kako_iskoristiti_ostatke_hrane_kako_od_njih_napraviti_ukusan_obrok

Kako iskoristiti ostatke hrane | Kako od njih napraviti ukusan obrok

Kad pripremate jelo od ostataka hrane, uvijek pokušajte od njih pripremiti novo jelo. Ako ih jednostavno zagrijete onakve kakvi su i prije bili, okus i kvaliteta neće im biti jednaka. No pripremite li od njih novo jelo, ono može biti izvrsno.

Nemojte kombinirati puno ostataka različitih vrsta hrane. Upotrijebite ih za pripremu zasebnih jela. Pomiješajte ostatke hrane sa svježim sastojcima te ih dovoljno začinite kako bi jelo imalo dobar okus i sastav. Što prije iskoristite ostatke hrane, to bolje: hrana će zadržati svoja svojstva i okus, a i izbjeći ćete opasnost od trovanja hranom. Meso u hladnjacima ne smije stajati dulje od tri dana, riba ne dulje od dva dana, a povrće ne dulje od pet dana.

Ostatci mesa

Manje-količine mesa mogu se upotrijebiti za pripremanje mesnog umaka u tjesteninu. Veće količine mesa mogu se upotrijebiti za pripremanje slovenaca, jela s karijem ili mesnih pita. Ostatcima mesa uvijek možete dodati i malo mesa iz limenke. Ostatke govedine možete upotrijebiti za seljačku pitu, a ostatke janjetine za pastirsku pitu. Propirjajte dvije kosane glavice luka na maslacu ili ulju dok ne omekšaju. Dodajte oko 350 g mljevenih ostataka mesa i pirjajte dok ne postane smeđe. Ulijte temeljac ili umak za pečenje, kečap od rajčice i malo Worcestershire umaka. Izgnječite 450 g kuhanoga krumpira i dodajte malo maslaca i mlijeka. Stavite meso u namašćenu vatrostalnu posudu pa na njega rasporedite pripremljen pire od krumpira. Pecite oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C (oznaka 7 na plinskoj pećnici) sve dok jelo ne porumeni. Prema ovom receptu pripremit ćete obrok za četiri do šest osoba.

Ostatci mesa peradi i ribe

Mnoga jela, od parile, mogu se pripremiti od ostataka piletine ili puretine. Za jedno od najjednostavnijih jela, nasjeckajte meso i pomiješajte ga sa sjeckanim tvrdokuhanim jajima, krastavcima, jabukom, zelenom ili crvenom paprikom, celerom i rotkvicama. Dodajte svemu majonezu začinjenu kari prahom ili hrenom i promiješajte. Piletini još možete dodati tunjevinu iz limenke. Ostatke ribljega mesa pomiješajte s kozicama ili ostalim školjkašima kako biste napravili pitu od morskih plodova. Sve te sastojke također možete pripremiti s bijelim umakom  ili njima napuniti slane palačinke ili ih zapeći na tostu. Ostatcima ribe možete dodati tunjevinu iz limenke ili lososa.

Ostatci povrća

Kuhano povrće možete iskoristiti sutradan za nabujke ili omlete ili od njih pripremiti salatu. Također ih možete dodati mesnim jelima ili ih ispasirati za juhu. Nekuhano povrće izrežite, zagrijte malo maslaca u tavi za prženje ili u woku pa dodajte povrće i pržite na umjerenoj vatri dok ga maslac ne prožme. Dobro je sačuvati tekućinu u kojoj se povrće kuhalo, kao i ostatke od guljenja ili orezivanja povrća.

Ostatci žumanca i bjelanca

Kad vam ostanu neiskorišteni žumanci, možete ih umutiti za krem juhe, bijele umake ili za pire od krumpira. Bjelance također možete iskoristiti za pripremu majoneze i holandskog umaka ili raznih krema. Iskorisdd ga možete i za beze pjenu ili za glaziranje kolača. Iskoristite bjelance za kajgane, slatke pjenice, slastice od pasiranoga voća ili nabujke.

Stari kruh

Od starog suhog kruha možete napraviti krušne mrvice. Odstranite koricu i sušite kruh nekoliko sati u pećnici na 120°C (oznaka 1/2 na plinskoj pećnici). Izmrvite ga valjkom za tijesto, a mrvice spremite u hermetički zatvorene vrećice ili kutije. Upotrijebite ih za paniranje ribe i mesa prije prženja. Mrvice također možete popržiti na maslacu i dodati ih složencima ili poslužiti uz jela od divljači. Suhi, bijeli kruh može se upotrijebiti za pripremanje pudinga od kruha i maslaca. Narežite osam krišaka kruha. Namažite ih maslacem, obrežite koricu i izrežite na četvrtine. Maslacem namažite vatrostalnu posudu i slojevito poslažite kruh tako da namazana strana bude okrenuta prema gore. Između svakog sloja posipajte grožđice i ribanu koricu limuna. Umutite 2 jaja s dvije ražom pune žlice vanilin šećera ili šećera u prahu. Stavite 500 ml mlijeka neka gotovo zakuha pa njime prelijte umućena jaja sa šećerom. Kroz cjedilo procijedile kremu od jaja nad poslaganim kruhom. Odozgo ga posipajte još jednom ražom punom žlicom šećera i ostavite neka stoji 15 minuta. Pecite oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnid na 180*C (oznaka 4 na plinskoj pećnici) dok puding ne porumeni.