Govedina u Guinnessovom pivu (engl. Guinness Beef Stew) klasično je irsko jelo, cijenjeno zbog bogatog, tamnog umaka i nevjerojatno mekog mesa. Tajna dubine okusa leži u kombinaciji tamnog Guinnessovog piva, karameliziranog luka i suptilne citrusne note naranče.
- Vrijeme pripreme: 10 minuta
- Vrijeme kuhanja: Oko 2 sata
- Za 4 osobe
Sastojci za govedinu u Guinnessovom pivu
| Sastojak | Količina |
| Goveđi but, narezan na kockice (2 cm) | 1 kg |
| Brašno | 50 g |
| Naribani muškatni oraščić | 1/4 žličice |
| Ulje | 3 žlice |
| Maslac | 25 g |
| Luk, sitno kosan | 2 velike glavice |
| Šećer | 1 žličica |
| Pivo Guinness | 6 dl |
| Sok od naranče | Sok od 1 naranče |
| Korica od naranče | Korica od 1 naranče |
| Lovorova lista | 3 |
| Sol | 1 žličica |
| Mljeveni crni papar | Po ukusu |
Detaljan naputak za pripremu
1. Priprema i paniranje mesa
Zagrijte pećnicu na 180°C. U zasebnu posudu prosijte brašno i dodajte mu sol, papar i muškatni oraščić. Komadiće goveđeg buta dobro uvaljajte u brašno, pazeći da otresete suvišak.
2. Prženje mesa
- U dubokoj posudi (koja se može koristiti u pećnici) zagrijte polovicu ulja i maslaca.
- Dodajte polovicu količine mesa i pržite ga 2–3 minute, neprestano miješajući, dok ne dobije lijepu boju. Izručite meso na pladanj.
- Dodajte preostalo ulje i maslac u posudu i popržite preostalo meso.
3. Karamelizacija luka i temeljac
- Stavite kosani luk u posudu (na masnoću od prženja mesa) i pržite ga oko pet minuta, dok ne omekša.
- Dodajte šećer i karamelizirajte ga jednu minutu, neprestano miješajući, dok ne dobije zlaćanu boju.
4. Kuhanje u pećnici
- Vratite prženo meso u posudu i prelijte ga Guinnessovim pivom.
- Dodajte narančin sok i pola korice (ostatak korice sačuvajte za kraj) zajedno s listovima lovora.
- Stavite da prokuha na ploči. Poklopite i stavite da se kuha u pećnici oko 2 sata. Povremeno promiješajte i dodajte malo vode ako tekućina postane suviše gusta i koncentrirana.
5. Završna obrada
- Kad je meso gotovo i mekano, odstranite listove lovora.
- Kušajte, posolite i popaprite. Ako treba, dodajte još malo muškatnog oraščića za intenzivniji miris.
- Neposredno prije posluživanja, pospite govedinu u Guinnessovom pivu preostalom naribanom narančinom koricom. Odmah poslužite.
Ova bogata govedina u Guinnessovom pivu izvrsno se slaže s pire krumpirom ili hrskavim kruhom.

