prijevare-na-facebook-marketplaceu-kako-ih-uociti-i-zastiti-se-kako-hr

Facebook Marketplace prijevare: Kako ih uočiti i zaštititi se

Više od milijardu ljudi kupuje i prodaje na Facebook Marketplace-u svaki mjesec. Velike su šanse da ste se cjenkali ili prodali svoj neželjeni kauč ili auto za nešto više novca. Međutim, pošteni prevaranti i pametne štediše nisu jedini koji iskorištavaju prednosti platforme.

Facebook Marketplace prijevare bolježe porast posljednjih godina, a Facebook MArketplace predstavlja košnicu za prevarante koji vam žele prevariti vaš teško zarađeni novac. Istraživanja pokazuju da je jedna od šest osoba bila prevarena tijekom korištenja Facebook Marketplace-a. S toliko mnogo prijevara, ključno je da znate kako se zaštititi.

Zato smo za vas izradili ovaj vodič o najčešćim prijevarama, kako uočiti Facebook Marketplace prijevare, kao i što učiniti ako postanete žrtva prijevare. Počnimo s vrstama Facebook Marketplace prijevara koje ćete naići.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Uobičajene Facebook Marketplace prijevare

Krivotvorena roba

Svi volimo dobar popust. Sjajan je osjećaj jeftino ugrabiti dizajnersku torbu ili PlayStation 5. Kao da ste pobijedili sustav. Međutim, budite oprezni ako vidite artikle na prodaji po sumnjivo niskim cijenama. Postoji velika vjerojatnost da je artikl lažan.

Kako izbjeći kupnju krivotvorene robe

Uvijek budite oprezni ako vidite cijenu koja je predobra da bi bila istinita. Ako je cijena daleko ispod preporučene maloprodajne cijene ili cijene sličnih popisa, krenite u lov na povoljne cijene negdje drugdje kako bi izbjegli Facebook Marketplace prijevare.

Međutim, ako mislite da ste naletjeli na opravdanu ponudu, zatražite fotografije i videozapise artikla prije kupnje. Za artikle koji se često krivotvore, potražite znakove na internetu (sama robna marka može ponuditi savjete), nakon čega slijedi dobar osobni pregled artikla prije nego što predate gotovinu.

Plaćanje i komunikacija pomoću drugih aplikacija

Prevaranti će vas pokušati nagovoriti da razgovarate na drugom servisu i platite izvan sustava plaćanja Facebook Marketplace-a. Pokušajte to izbjeći. Iako Facebookov nadzor obično nije dobra stvar, može vam pomoći u zaštiti od Facebook Marketplace prijevare zahvaljujući njihovoj politici zaštite kupnje.

Kako izbjeći plaćanje i komunikaciju pomoću drugih aplikacija

Prestanite razgovarati s kupcem (ili prodavačem) ako vas zamoli da razgovarate o artiklu i/ili ga platite u drugoj aplikaciji. Ovo je čest oblik Facebook Marketplace prijevare da vas se navede da platite pomoću aplikacija u kojima vam je gotovo nemoguće vratiti novac, kao što su bankovni prijenos ili Venmo.

Prijevare s plaćanjem/pologom unaprijed

Prevarant će vam reći da je predmet koji vas zanima vrlo popularan; zapravo toliko popularan da ćete morati platiti depozit kako biste ga osigurali. Međutim, nakon što pošaljete novac, prevarant će nestati zajedno s vašom gotovinom i svakom nadom koju ste imali da ćete dobiti predmet koji ste platili.

Postoje trenuci kada bi imalo smisla da kupac ponudi da plati polog (na primjer, ako kupac očajnički želi neki predmet ili se ne može odmah naći), ali više je znak da prodavatelj nije naj sigurniji.

Kako izbjeći prijevare s plaćanjem/pologom unaprijed

Budite u potrazi za prodavačima koji koriste taktike hitnosti kako bi vas prevarili da predate novac unaprijed. Odmaknite se ako je prodavač previše napadan. Nikada nije dobra ideja platiti artikle prije nego ih primite, osim ako ne zahtijevate da vam prodavač pošalje poštom. Dogovorite se da ćete se osobno sastati s prodavačima ako je moguće prije plaćanja.

Prijevare s preplatama

Ne varaju samo prodavači na Facebook Marketplace-u. Ova prijevara dolazi sa strane kupca. Kupac i prodavač se dogovore oko cijene. Recimo 100 dolara. Kupac tada plaća 150 dolara, više od dogovorenog iznosa. Tvrdit će da je ovo bila nesreća i tražiti od prodavača da im vrati dodatnih 50 dolara, što i čine.

Nekoliko dana kasnije prodavatelja zovu iz banke. Kažu prodavaču da je kartica koju je koristio kupac mogla biti ukradena. Prodavač ne dobije 100 USD, plus izgubi 50 USD preplate koju je navodno vratio kupcu.

Kako izbjeći prijevare oko preplaćivanja

Odbijte sve preplate koje primite i zamolite kupca da pošalje točan iznos. Ako kupac ne pristane poslati vam ispravnu uplatu, postoji velika vjerojatnost da je prevarant. Prekinite sve razgovore s njima i potražite drugog kupca.

Prijevare sa najamninom

Na Facebook Marketplace-u možete pronaći neke izvrsne najamnine. Međutim, također možete naići na mnoštvo lažnih oglasa. Ove lažne najamnine pokušavaju vas namamiti pogrešnim slikama i cijenama najma koje su predobre da bi bile istinite.

Od vas se čak može tražiti da platite dodatne naknade za navodne provjere prošlosti, naknade koje su nezakonite i samo su pokušaj iznude. Postoje čak i slučajevi u kojima će vam prevaranti izravno odbiti dopustiti da vidite najam osim ako ne potpišete ugovor i ne platite polog.

Kako izbjeći prijevare oko najma

Uvijek osobno pregledajte imovinu prije nego što predate novac. Također je dobra praksa potvrditi je li nekretnina prazna ili ne. Neki će prevaranti postaviti popise za nekretnine koje već posjeduju ili u kojima žive drugi ljudi.

Prijevare poštom

Neki će vas prevaranti pokušati uvjeriti da je slanje artikla vama u najboljem interesu. Oni će tvrditi da će vam to uštedjeti vrijeme i novac na benzinu. Međutim, budući da predmet nećete moći vidjeti dok ne stigne, postoji mogućnost da će ga zamijeniti za nešto bezvrijedno.

Kako izbjeći prijevare poštom

Može biti teško voziti se na velike udaljenosti da biste se našli s kupcima. Međutim, najbolje je krenuti na putovanje jer je kupnja artikla bez da ste ga prije osobno vidjeli recept za probleme. Samo se pobrinite da se nađete s prodavačem na sigurnom javnom mjestu tijekom dana.

Ako nemate drugog izbora nego primiti artikl poštom, zatražite broj za praćenje i plaćajte samo putem aplikacija kao što su PayPal ili Facebook Checkout. To osigurava da ste zaštićeni od prijevare ako vam prodavatelj poštom pošalje drugu stavku.

Kako se zaštititi od Facebook Marketplace prijevara

facebook-marketplace-prijevare-kako-se-zastititi-od-prijevara-na-facebook-marketplace-u-kako-hr

Provjerite profil prodavača

Provjerite recenzije i ocjene prodavača. Puno recenzija s jednom zvjezdicom? Najbolje ih je izbjegavati. Isto vrijedi i ako je račun prodavatelja nov. Prevaranti često stvaraju lažne račune, stoga budite oprezni ako je račun prodavatelja star nekoliko dana ili tjedana ili ako sve recenzije zvuče neobično slično.

Upoznajte prodavača/kupca na dobro osvijetljenom javnom mjestu

To smanjuje rizik da prodavač zamijeni predmet za nešto drugo. Dogovorite svoje okupljanje na javnom mjestu s puno pješačkog prometa, po mogućnosti tijekom dana. Ako ste zabrinuti hoćete li se sami sastati s kupcem/prodavačem, povedite prijatelja sa sobom ili obavijestite druge kamo idete i zašto.

Platite tek nakon što primite artikl

Ovo ide ruku pod ruku sa sastankom s prodavačem. Najbolje je zamijeniti novac i predmet u isto vrijeme. Budući da to zapravo nije moguće učiniti putem pošte, najbolje je da se nađete osobno.

Platite koristeći Facebook Checkout ili PayPal

Ova dva načina plaćanja štite vaš novac u slučaju da budete prevareni. Opaki pojedinci pokušat će vas uvjeriti da koristite vanjske aplikacije/metode poput Venma ili bankovnog prijenosa gdje nema šanse da povratite izgubljena sredstva.

Izbjegavajte dijeljenje osobnih podataka

Nikada nemojte davati osobne podatke poput bankovnog računa, kreditne kartice, OIB-a, datuma rođenja ili broja telefona. Držite se Facebooka i dijelite samo potrebne informacije kao što su mjesto sastanka i cijena.

Testirajte elektroniku prije nego što je platite

Obavezno testirajte elektroničke predmete prije nego što predate gotovinu. Možete zatražiti od prodavača da vam pošalje videozapise artikla kako biste dokazali da radi, iako je najbolje da ga sami testirate kad se osobno upoznate s prodavačem.

Što učiniti ako vas prevare na Facebook Marketplace-u

Prije svega, nemojte paničariti. Ovisno o vašoj situaciji, možda ćete moći dobiti svoj novac natrag. Odmah obavijestite svoju lokalnu policiju ako sumnjate da ste prevareni.

Također ćete morati kontaktirati Facebook. Možete zatražiti povrat novca ako ste svoju stavku kupili putem Facebook Marketplace-a, budući da će biti pokrivena sljedećim Facebookovim smjernicama za zaštitu kupnje:

Facebook će vam vratiti novac za kupovinu ako:
  • Niste primili svoj artikl
  • Artikl je oštećen ili značajno drugačiji od opisanog (to uključuje oštećenje prilikom isporuke, nedostajuće dijelove koje prodavatelj nije naveo i slanje potpuno drugačijeg artikla)
  • Prodavatelj se nije pridržavao svojih navedenih pravila povrata
  • Kupnja je bila neovlaštena (na primjer, netko je hakirao vaš Facebook račun i kupio)

I ne zaboravite Facebooku prijaviti prevarantnog prodavatelja (ili kupca). Za prijavu prodavatelja:

  • Dodirnite ikonu Marketplace
  • Odaberite prodavatelja kojeg želite prijaviti
  • Stisnite na ime prodavatelja
  • Dodirnite ikonu s tri točke i odaberite Prijavi prodavatelja
  • Odaberite Scam

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i vašu online privatnost čuva šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić