nabujak od naranče, francuski souffle

Kako ispeći savršeni pikantni i slatki nabujak | Recepti za francuski souffle

Kako ispeći nabujak u pećnici, a da ne splasne?

Nabujci (francuski souffle) mogu biti slatki ili pikantni, no bez obzira na njihov okus, u obje vrste tučeni bjelanci su glavni sastojak koji im daje karakterističnu nabujalost.

Uvijek ih pecite u posudama za nabujke ravnih stijenki namazanih maslacom. Smjesa za nabujak ne smije prelaziti više od tri četvrtine visine stijenke posude. Nikada nemojte otvarati vrata pećnice dok se nabujak peče. Nabujak poslužite odmah, čim ga izvadite iz pećnice — prije no što splasne.

Pikantni nabujci:

Slijedi recept za osnovni nabujak od sira za četiri osobe. Poslužite sa SALATOM. Želite li pripremiti nabujak od šunke, jednostavno zamijenite sir iz ovog recepta sa 75 g kuhane sjeckane šunke.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 225 ml mlijeka
  • 115 g sitno ribanog zrelog sira
  • (cheddar) sol i crni papar
  1. Lagano maslacem namažite unutrašnjosti posude za nabujak promjera 140 mm ili obujma 1 litre. Odvojite žumanca i bjelanca! U posudi rastopite maslac, zatim dodajte brašno i kuhajte na laganoj vatri 1 do 2 minute uz neprestano miješanje.
  2. Sklonite posudu s vatre i postupno umiješajte mlijeko. Ponovno vratite na vatru i neprestano miješajte dok ne zakuha. Nastavite kuhati na laganoj vatri 2 ili 3 minute dok se smjesa ne zgusne.
  3. Umiješajte sir i začinite solju i paprom. Miješajte na laganoj vatri dok se sav sir ne rastopi, zatim sklonite posudu s vatre i ostavite neka se malo ohladi. Lagano umutite žumanca, zatim ih postupno dodajte ohlađenoj smjesi sa sirom i lagano umiješajte žlicom.
  4. Izlupajte bjelanca u čistoj, suhoj posudi kako biste dobili čvrst snijeg koji se za pjenjačom povlači u vršcima. Velikom metalnom žlicom pažljivo dodajte snijeg smjesi sa sirom i lagano ga umiješajte. Klicom izgrabite smjesu u posudu za nabujke. Pecite 35 minuta u sredini lodno zagrijane pećnice na 200°C na plinskoj pećnici). Nabuja i treba dobro narasti te dobiti koricu.
  5. Slatki, vrući nabujak pravi je desert za posebne prigode. Jednostavan čokoladni nabujak možete pripremiti tako da iz prethodnog recepta za nabujak od sira izostavite sol i papar te sir zamijenite s 50 g topljene čokolade. Također dodajte malo ruma.

Evo još jednog recepta za nabujak od naranče za četiri osobe:

Sastojci:

  • 2 velike naranče
  • 50 g šećera u kockicama
  • 285 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 25 g škrobnog brašna
  • 3 žumanca
  • 4 bjelanca
  • 1 žlica likera ili soka od naranče
  1. Maslacem namažite posudu za nabujke od 1,1 litre. Dobro operite i osušite naranče, zatim im natrljajte koru kockicama šećera — to će iz kore izvući eterično ulje. Na laganoj vatri rastopite kockice šećera s okusom naranče u mlijeku, no prethodno od ukupne količine odgrabite 4 žlice mlijeka jer će vam trebati za kasnije. Ostavite dok ne zakuha pa sklonite s vatre.
  2. U drugoj posudi rastopite maslac na laganoj vatri. Preostalo mlijeko pomiješajte sa škrobnim brašnom, zatim dodajte rastopljenome maslacu i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Polako dodajte mlijeko s rastopljenim šećerom, žumanca, a potom liker ili sok od naranče i neprestano miješajte. Zatim sklonite s vatre.
  3. Izlupajte bjelanca kao za nabujak od sira, a zatim ga velikom metalnom žlicom lagano umiješajte u posudu s pripremljenom smjesom. Prebacite u posudu za nabujak, a nju do ruba uronite u posudu s vrućom vodom. Pecite tako 35 — 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (oznaka 4 na plinskoj pećnici).
  4. Poslužite nabujak s oguljenim kriškama naranče.