kako_jesti_i_posluziti_kamenice

Kako jesti i poslužiti kamenice

1. Da biste otvorili kamenicu, čvrsto je stisnite debelom kuhinjskom krpom tako da ravni dio školjke bude okrenut prema gore. Držite je iznad posude kako biste sačuvali sok koji može iscuriti iz školjke.

2. Ugurajte vršak noža za otvaranje kamenice — ili upotrijebite nož s kratkom, čvrstom oštricom — u pukotinu između gornje i donje školjke. Snažno zakrenite nož kako biste otvorili školjku, a potom odrežite meko meso školjke držeći kamenicu za ravnu gornju školjku.

3. Bacite ravnu školjku, a meso kamenice ostavite u svom soku u zaobljenom donjem dijelu školjke. Dodajte u njega sok koji ste uhvatili prilikom otvaranja. Također bacite svaku kamenicu koja je već otvorena ili nije čvrsto zatvorena — jer je mrtva ili pokvarena.

4. Položite polovice kamenica s mesom na sloj zdrobljenoga leda. Začinite ih solju i paprom te poslužite s kriškama limuna i tankim ploškama crnoga kruha s maslacem. Po želji, možete im dodati malo Tabasco umaka.

Jedan od načina pripreme kamenica jest zapeći ih na grilu. Stavite ih 3 — 4 minute na vruć gril, a zatim ih začinite s malo vrhnja i ribanoga sira. Kamenice se obično jedu u porcijama od 6 ili 12 komada.