kako-napraviti-govedinu-u-guinnessovom-pivu-kako-hr

Kako napraviti sočnu govedinu u “Guinnessovom” pivu – detaljan recept

Govedina u Guinnessovom pivu (engl. Guinness Beef Stew) klasično je irsko jelo, cijenjeno zbog bogatog, tamnog umaka i nevjerojatno mekog mesa. Tajna dubine okusa leži u kombinaciji tamnog Guinnessovog piva, karameliziranog luka i suptilne citrusne note naranče.

  • Vrijeme pripreme: 10 minuta
  • Vrijeme kuhanja: Oko 2 sata
  • Za 4 osobe

Sastojci za govedinu u Guinnessovom pivu

Sastojak Količina
Goveđi but, narezan na kockice (2 cm) 1 kg
Brašno 50 g
Naribani muškatni oraščić 1/4 žličice
Ulje 3 žlice
Maslac 25 g
Luk, sitno kosan 2 velike glavice
Šećer 1 žličica
Pivo Guinness 6 dl
Sok od naranče Sok od 1 naranče
Korica od naranče Korica od 1 naranče
Lovorova lista 3
Sol 1 žličica
Mljeveni crni papar Po ukusu

Detaljan naputak za pripremu

1. Priprema i paniranje mesa

Zagrijte pećnicu na 180°C. U zasebnu posudu prosijte brašno i dodajte mu sol, papar i muškatni oraščić. Komadiće goveđeg buta dobro uvaljajte u brašno, pazeći da otresete suvišak.

2. Prženje mesa

  • U dubokoj posudi (koja se može koristiti u pećnici) zagrijte polovicu ulja i maslaca.
  • Dodajte polovicu količine mesa i pržite ga 2–3 minute, neprestano miješajući, dok ne dobije lijepu boju. Izručite meso na pladanj.
  • Dodajte preostalo ulje i maslac u posudu i popržite preostalo meso.

3. Karamelizacija luka i temeljac

  • Stavite kosani luk u posudu (na masnoću od prženja mesa) i pržite ga oko pet minuta, dok ne omekša.
  • Dodajte šećer i karamelizirajte ga jednu minutu, neprestano miješajući, dok ne dobije zlaćanu boju.

4. Kuhanje u pećnici

  • Vratite prženo meso u posudu i prelijte ga Guinnessovim pivom.
  • Dodajte narančin sok i pola korice (ostatak korice sačuvajte za kraj) zajedno s listovima lovora.
  • Stavite da prokuha na ploči. Poklopite i stavite da se kuha u pećnici oko 2 sata. Povremeno promiješajte i dodajte malo vode ako tekućina postane suviše gusta i koncentrirana.

5. Završna obrada

  • Kad je meso gotovo i mekano, odstranite listove lovora.
  • Kušajte, posolite i popaprite. Ako treba, dodajte još malo muškatnog oraščića za intenzivniji miris.
  • Neposredno prije posluživanja, pospite govedinu u Guinnessovom pivu preostalom naribanom narančinom koricom. Odmah poslužite.

Ova bogata govedina u Guinnessovom pivu izvrsno se slaže s pire krumpirom ili hrskavim kruhom.

Ana Janušić