balansiranje oko krivina i na brežuljcima.

2. Gledajte druge ljude kako voze off road i učite iz njihovih primjera. Provedite vrijeme gledajući off-road vožnje i natjecanja. Obratite posebnu pažnju na svakoga tko je posebno dobro ili tko vozi vozilo slično vašem. Promatrajte kako se drugi vozači bore sa preprekama kao što su blato, voda, brda i stijene. Trebali bi obratiti posebnu pozornost na staze i puteve koje ste odabrali za off-road vožnju, kao i zapisati napomene mogućih opasnosti te ih svjesno izbjeći. Pitajte za savjete iskusne vozače, ako imate pitanja o tome kako se nešto radi ili zašto je to učinjeno na određeni način. Off-road je prilično druželjubiv sport, i većina ljudi je obično spremna da podjele savjete i svoja mišljenja s vama.

3. Odvezite svoje vozilo na off road teren. Ne postoji bolji način kako bi naučili voziti off-road nego da to učinite. Počnite polako na jednostavnim stazama ili preprekama povećavajući vaše samopouzdanje i vještine potrebne za svladavanje tih izazova. Morati ćete naučiti kako kontrolirati gas vašeg vozila. Važno je znati kada dati više gasa, a kada se samo miruje kroz prepreku. Ako vaše vozilo ima standardni prijenos, morat ćete se naviknuti na to kako se vaše vozilo ponaša u različitim uvjetima. Tipično, niže brzine omogućuju bolje prianjanje za off-road vožnju. Također, ne želite voziti prebrzo. Veća je vjerojatnost da će se vaše off-road vozilo prevrnuti ili izvrtiti van vaše kontrole kada je na mekanoj podlozi ili pri prelasku preko neravnog terena. Što više vremena provedete za volanom svog off road vozila, više iskustva ćete imati. Tijekom vremena ćete razviti vlastiti osjećaj za savladavanje prepreka i oko za biranje staza, te razvijati i stvarati vlastite i jedinstvene tehnike vožnje.