Kako zakvačiti na kuku automobila te vući i parkirati kamp-kućicu | Siguran prijevoz tereta na prikolici

Prije no što kupite ili unajmite kamp-kućicu, morate znati što vaš automobil može sigurno vući. Provjerite u priručniku automobila ili pitajte prodavača od kojega ste kupili automobil.

Opremanje automobila

Potrebna je odgovarajuća kuka s kuglom na koju će se spojiti kamp-kućica plus neophodni električni kabeli za spajanje kamp-kućice sa stražnjim svjetlima automobila, signalnim svjetlima, zaustavnim svjetlima i svjetlima za maglu.

Odabir kamp-kućice

Ono na što morate obratiti pozornost jest sljedeće: mjesta za spavanje i kako ona utječu na boravišni prostor, oprema za kuhanje i čuvanje hrane, sanitarni prostor, instalacije rasvjete i grijanja, spremišni prostor i dodatni platneni šator za kamp-kućicu.

Kako zakvačiti kamp-kućicu

1. Provjerite je li unutar kamp-kućice sve spremljeno na sigurno mjesto i jesu li svi prozori zatvoreni.

2. Provjerite je li kočnica kamp-kućice povučena pa zategnite kutne potporne nožice. Podesite kotačić na rudu tako da spojnica kuke bude tik iznad razine kugle na automobilu.

3. Pomaknite automobil unatrag tako da kugla bude postavljena tik ispod spojnice kamp-kućice. Maknite zaštitni pokrov s kugle, podignite zapornu ručku na vrhu spojnice i spustite spojnicu na kuglu okrećući kotačić na rudu.

4. Kad kotačić na rudu bude zategnut do kraja, otpustite sigurnosni vijak i podignite sklop kotačića na rudu najviše što možete i zabravite ga. Spoj kuke s kuglom dodatno osigurajte sigurnosnim lancem, spojite električne kabele i provjerite radi li sve ispravno.

Ako je moguće, pronađite nekoga tko će vas uputiti kako se to radi ili vam pomoći s kamp-kućicom.

Vuča i vožnja

Sjetite se da automobil i kamp-kućica mogu biti puno dulji od dvostruke duljine samoga vozila na koju ste navikli te da kod skretanja kroz uske prolaze kamp-kućica često siječe zavoje. Budite na oprezu zbog zapreka koje neće dirati automobil, ali mogu udariti kamp-kućicu – prometni znakovi, izbočene stijene, grane stabala, uski lukovi i slično. Kod preticanja, računajte na to da vam je potrebno više vremena te da dulje trebate držati uključena signalizacijska svjetla nego kad vozite sam automobil. Jednako tako imajte na umu ukupnu duljinu čitavog vozila kad vozite unatrag u desnu stranu.

Parkiranje

1. Nastojte pronaći ravno mjesto za parkiranje. Kamp-kućica trebala bi biti opremljena libelom kako biste mogli pomalo pomicati vozilo sve dok ne budete zadovoljni položajem.

2. Kad se smjestite, povucite kočnicu na kamp-kućici i, ako je teren imalo nagnut, podmetnite klinove pod kotače. Skinite sigurnosni lanac i odvojite električne kabele. Otkvačite spojnicu i na kuglu stavite zaštitni pokrov.

3. Podesite kotačić na rudu tako da kućica bude u ravnini i potom spustite potporne nožice. U ovome trenutku bilo bi dobro otpustiti kočnicu kamp kućice – inače, papučica kočnice može se zalijepiti za kočioni bubanj.