kako_kvasac_dize_tijesto_pivski_ili_pekarski_kvasac_za_dizanje_tijesta

Kako kvasac diže tijesto | Pivski ili pekarski kvasac za dizanje tijesta

Pivski ili pekarski kvasac je vrsta kvasca koja se koristi za dizanje tijesta, te za vrenje piva ili vina. Latinski naziv pivskog kvasca je Saccharomyces cerevisiae. Riječ saccharomyces bi se mogla prevesti kao slatka gljivica, jer dolazi od grčkih riječi saccharo (šećer) i myco (gljivice), dok riječ cerevisiae se može prevesti kao pivski.

Kvasac je sićušan organizam iz carstva gljiva (Ascomycetous fungi iz roda Saccharomycetes), i koliko god se pekarski ili pivski kvasac činio inertnim, on je živi organizam.

Stanice pivskog kvasca koriste hranu kako bi osigurale energiju za rast. Njihova omiljena hrana je šećer u različitim oblicima. Proizvođači kvasca izoliraju jednu zdravu stanicu, hrane je hranjivim tvarima i gledaju kako se stanice množe.

Gram svježeg kvasca sadržava oko deset milijardi stanica kvasca i pripada među organizme s najbržom stopom razmnožavanja. Kako bi se mogao upotrijebiti u prehrambenoj industriji, proizvođači fermentiraju kvasac da dobiju proizvod veće koncentracije.

No, tijekom fermentacije kvasac ne želi “sjediti prekriženih ruku” – on želi jesti. Zato se kvasac hrani melasom i nastavlja rasti.